OnePlus 5T: vlaggenschip met voorkantvullend scherm
Slechts enkele maanden na de introductie van de OnePlus 5 komt de Chinese fabrikant met een nieuw model. De OnePlus 5T behoudt grotendeels dezelfde krachtige hardware, maar vervangt het 5,5 inch-scherm met een groter 6 inch-scherm. Toch is het toestel zelf nauwelijks groter, omdat het scherm nagenoeg randloos is. De schermresolutie bedraagt 2160 bij 1080 pixels, wat zorgt voor een pixeldichtheid van 401 ppi.
Na Samsung, Apple, LG en anderen springt ook OnePlus in de wereld van voorkantvullend beeld. Het randloze scherm is de belangrijkste verbetering van de OnePlus 5T. Onder de motorkap zit een vlotte Snapdragon 835-chip, 6/8GB RAM, 64/128GB opslag en een 3300 mAh-accu. Door het grote display is de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst. De adviesprijs van de 5T bedraagt 499 euro.
De OnePlus 5T in vogelvlucht
Lees verder na de advertentie.
De OnePlus 5T werd op 16 november 2017 aangekondigd en is een licht verbeterde versie van de OnePlus 5. Toch zijn er een aantal interessante vernieuwingen aanwezig. Hieronder zetten we de belangrijkste features van de telefoon op een rijtje.
- 6 inch-scherm met 2160 bij 1080 pixels
- Dubbele camera (16 + 20 megapixel) achterop, 16 megapixel-frontcamera
- Krachtige Snapdragon 835-chip met 6/8GB RAM
- Keuze tussen 64 of 128GB opslagruimte
- Vingerafdrukscanner op de achterkant
- Draait op Android 7.1.1 (Nougat) met OxygenOS
Meer over de OnePlus 5T
Omdat OnePlus zo snel met een nieuwe smartphone komt, moet je de 5T vooral als een tussenstap zien. Aan de binnenkant is weinig veranderd. Daar vinden we dezelfde Snapdragon 835-chip als in de OnePlus 5, met nog altijd een ruime hoeveelheid werkgeheugen (6/8GB) en opslagruimte (64/128GB). Verrassend is dat niet: de Snapdragon 835 is nog altijd een hele krachtige processor.
Het design wordt dan weer wel aangepakt. De behuizing is nog altijd van metaal, met achterop ruimte voor een vingerafdrukscanner. In de linkerbovenhoek zit dezelfde dubbele camera als de OnePlus 5. Voorop zit een 6 inch-scherm (2160 bij 1080 pixels) dat nagenoeg de hele voorkant inneemt. Daardoor kan de 5T niet alleen qua kracht, maar ook qua ontwerp weer mee met de beste smartphones van het moment.
Een fijne feature van de OnePlus 5T is Dash Charge, de snellaadtechniek van het bedrijf. Hoewel veel fabrikanten hun toestellen voorzien van snelladen, is Dash Charge verreweg het snelste. In een halfuur zit het toestel voor 60 procent vol en kun je in principe de hele dag vooruit. Fijn is dat je de telefoon tijdens het laden kunt blijven gebruiken; dit heeft geen invloed op de oplaadsnelheid.
Nieuw is Face Unlock, de gezichtsherkenningsfunctie van OnePlus. Volgens de Chinese fabrikant werkt de feature ongeveer even snel als de vingerafdrukscanner, al is ‘ie niet zo veilig. Face Unlock controleert je gezicht aan de hand van 100 verschillende kenmerken, waarna het toestel razendsnel wordt ontgrendeld.
Uit de doos draait de OnePlus 5T op Android 7.1.1 (Nougat), maar gelukkig is de Android 8.0 (Oreo)-update al beschikbaar. De update brengt diverse verbeteringen, zoals notificatiekanalen, stipjes bij app-icoontjes, Google Play Protect en snelheidsverbeteringen.
Conclusie OnePlus 5T review
Net als bij de 3T probeert OnePlus met een handjevol verbeteringen zijn vlaggenschip te perfectioneren. Dat is grotendeels gelukt: het scherm groter én beter, de smartphone is lekker rap en met Face Unlock is er een fijn (maar minder veilig) alternatief voor de vingerafdrukscanner. Bovendien is OxygenOS nog steeds één van de fijnere Android-skins van dit moment.
Duidelijke minpunten zijn de verouderde Android-versie en de nauwelijks verbeterde camera. Dit doet echter weinig af van het feit dat de OnePlus 5T een uitstekende smartphone is, die van vrijwel alle gemakken is voorzien. De 5T is niet heel veel goedkoper dan high-end-toestellen van Samsung, LG en Huawei, maar blijft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden. Heb je 499 euro te besteden voor een smartphone, dan kun je eigenlijk niet om de OnePlus 5T heen.
→ Check hier de uitgebreide OnePlus 5T review
OnePlus 5T release en prijs
Net als de OnePlus 3T werd de 5T in november onthuld. Dat is opvallend, want de OnePlus 5 is slechts enkele maanden oud. Het toestel werd in juni 2017 aangekondigd, maar verdween begin oktober bij de eigen webwinkel van het Chinese bedrijf. OnePlus zelf hield de kaken stijf op elkaar over de oorzaak, maar nu is duidelijk dat het bedrijf zich bezighield met de release van de OnePlus 5T.
Het toestel werd op 16 november aangekondigd en is vanaf 21 november te koop. Officieel worden OnePlus-smartphones alleen via de webwinkel van de fabrikant verkocht, al zijn er doorgaans ook enkele Nederlandse winkels die het toestel via grijze import aanbieden. De adviesprijs blijft hetzelfde: 499 euro voor het 64GB-model. De 128GB-variant kost 569 euro.
OnePlus maakte zijn smartphones tot nu toe iedere keer een paar tientjes duurder, maar met een adviesprijs van 499 euro was de OnePlus 5 al prijziger dan we van de fabrikant gewend zijn. Hoewel de prijs met de 5T niet verder stijgt, komt het wel erg dicht in de buurt van concurrenten als de Samsung Galaxy S8 en Huawei P10.
Lees ook: de voor- en nadelen van de OnePlus 5T