Wanneer is een telefoon (te) oud?

15 januari 2024, 14:58
4 min leestijd
Wanneer is een telefoon (te) oud?

Wanneer is een telefoon (te) oud? Dat ligt vooral aan de software van het toestel, en niet zozeer aan de ‘echte’ leeftijd. Zo zit het.

Lees verder na de advertentie.

Is mijn telefoon oud?

Nederlanders doen steeds langer met hun telefoon. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoekers GfK en Telecompaper. Ruim 41 procent van de Nederlanders heeft een smartphone van drie jaar, of ouder. Dat aandeel was in 2020 nog ongeveer 33 procent.

Verder worden nieuwe telefoons steeds minder populair. Volgens het onderzoek gebruikt 28 procent van de Nederlanders een telefoon van nog geen jaar oud. In 2020 was dit nog 35 procent.

Deze ontwikkelingen leveren een interessante vraag op: hoe lang zou je een smartphone moet gebruiken? Of, met andere woorden: wanneer is een telefoon (te) oud?

Google Pixel 8 review

Een oude telefoon levert risico op

Het korte antwoord is: dat hangt van het model af. Bij smartphones draait ouderdom namelijk niet zozeer om de fysieke leeftijd of de buitenkant, maar om de binnenkant: de software.

Kort gezegd kunnen we een oude telefoon definiëren als een toestel dat niet meer ondersteund wordt door de fabrikant. Ontvangt een telefoon geen beveiligingsupdates meer? Dan is het de moeite waard om naar een nieuw model te kijken.

Google, de eigenaar van het Android-besturingssysteem, brengt maandelijks een beveiligingspatch uit. Zoals de naam doet vermoeden verbeteren deze updates de veiligheid van een telefoon, bijvoorbeeld door kwetsbaarheden en ‘gaten’ in het systeem op te lossen.

Android-malware: zo voorkom je dat je smartphone wordt besmet

Dit klinkt wellicht cryptisch, maar de gevolgen van een zwakke beveiliging zijn hartstikke concreet. Zo dichtte de laatste Android-beveiligingsupdate van 2023 een kwetsbaarheid waardoor hackers een telefoon op afstond konden overnemen.

Beveiligingsupdates moeten niet verward worden met versie-updates. Laatstgenoemde updates introduceren allerlei nieuwe functies en zijn daarmee heel zichtbaar voor de gebruiker, maar niet per se noodzakelijk qua veiligheid. De eerstvolgende versie-update is Android 15, dat later dit jaar verschijnt.

De vaagheid rond Android-updates

Beveiligingsupdates zijn dus heel belangrijk. Alhoewel Google maandelijks nieuwe patches uitbrengt, is het allerminst zeker dat je deze ook direct kunt downloaden. Fabrikanten – zoals Samsung, OnePlus en Xiaomi – zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor het uitrollen van beveiligingsupdates. Hoe snel, vaak en hoe lang ze dit doen, verschilt per merk.

Gelukkig nemen fabrikanten hun updateverantwoordelijkheden wel steeds serieuzer. Vroeger moest je blij zijn als een smartphone twee jaar na aanschaf nog software-updates ontving, maar daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg.

Samsung Galaxy S23

Kijk maar naar de Samsung Galaxy S23-lijn, die verzekerd is van vier Android-updates (tot en met versie 17) en vijf jaar beveiligingsupdates. Google doet daar nog een schepje bovenop door de Pixel 8 (Pro) maar liefst zeven jaar te ondersteunen. Fairphone 5-bezitters mogen helemaal in hun handen knijpen, want deze milieuvriendelijke smartphone heeft een ondersteuningsperiode van maar liefst acht jaar.

Hoe oud is jouw telefoon?

Wil je weten of jij een oude telefoon hebt? Ga dan naar de Instellingen-app. De precieze aanwijzingen verschillen per smartphonemerk, maar ga op zoek naar een knop die ‘Over de telefoon’ heet, of iets dat erop lijkt. Tik vervolgens op ‘Status’ of ‘Android-versie’. Onder het kopje ‘Android-beveiligingsupdate’ zie je op welke versie jouw toestel draait.

Is jouw toestel al een tijd niet bijgewerkt? Dan kunnen we de telefoon als “oud” bestempelen. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke wensen (en financiĂ«le situatie) af, maar het is op dat moment veiliger om een nieuw toestel aan te schaffen.

Let bij het uitzoeken van een nieuw model vooral op de ondersteuningstermijn voor updates. Je wil immers geen toestel in huis halen die slechts twee jaar beveiligingsupdates krijgt.

Binnen het Android-kamp hebben vooral Google en Samsung hun zaken goed voor elkaar. Deze fabrikanten hebben namelijk het beste updatebeleid. OnePlus hanteert verschillende serviceniveaus, net als Oppo. Kijk voor meer informatie in ons artikel dat we eerder schreven over het updatebeleid van Android-fabrikanten.

Verder lezen: Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken

Dit kun je met een oude telefoon doen

Is je huidige toestel aan vervanging toe en ga je een nieuwe kopen? Gooi je oude telefoon niet zomaar in de la, want je kunt ‘m nog prima hergebruiken. In onderstaand artikel geven we allerlei manieren waarop je je oude telefoon een tweede leven kunt geven.

Eén van de meest duurzame opties is om je oude telefoon in te leveren bij een goed doel. CliniClowns verzamelt bijvoorbeeld oude telefoons om met de opbrengsten zieke kinderen op te vrolijken met een bezoekje van een clown. Stichting Aap gebruikt de opbrengsten dan weer om verwaarloosde apen op te vangen en te verzorgen.

Verder lezen: 9 nieuwe manieren om je oude telefoon een tweede leven te geven

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Via: NU.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu