De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Huawei P Smart (2019) review: kroonprins voor koopjesjagers blijft ijzersterk

Thomas Haenen
4 januari 2019, 20:22
9 min leestijd
Huawei P Smart (2019) review: kroonprins voor koopjesjagers blijft ijzersterk

Reviewscore

8

De nieuwe Huawei P Smart heeft een groter scherm, krachtigere hardware en grotere accu dan zijn voorganger. Maar de lage prijs, die is gebleven. Maakt dat van de Huawei P Smart (2019) nu al de beste budgetsmartphone van het nieuwe jaar?

Lees verder na de advertentie.

Huawei P Smart (2019) review: alles wat je moet weten

Goedkope smartphones zijn steeds moeilijker te onderscheiden van dure toptoestellen. Dubbele camera’s, vingerafdrukscanners en voorkantvullende schermen haal je ook voor een habbekrats in huis. Natuurlijk, het verschil is er in ruwe kracht en fotokwaliteit, maar de tijd dat je budgettoestel na enkele weken onbruikbaar traag was, is lang voorbij.

De nieuwe Huawei P Smart is daar een goed voorbeeld van. Deze Android-telefoon heeft een adviesprijs van 249 euro, en blijft daarmee onder de BKR-grens. Toch is het toestel op het eerste oog net zo compleet als Huawei’s duurdere vlaggenschepen, inclusief een dubbele camera met kunstmatige intelligentie, een groot scherm en flinke accu. Of er een addertje onder het gras zit, lees je in deze Huawei P Smart (2019) review.

Huawei P Smart (2019) review

Design: hip maar niet vlekkeloos

Waar de eerste Huawei P Smart nog een vrij neutraal ontwerp had, komt dit nieuwe model een stuk flitsender uit de hoek. De achterzijde was vorig jaar nog van metaal gemaakt, dit jaar gebruikt Huawei glanzend glas. Bovendien is er niet alleen een zwarte versie, maar ook een model met een blauwe ‘gradient’ kleur. De kleur gaat geleidelijk over van licht- naar donkerblauw.

Hoewel dat er hip uitziet, is het ook een ontzettende magneet voor vingerafdrukken. Je hoeft haast maar naar de P Smart te kijken en de achterkant wordt al smoezelig. Een (transparant) hoesje is op dat vlak geen overbodige luxe.

Wel zit de P Smart ontzettend goed in elkaar, zeker als je beseft dat het hier om een budgetsmartphone gaat. De behuizing is stevig maar slank, en ligt fijn in de hand. Het scherm is groot, maar omdat de randen klein blijven, kun je het nog redelijk met één hand bedienen.

Scherm: groots met een lichtlek

Het scherm van de P Smart is vooral heel groot en meet 6,2 inch. Dat is een aanzienlijke upgrade ten opzichte van de eerste P Smart, die ‘slechts’ een 5,6 inch-scherm had. Toch is het toestel zelf nauwelijks groter, door de smallere randen rond het display. Het lcd-scherm heeft een full hd-resolutie (lekker scherp) en is ook met veel daglicht goed af te lezen.

Huawei P Smart (2019) review

Rond de randen van het scherm lijkt er wel enige sprake van backlight bleeding. Het licht van het beeld ‘lekt’, waardoor er rond de randen een rare schaduw ontstaat. Dat valt vooral op als je een app met een witte of felgekleurde achtergrondkleur hebt geopend. Vooral bij de notch en aan de onderkant van het scherm is het licht niet helemaal evenredig met de rest van het beeld. Op bovenstaande foto kun je het bijvoorbeeld zien: rond de notch zit een rand die iets donkerder lijkt.

Heel storend is het niet, maar het scherm is duidelijk niet zo egaal wit als de meeste concurrenten. We durven echter niet te zeggen of dit probleem bij alle exemplaren opduikt, of dat wij over een reviewmodel met een foutje beschikken. Iets om in de gaten te houden als je het toestel in de winkel haalt.

Hardware en vingerafdrukscanner

De P Smart is voorzien van een Kirin 710-chip, die door de fabrikant zelf is ontwikkeld. Eind vorig jaar gebruikte Huawei deze chip nog in smartphones van bijna 400 euro, nu wordt dezelfde kracht ingezet bij een veel goedkopere smartphone. De Kirin 710 is tot wel 70 procent sneller dan de chip in de eerste P Smart. Alles loopt dan ook vlekkeloos. Apps starten snel op, draaien zonder gehaper en switchen tussen applicaties gaat vloeiend.

Tevens is er 64GB opslagruimte aanwezig, waarvan ongeveer 50GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is waarschijnlijk meer dan genoeg voor al je apps, games, foto’s en muziek. Mocht je toch meer ruimte nodig hebben, dan biedt de P Smart (2019) plek voor een micro-sd-geheugenkaartje.

Huawei P Smart (2019) review

Nieuw ten opzichte van vorig jaar is dat de P Smart (2019) ook wifi over 5Ghz-frequenties ondersteunt. Zit je in een appartementencomplex of kantoorverzamelgebouw waar veel wifi-netwerken staan, dan kan dat een uitkomst zijn. Je hebt op deze frequentie namelijk veel minder storing van andere apparaten en dus een beter bereik. Ook ondersteunt de P Smart, net als vorig jaar, nfc en bluetooth 4.2.

De vingerafdrukscanner achterop doet zijn werk goed. Vrijwel direct nadat je hem aanraakt wordt het toestel ontgrendeld. Door de kleine inkeping is hij bovendien makkelijk op de tast te vinden.

Software: niet Huawei’s sterkste punt

Ben je smartphones van Motorola, Nokia en Xiaomi gewend, dan is de EMUI-interface van de Huawei P Smart waarschijnlijk even wennen. Terwijl de meeste fabrikanten steeds minder aanpassingen maken aan de look en feel van Android, gooit Huawei bijna alles om. Hoe je denkt over zo’n interface is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik ben er niet echt fan van.

Huawei’s software zit vol felle, botsende kleuren en oogt daardoor rommelig. Vergelijk bijvoorbeeld de instellingen op de Nokia 8.1, met die op de Huawei P Smart (2019). Met de standaardversie van Android is alles netjes uitgelijnd en zijn er duidelijke labels. Van de belangrijkste functies zie je haast op het hoog al waar je ongeveer moet zijn.

Het P Smart-menu zit daarentegen vol tekst en opties, die op het eerste gezicht wel erg veel op elkaar lijken. Moet ik mijn notificaties nou aanpassen onder ‘Apps’, ‘Meldingen’ of ‘Slimme assistentie’?

Gelukkig raak je er snel gewend aan, en zijn de meeste features en functies identiek aan wat de standaardversie van Android biedt. Het is wel wat jammer dat Huawei een handjevol reclame-apps mee levert, waaronder Booking.com, Amazon en eBay. Gelukkig kun je ze allemaal verwijderen.

Standaard loopt de Huawei P Smart (2019) op Android 9.0 (Pie). Ons reviewexemplaar heeft nog de beveiligingsupdate van november 2018, maar volgens de fabrikant wordt de P Smart minstens één keer per kwartaal bijgewerkt, tot twee jaar na de release. Voorlopig ben je prima beschermd dus.

Camera: slimme camera met dubbele lens

Achterop vind je naast een primaire 13 megapixel-camera ook een secundaire 2 megapixel-camera. Die extra lens meet diepte, waardoor je je foto’s van een bokeh-effect kunt voorzien. Met de portretmodus wordt de achtergrond wazig gemaakt, en komt alles op de voorgrond scherper over.

Op de eerste P Smart zat ook een dubbele camera van 13 en 2 megapixel. Toch zijn er verbeteringen gemaakt: het oude model had een diafragma van f/2.2, dit jaar is het f/2.0. Dat betekent dat de sensor net iets meer licht opvangt, waardoor foto’s gemaakt in situaties met minder licht scherper ogen. Achterop staat een ‘AI Cam’-logo, wat betekent dat de P Smart beeldherkenning toepast om automatisch de juiste instellingen klaar te zetten voor het maken van een foto. Software en hardware komen samen voor mooiere foto’s, dus.

In de praktijk werkt dat erg goed. De P Smart haalt het niet bij Huawei’s toptoestellen, maar die zijn dan ook drie tot vier keer zo duur. De meeste foto’s die we maakten zijn desalniettemin scherp en kleurecht. Zelfs als er relatief veel detail in beeld komt, moet je al gauw flink inzoomen voordat je wazige plekken ziet.

Met iets minder licht doet de P Smart het ook goed. Goedkope smartphones hebben vaak moeite met binnenfoto’s, en leveren dan onscherp beeld af. Niet de P Smart. Een kantoor of woonkamer ziet er goed uit. Alleen bij detailsopnames in een donkere ruimte wordt het lastig: dan moet je de P Smart goed stil houden, anders krijg je bewegingsonscherpte.

Voorop zit een 8 megapixel-camera voor selfies. Zoals we van Huawei gewend zijn, vind je in de camera-app een ingebouwd beautyfilter. Zet je dat aan, dan worden puistjes, wallen en andere oneffenheden automatisch weggepoetst. Ook zonder dat filter zijn selfies echter scherp.

Huawei P Smart (2019) review

Accuduur: goed met een kleine mits

De accucapaciteit van de P Smart bedraagt 3400 mAh, zo’n 10 procent meer dan de accu die in het vorige model zat. Het toestel is immers ook iets breder en dikker dan zijn voorganger. In het dagelijks verbruik merken we daar weinig van: de P Smart doet het goed, maar niet uitzonderlijk. Doorgaans was er nog zo’n 20 tot 30 procent van de accu over aan het einde van de dag. Op een hele drukke dag moet hij misschien tussentijds aan de lader.

Hoewel usb-c-aansluitingen inmiddels redelijk standaard zijn, moet de P Smart het nog met een micro-usb-poort doen. Waarom is niet duidelijk, maar waarschijnlijk doet Huawei er alles aan om de kosten laag te houden. Mede daardoor ondersteunt de P Smart helaas geen snel opladen. Na een half uur opladen zit de accu slechts voor 25 procent vol, en een volle accu kost bijna 2,5 uur.

Alternatieven

Vorig jaar had Huawei nog aardig het rijk alleen. Er waren natuurlijk wel meer budgetsmartphones, maar de P Smart stond er echt een flink stuk boven. Het afgelopen jaar is de concurrentie echter flink toegenomen. Voor (minder dan) 250 euro kun je nu bijvoorbeeld ook kiezen uit de Motorola Moto G6 Plus of Nokia 6.1.

De P Smart wint op het eerste gezicht die strijd. Het toestel heeft een groter scherm en een krachtigere chipset dan beide toestellen. Ook de accu van de P Smart is groter, al verschilt de daadwerkelijke accuduur in de praktijk nauwelijks.

Huawei P Smart (2019) review

Zowel de Moto G6 Plus als de Nokia 6.1 draaien echter op een vrijwel onaangepaste versie van Android. Die heeft minder bloatware, en loopt dus iets soepeler. Bovendien krijgt de Nokia 6.1 maandelijkse beveiligingsupdates tot drie jaar na de release. Daardoor heeft de Nokia in theorie een langere levensduur dan de P Smart, die al over twee jaar geen ondersteuning meer krijgt. Verkies je software boven hardware, dan is de Nokia 6.1 de betere keuze.

Conclusie Huawei P Smart (2019) review

2018 was een goed jaar voor gebruikers van goedkope Android-smartphones. Iedereen die graag voor een relatieve habbekrats goede hardware wil, heeft inmiddels flink wat toestellen uit te kiezen. De nieuwe Huawei P Smart weet zich echter aardig staande te houden in een veld vol betaalbare alternatieven. Qua kracht, camerawerk en accuduur staat Huawei ijzersterk.

Het gat met de concurrentie is echter een stuk minder groot dan vorig jaar. De smartphones van Nokia of Motorola zijn misschien wat minder krachtig, maar hebben wel weer andere sterke, onderscheidende pluspunten zoals de software. De Huawei P Smart (2019) is nog steeds één van de beste keuzes onder de budgetsmartphones, maar het bedrijf mag de komende maanden met één oog de concurrentie in de gaten te houden, of het raakt die kroon zo weer kwijt.

Huawei P Smart (2019) kopen?

Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen op nieuwe smartphones te vinden. Een losse Huawei P Smart wordt op moment van schrijven tegen de adviesprijs van 249 euro verkocht. Ga je voor een P Smart met abonnement, dan kun je terecht bij alle grote providers.

Huawei P Smart

Huawei P Smart prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 319,99

Bekijken

Los refurbished

€ 120,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P Smart
Huawei P Smart

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu