Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Huawei P10 preview: een kleine sprong voorwaarts

Thomas Haenen
27 februari 2017, 12:15
3 min leestijd
Huawei P10 preview: een kleine sprong voorwaarts

Reviewscore

7,5

Langzaam maar zeker weet Huawei de Nederlandse markt te veroveren. Met de vandaag aangekondigde Huawei P10 laat het bedrijf zien te blaken van het zelfvertrouwen. Is dat terecht? Je leest het in onze Huawei P10 preview.

Lees verder na de advertentie.

Huawei P10 preview

Doorgaans onthult Huawei zijn smartphones op een eigen evenement in maart of april, ver weg van de concurrentie. Nadat Samsung de introductie van de Galaxy S8 terugduwde zagen de Chinezen een kans om te grijpen. De Huawei P10 is daarom nú al aangekondigd, op het Mobile World Congress in Barcelona. Het vlaggenschip van Huawei ligt daarmee eerder dan ooit in de winkels.

Design: degelijk, niet verrassend

Aan het design valt in ieder geval nauwelijks af te zien dat er een jaar tussen de Huawei P9 en P10 zit. De behuizing van de P10 is een stukje ronder, waardoor hij zachter in de hand ligt dan de P9, maar de verschillen zijn minimaal. De aanpassingen die Huawei heeft doorgevoerd zorgen er vooral voor dat het toestel nog sterker lijkt op de iPhone 7.

huawei p10 preview

Het is een design dat zeer prettig in de hand ligt, maar wel wat teleurstelt qua vernieuwing. In een jaar waarin concurrenten uitpakken met voorkantvullende schermen en unieke materialen, kiest P10 voor een ontwerp dat wel érg vertrouwend aanvoelt. Extra teleurstellend omdat de P-serie juist zou draaien om design.

Verplaatste vingerafdrukscanner

De grootste aanpassing zit hem in de vingerafdrukscanner, die Huawei heeft verplaatst naar de voorkant. Waar de meeste fabrikanten de homeknop schrappen, plaats Huawei hem pontificaal onder het scherm. Verwarrend is dat op het scherm zelf ook nog de bekende menuknoppen van Android te vinden zijn. Het is een designwijziging die moeilijk valt te doorgronden.

Het toestel loopt op EMUI 5.1, een kleine upgrade ten opzichte van versie 5.0 dat vorig jaar voor het eerst op de Mate 9 verscheen. Huawei’s Android-interface zit sinds 5.0 dichter bij stock-Android dan ooit, maar vooral qua functionaliteit. Op designgebied heeft Huawei nog altijd een vrij aanwezige eigen stijl die wij vrij rommelig vinden ogen. Botsende kleuren, aparte elementen: het komt allemaal niet zo premium over als de buitenkant van de smartphone.

Camera: herkenbaar Huawei

Tot zover de teleurstellingen. Wel onder de indruk waren we van de dubbele Leica-camera die achterop zit. Eén lens schiet kleurenfoto’s op 12 megapixel, de ander 20 megapixel-foto’s in zwart-wit. Deze beelden kunnen gecombineerd worden voor scherper, mooier beeld, maar je kunt ook voor alleen zwart-wit foto’s kiezen. Huawei gebruikt dezelfde camera ook al in de Mate 9, maar geschoten kiekjes blijven indrukwekkend.

huawei p10 preview

Bovendien beschikt de camera-interface over een groot aantal opties en filters. Je kunt bijvoorbeeld de witbalans en sluitertijd aanpassen in de pro-modus, of een speciaal zwart-wit-filter van Leica gebruiken. Het geeft de camera een echte stijl: niet alleen goed, maar herkenbaar Huawei en Leica. Een beetje grof en korrelig, maar met mooi, diep zwart dat lekker intens oogt.

De door Huawei zelf ontwikkelde Kirin 960-chipset gooit hoge ogen in benchmarks en lijkt ook in de P10 uitstekend te werken. De camera-app verschijnt vlot in beeld, browserpagina’s laden snel en ook grafisch intensieve games lijken soepeltjes te lopen.

Huawei zegt dat er daarnaast verschillende slimme processen lopen op de achtergrond die ervoor zorgen dat je smartphone langer meegaat. Waar de meeste smartphones na een jaar een stuk trager zijn, is de P10-processor een stuk consistenter. Dat hebben we natuurlijk nog niet kunnen testen, maar het klinkt goed.

Conclusie Huawei P10 preview

Hoewel de concurrentie dit jaar kwetsbaarder is dan ooit, lijkt Huawei die kans niet optimaal te benutten. Na jaren van grote stappen en opvallende features is P10 slechts een kleine sprong voorwaarts. Een toestel dat weinig écht fout doet, maar ook teleurstellend weinig vooruitstrevends biedt.

Met relatief grote randen rond het scherm, het gebrek aan een QHD-resolutie en een matige Android-interface wordt het hoog tijd dat Huawei enkele stappen zet die anderen al jaren geleden hebben gemaakt. In onze definitieve Huawei P10 review, die binnenkort verschijnt, hopen we je te vertellen of de Leica-camera en de krachtige hardware de P10 toch tot een interessante aankoop maken.

De Huawei P10 is vanaf 24 maart in Nederland verkrijgbaar voor 599 euro. Een aantal weken later, op 10 april, verschijnt ook de grotere Huawei P10 Plus in ons land.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P10
Huawei P10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu