Professionele fotograaf test Sony Xperia Z5 camera, check zijn oordeel

Redactie
7 december 2015, 20:00
3 min leestijd
Professionele fotograaf test Sony Xperia Z5 camera, check zijn oordeel

Met zijn 23 megapixel-camera en f/2.0 24mm breedbeeldlens heeft de Sony Xperia Z5 op papier de beste smartphonecamera. Wij gingen op pad met een professionele fotograaf om dat te testen.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone vervangt compactcamera

Vergeleken met een aantal jaar geleden zijn smartphones steeds beter geschikt als vervanging voor een compactcamera. Serieuze professionals zullen nog steeds een spiegelreflex of systeemcamera prefereren, maar voor hobbyfotografen, camjo’s en doorsnee gebruikers voldoet  een smartphonecamera meer dan prima. Zeker als deze, zoals de Sony Xperia Z5, beschikt over snelle autofocus, een krachtige zoomfunctie en optische beeldstabilisatie.

sony xperia z5 camera

Om na te gaan  of de 23 megapixel-camera van de Xperia Z5 zo goed is als diverse tests ons doen geloven, stuurden we de professionele fotograaf Jan Willem de Venster op pad om het toestel grondig aan de tand te voelen. Hij testte de camera een week lang onder verschillende omstandigheden en deelt zijn bevindingen met ons.

Aan de slag met de Sony Xperia Z5 camera

Jan Willem start zijn test met wat shots overdag. “De beelden zijn scherp en lekker fel van kleur, zoals bij de meeste camera’s van Sony. Daarbij valt vooral op hoe snel de autofocus werkt, wat prettig is als je bewegende objecten scherp probeert vast te leggen.” De voorbeeldfoto’s hieronder zijn voor dit artikel iets verkleind, maar verder onbewerkt.

xperia z5 camera

Een groot  pluspunt van de Z5  is volgens de fotograaf  de fysieke cameraknop, die zich aan de zijkant van het toestel bevindt. “Druk hem half in om scherp te stellen en helemaal om de foto vast te leggen. Hierdoor wordt het fotograferen realistischer en blijft de camera stabieler waardoor de kans op onscherpe foto’s kleiner wordt.”

sony xperia z5 camera 2

De camera van de Sony Xperia Z5 is ook voorzien van een ledflitser aan de achterkant, die  bij reguliere avondopnamen op korte afstand goed werkt. “Gezichten zijn bijvoorbeeld niet overbelicht. Wel is er bij avond- en nachtfoto’s meer ruis zichtbaar en ook het scherpstellen kost dan wat meer moeite.” Met zoomen heeft de Xperia Z5 geen moeite. Jan Willem: “Je kunt relatief ver inzoomen, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.”

sony xperia z5 camera

Prima camerafuncties

De Xperia Z5 heeft een uitgebreide camera-app die gemakkelijk in automatische modus is te gebruiken, maar ook diverse handmatige settings biedt. “Een verbeterpuntje hierbij is dat als je een handmatige setting (licht en kleur) hebt gemaakt, het toestel in stand-by de instelling verliest. De app start dan weer in de automatische modus.  Maar eerlijk is eerlijk: in de meeste gevallen is de automatische modus prima.”

sony xperia z5 camera

Over de HDR-functie, die zorgt dat foto’s optimaal belicht zijn en veel meer detail vertonen, is Jan Willem erg te spreken. “HDR werkt goed en is realistisch. Hetzelfde  geldt voor  de automatische witbalans en verzadiging, die zijn heel  natuurlijk.”

Uiteraard heeft Jan Willem ook uitgebreid gefilmd met de camera van de Xperia Z5. “De videokwaliteit is uitstekend, zeker in 4K. Het aanpassen van een video naar (een gedeeltelijke) slowmotion is eenvoudig en werkt goed. Wel jammer is dat je de 4K-optie niet als standaard kunt instellen. Tijdens het testen waaide het erg hard,  zoals te horen is in het  testfilmpje, maar desondanks zijn de beelden redelijk stabiel.”

Conclusie cameratest

Al met al is Jan Willem erg positief  over de camera van de Xperia Z5. “Zeker onder goede lichtomstandigheden presteert hij prima, en vaak  beter dan zijn grote concurrenten. Beelden zijn realistisch, scherptediepte (voorgrond scherp, achtergrond onscherp) is goed en dankzij de fysieke cameraknop  is het heel gemakkelijk om mooie foto’s te schieten, zelfs als de belichting niet optimaal is.

Wil je meer te weten komen over de  Sony Xperia Z5? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina. Daarnaast kun je je aanmelden voor het Sony Xperia Z5 testpanel, waarbij je het toestel zelf mag testen én houden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu