De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Update WhatsApp nu: kwetsbaarheid ontdekt in app

Dennis de Vries
14 mei 2019, 10:33
2 min leestijd
Update WhatsApp nu: kwetsbaarheid ontdekt in app

WhatsApp heeft in zijn nieuwste app-versie een belangrijke beveiligingsupdate doorgevoerd. Dat was nodig, omdat hackers er in geslaagd waren om op afstand spyware op telefoons te installeren.

Lees verder na de advertentie.

Spyware installeren via WhatsApp-bellen

Hackers konden gebruikmaken van een lek in de belfunctie van WhatsApp. Via deze weg was het mogelijk om spyware te installeren op de telefoon van gebruikers, die daar vervolgens mee bespioneerd konden worden. De nietsvermoedende gebruiker hoefde daarvoor niet eens het gesprek aan te nemen; de spyware kon ook na een geweigerd gesprek worden geïnstalleerd.

Whatsapp update na spyware

De kwetsbaarheid zou gebruikt zijn door de NSO Group, zo meldt Financial Times. Dit is een Israëlisch bedrijf dat bekend staat als ‘cyber wapenhandelaar’. NSO Group ontwikkelt software voor overheden en beveiligingsdiensten, waaronder bijvoorbeeld het bekende surveillance-programma Pegasus.

Beveiligingsupdate beschikbaar

Het beveiligingsteam van WhatsApp kwam er zelf eerder deze maand achter dat de kwetsbaarheid werd gebruikt om spyware te installeren. Dit weekend werd er een update uitgerold die het lek moet dichten.

Hoeveel mensen zijn getroffen door de aanval is niet bekendgemaakt. WhatsApp zei dat aanvallen die van dit lek gebruikmaakten ‘zeer gericht’ plaatsvonden. Dat kan erop duiden dat het aantal getroffen gebruikers vrij klein is. Facebook, de eigenaar van WhatsApp, geeft verder wat beknopte informatie over het lek. Zo geven ze aan dat het gebruikers kan treffen die niet de nieuwste versie van WhatsApp hebben.

Zo check je welke WhatsApp-versie je hebt

Als jouw Android-telefoon automatisch apps updatet, heb je waarschijnlijk al de nieuwste versie. Om het voor de zekerheid even te checken, kun je in de berichten-app het versienummer zien.

  • Open WhatsApp en klik op de drie stipjes, rechts bovenin het scherm om het menu te openen;
  • Ga naar Instellingen > Help > Over

Je hebt nu het versienummer in beeld. Als het versienummer lager is dan 2.19.134, dan is het verstandig de app te updaten. In de Play Store staat als het goed is een update voor je klaar.

Check voor WhatsApp-updates in de Play Store (gratis)

Wil je meer lezen over hoe je jouw Android-smartphone goed beveiligd houdt, dan kun je daar alles over lezen in onze Android-beveiligingsgids.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu