E-sim komt naar Nederland: dit moet je weten

Michel van 't Klaphek
5 oktober 2018, 11:45
3 min leestijd
E-sim komt naar Nederland: dit moet je weten

T-Mobile, Vodafone en Tele2 zeggen binnenkort allemaal ondersteuning te bieden voor esim (of e-sim) in Nederland. Dit is wat je moet weten over de nieuwe simkaarten.

Lees verder na de advertentie.

Wat is esim?

Al sinds jaar en dag zijn mobiele telefoons voorzien van simkaarten. Simkaarten zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden, maar het proces voor overstappen naar een nieuwe provider is nog altijd relatief tijdrovend. Sluit je een nieuw (sim only) abonnement af, dan moet je wachten tot de simkaart is aangekomen om deze in je toestel te stoppen. Pas dan kun je met je abonnement aan de slag.

E-sim moet dat probleem oplossen. Het zijn kleine chips die in elke smartphone worden ingezet als virtuele simkaart. Bij het instellen van je smartphone geef je aan wat je provider is, en vervolgens worden de benodigde gegevens via een beveiligde server voor je gedownload. Zo heb je geen gedoe meer met een simkaart en kun je direct aan de slag.

Wat is e-sim uitleg

Bovendien is e-sim niet alleen sneller, maar ook veiliger. Iemand kan niet zomaar je simkaart stelen en hem zelf gebruiken in een eigen smartphone. E-sims zijn gebonden aan je eigen smartphone. Tevens geeft het fabrikanten net wat meer ruimte aan de binnenkant van je smartphone.

Een nano-simkaart is al klein, maar nu smartphones steeds dunner en lichter worden telt elke millimeter. Zonder simkaart is er bijvoorbeeld meer ruimte voor de accu. Ook is het net wat makkelijker om een smartphone waterdicht of steviger te maken, omdat er een inkeping in het toestel geschrapt kan worden.

Welke apparaten ondersteunen e-sim?

De allereerste smartphone met e-sim werd vannacht aangekondigd: de Google Pixel 2. Wel werkt die optie vooralsnog alleen voor klanten van Project Fi, de eigen provider van Google. Op andere providers en buiten de Verenigde Staten is nog gewoon een nano-simkaart vereist. De verwachting is echter dat vanaf volgend jaar meer en meer fabrikanten de optie gaan aanbieden.

Overigens is de technologie al wel in andere apparaten te vinden. Zo hebben zowel Apple als Samsung smartwatches uitgebracht met e-sim. Wearables moeten zo klein en compact mogelijk zijn, dus e-sim is een handige manier om nog wat ruimte te besparen. Daarnaast zijn er varianten van Apples iPad Pro met e-sim ondersteuning.

Kan ik e-sim in Nederland gebruiken?

Op moment van schrijven zijn er nog geen Nederlandse providers met e-sim-ondersteuning. Daar komt binnenkort echter verandering in, zo blijkt uit vragen van Tweakers. Tele2 biedt e-sim vanaf dit najaar aan, Vodafone en T-Mobile zeggen ‘binnenkort’ ondersteuning te bieden maar noemen geen exacte datum. KPN houdt de kaken nog even stijf op elkaar, en kon niet bevestigen of ontkennen dat er aan e-sim-ondersteuning gewerkt wordt.

Omdat de eerste smartphones met e-sim nog moeten verschijnen, hebben providers vooralsnog geen al te grote haast. Wel geven ze allemaal aan dat ze de marktontwikkelingen rondom de technologie in de gaten houden. Dat betekent dat als er volgend jaar meer e-sim android smartphones verschijnen, de kans groot is dat je er snel mee aan de slag kunt.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu