OnePlus heeft vannacht de opvolger van zijn succesvolle smartphone One aangekondigd. De OnePlus 2 is misschien wel de beste smartphone die je momenteel kunt kopen, maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen te vinden.
Lees verder na de advertentie.
OnePlus 2 features: de voordelen
1. Prijs-kwaliteitverhouding
De OnePlus 2 met 16GB interne opslagruimte kost 339 euro. Dat is een koopje vergeleken met smartphone met vergelijkbare specificaties, die veelal rond de 600 tot 700 euro kosten. Voor de 64GB-variant betaal je 399 euro, wat nog steeds een prima prijs is. De OnePlus 2 is dan niet zo goedkoop als de One, opnieuw laat de Chinese startup zien dat je ook kwalitatief hoogstaande high-end-smartphones kunnen produceren voor een lagere prijs. Je betaalt immers niet extra voor het merk, zoals bij de meeste merken wel het geval is, maar enkel een kleine marge voor de omzet.
Met de prijzen van 339 en 399 euro lijkt OnePlus dit jaar opnieuw de beste prijs-kwaliteitverhouding te bieden. En dat is voor velen het belangrijkste punt om de nieuwe smartphone van OnePlus te kopen. Je krijgt echt waar voor je geld; een tactiek waarmee veel Chinese fabrikanten de afgelopen twee jaar de smartphonemarkt aan het opschudden zijn.
2. Software
De eerste smartphone van OnePlus werd geleverd met CyanogenMod, de populairste alternatieve Android-versie die enorm geliefd is bij Android-liefhebbers. Voor de OnePlus 2 kiest het bedrijf voor zijn eigen variant: OxygenOS. Gebaseerd op de stockversie van Android waar enkele handige functies aan zijn toegevoegd: denk aan de mogelijkheid om de actie van de capacitieve knoppen aan te passen, een speciale sectie voor je favoriete contacten en apps en de optie om vanuit de doos pakketten met nieuwe icoontjes te installeren.
OxygenOS mag dan niet de aanpassingsmogelijkheden bieden die CyanogenMog wel biedt, het is een zeer stabiele en ‘schone’ Android-versie die het mobiele besturingssysteem laat zien op een manier dat Google daar content mee is. Mocht je toch echt CyanogenMod willen hebben: de OnePlus 2 is vrij gemakkelijk te unlocken, waarna je andere firmware op de smartphone kunt flashen.
3. Muteknop, vingerafdrukscanner en achterkantjes
Dan komen we op drie OnePlus 2 features waar ondergetekende enorm blij mee is: een fysieke muteknop, vingerafdrukscanner en verwisselbare achterkantjes. Te beginnen bij de fysieke muteknop: dat mis ik al jaren op Android, nadat ik er zo gewend aan raakte toen ik een iPhone 5 gebruikte. Door de nieuwe notificatiemodi van Android Lollipop wordt de muteknop ook echt heel handig. Je hebt drie standen: één om alle notificaties te laten klinken, één modus voor de belangrijkste notificaties en één om alle notificaties te dempen. Fijn.
Daarnaast is de vingerafdrukscanner een belangrijke toevoeging: het werkt gemakkelijk voor het ontgrendelen van je smartphone, is snel in gebruik en steeds meer apps maken gebruik van de vingerafdruk. Als laatste zijn de verwisselbare achterkantjes een belangrijk voordeel van de OnePlus 2. Dergelijke achterkantjes werden al beloofd bij de eerste smartphone, maar zagen door productieproblemen nooit het licht. Nu heeft OnePlus ze al gemaakt en zijn ze spoedig te bestellen, van kevlar tot bamboe. Daarmee maak je jouw OnePlus 2 net even wat persoonlijker.
OnePlus 2 features: de nadelen
1. Invitesysteem
Dat je een uitnodiging nodig hebt om een alledaags product als een smartphone te kopen, is te gek voor woorden. Of dat je aan Twitter- en Facebook-acties moet meedoen om een invite te bemachtigen. Of dat je een koper moet opsporen om hem of haar om een uitnodiging te vragen. Het invitesysteem zorgde bij de eerste OnePlus voor veel frustratie, maar het bedrijf belooft dat het bij de 2 voor minder problemen gaat zorgen.
Zo wordt het sneller en gemakkelijker om je reservering door te geven, en is het niet meer nodig om constant fora en social media in de gaten te houden voor invites. Je geeft je e-mailadres door en je wacht geduldig op een uitnodiging. Ook is de voorraad beschikbare toestellen dertig tot vijftig keer groter dan het geval bij de eerste smartphone van OnePlus. Dat geeft al wat meer hoop, maar het is en blijft een vervelend invitesysteem – dat ook grotendeels wordt gebruikt om de buzz rondom de OnePlus 2 in stand te houden.
2. Ontbrekende of onvolledige features
Ondanks wat OnePlus consumenten graag voorhoudt, is de OnePlus 2 niet zo “gemaakt voor de toekomst” als je zou denken. Zo mist de smartphone nfc, waardoor je geen mobiele betalingen kunt uitvoeren – een onderdeel waar onder andere de ING de komende tijd flink op inzet. Daarnaast werken nfc-gadgets niet, zoals tags of mijn Yubikey Neo voor tweestapsverificatie. OnePlus meldt dat het nieuwe toestel nfc niet ondersteunt omdat OnePlus One-bezitters er nauwelijks gebruik van maakten. Ook ondersteunt de OnePlus 2 geen draadloos opladen en Qualcomms Quick Charge, waardoor de smartphone enkel in drie en een half uur (!) volledig kan worden opgeladen.
Daarnaast is de usb-c-stekker niet de ‘echte’ usb-c, omdat de poort werkt met usb 2.0 in plaats van het nieuwe usb 3.1. Hierdoor is de overdracht van data en energie niet zo snel als bij usb 3.1, en gebruik je in werkelijkheid dezelfde oude usb-kabel met enkel een nieuw stekkertje. Verder kan de homeknop met vingerafdrukscanner niet worden ingedrukt, waardoor de knop maar één actie heeft in plaats van twee. Ook zonde.
3. Het gevaar van de Snapdragon 810
De keuze voor de Snapdragon 810-SoC van Qualcomm is een gewaagde gok. Van de chip is algemeen bekend dat de hardware te snel te warm wordt, wat de prestaties negatief beĂŻnvloedt. Op een gegeven moment is de chip te warm en wordt de kloksnelheid naar beneden geschroefd, om de temperatuur te laten dalen. Het gevolg is een merkbare snelheidsvermindering. OnePlus beweert dat de chip niet oververhit raakt en dat ze een speciale geĂĽpdate versie van de Snapdragon 810 gebruiken, maar dat lijkt alweer te zijn ontkracht door YouTube-vlogger MKBHD.
MKBHD bereikte bij een prototype van de OnePlus 2 tijdens het draaien van een benchmarktest zo’n 48 graden celcius, wat beduidend hoger is dan de 41 graden van de meeste high-end-smartphones. Het is mogelijk dat OnePlus een firmware-update doorvoert die de temperatuur van de chip naar beneden brengt. HTC deed hetzelfde met de One M9, die door een firmware-update van 51 graden zakte naar 42 graden celcius.