Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei Mate 9

Scherm
5.9 / 5.5 inch
Camera
20 megapixel
Prijs

Huawei Mate 9: groot scherm, grootse kracht

De Huawei Mate 9 is een indrukwekkende Android-smartphone met een groot scherm. Het toestel werd op 3 november 2016 officieel gepresenteerd tijdens een event in München, en is Huawei’s tweede vlaggenschip voor dit jaar. De fabrikant bracht eerder de Huawei P9 uit, een slanke smartphone met een dubbele cameralens. De Huawei Mate 9 beschikt ook over zo’n extra camera, maar weet daarnaast een forser scherm en enkele andere extra features te bieden.

Smartphones in de Mate-reeks beschikken vaak over bijzonder grote schermen. Dat maakt ze zeer geschikt voor games, films en andere media. Ook is de opvolger van de Mate 8 weer lekker fors. Met een 5,9 inch-scherm is het één van de grootste smartphones die in 2016 verschijnt. Bijkomend voordeel is dat er ook veel ruimte is voor de 4000 mAh-accu: de Mate 9 gaat twee volle dagen mee zonder opladen.

De Huawei Mate 9 in vogelvlucht

Met het flinke scherm, de krachtige hardware en een forse accu is de Mate 9 een smartphone voor zogenaamde power users. Dit is geen compact en handzaam toestel dat je makkelijk weg kunt stoppen, nee: dit is hardware voor de grootverbruikers die altijd het beste op zak willen hebben.

  • Groot 6 inch-scherm met resolutie van 1920 bij 1080 pixels
  • Krachtige Kirin 960-chip van Huawei met acht cores, 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte
  • 20 megapixel – én 12 megapixel-camera achterop, 8 megapixel-camera voorop
  • Loopt op Android 7.0 Nougat met nieuwste versie van Huawei’s EMUI-interface

Meer over de Huawei Mate 9

Een belangrijke feature van de Huawei Mate 9 is de dubbele camera. Net als bij de P9 werkt Huawei opnieuw samen met Leica, wat resulteert in een reguliere 12 megapixel-camera en een 20 megapixel-camera voor monochrome foto’s. De beelden van de twee camera’s worden gecombineerd om voor extra scherpte te zorgen. Dat zou vooral helpen in situaties met weinig licht. Uiteraard is er ook een frontcamera aanwezig; die maakt selfies in 8 megapixel.

huawei mate 9

Zoals je van de Huawei Mate 9 zou verwachten, is het toestel voorzien van een grote accu. De accucapaciteit bedraagt 4000 mAh, waarmee het toestel het op een volle lading zo’n twee dagen zou moeten uithouden. Nieuw is SuperCharge, een techniek waarmee de Mate 9 snel kan opladen. Volgens Huawei is de smartphone in twintig ongeveer voor de helft vol. In anderhalf uur zit hij volledig vol.

De Huawei Mate 9 is één van de eerste smartphone die standaard op Android 7.0 (Nougat) draait. Over Android heeft Huawei wel de vernieuwde EMUI 5.0-schil gelegd. Die is een simpeler en intuïtiever dan vorige versies, al zijn de aanpassingen die Huawei doet nog steeds behoorlijk ingrijpend. Zo wordt visueel het een en ander aangepast, waardoor er weinig van stock-Android overblijft. Wel handig is dat EMUI 5.0 leert van de gebruiker, en onder meer het geheugenverbruik van de Mate 9 aanpast op basis van de apps die vaak worden gebruikt.

huawei mate 9

Ook nieuw is de Porsche Design Huawei Mate 9, een meer premium variant van het toestel. Deze versie beschikt over een kleiner 5,5 inch-scherm, dat wel een AMOLED-display en gebogen schermranden heeft. De Porsche Design Huawei Mate 9 verschijnt helaas niet in de Benelux.

Conclusie Huawei Mate 9 review

De Huawei Mate 9 is eigenlijk het enige grote toptoestel dat dit najaar in Nederland verschijnt. Toch heeft Huawei flink uitgepakt om de beste phablet van het moment neer te zetten. Een indrukwekkende accuduur, vlotte hardware en een uitstekende dubbele camera zorgen ervoor dat de fabrikant op vrijwel elk gebied weet te imponeren. Met EmotionUI 5.0 wordt ook op softwaregebied een grote sprong voorwaarts gemaakt. Er zitten nog altijd wat schoonheidsfoutjes in, maar de fabrikant heeft er duidelijk hard aan getrokken.

Het is natuurlijk een beetje apart dat we Huawei zoveel prijzen voor het niet verpesten van Android met de Mate 9. Toch is het een prijzenswaardig keerpunt. De Chinese fabrikant is na Samsung de grootste maker van Android-smartphones en speelt dus een belangrijke rol. Dat ook Huawei nu Android volop omarmt, betekent dat een hele grote groep gebruikers straks profiteert van een versie van het besturingssysteem die het ideaal van Google benadert. In een najaar waarin we geen Google Pixel XL, Samsung Galaxy Note 7 of andere grote vlaggenschepen krijgen, laat Huawei duidelijk zien hoe je een uitstekende Android-smartphone neerzet.

Lees meer in de uitgebreide Huawei Mate 9 review!

Huawei Mate 9 release en prijs

De Huawei Mate 9 is nu beschikbaar in Nederland voor een adviesprijs van 699 euro. Het toestel komt in de kleuren Space Gray, Moonlight Silver, Champagne Gold, Mocha Brown en Ceramic White.

Pluspunten Mate 9

  • Lekker groot scherm
  • Uitstekende accuduur
  • Krachtige mobiele hardware

Minpunten Mate 9

  • Te lomp om met één hand vast te houden
  • EmotionUI is slechte Android-interface

Huawei Mate 9 prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Huawei Mate 9 aanbiedingen van dit moment.

Huawei Mate 9 video

Laatste berichten

Voorlopige Android Pie-update voor Huawei P10, Mate 9 al beschikbaar

Voorlopige Android Pie-update voor Huawei P10, Mate 9 al beschikbaar

Thomas Haenen
2 jan 2019januari 2019
11:45 uur
2 min
Nieuws
Nieuws Bezitters van de Huawei P10 en Mate 9 hoeven waarschijnlijk niet lang meer te wachten op de Android Pie-update. Een voorlopige versie van de software is al beschikbaar voor een klein groepje testers.
Huawei komt met ‘GPU Turbo’-update: P20, andere toestellen krachtiger

Huawei komt met ‘GPU Turbo’-update: P20, andere toestellen krachtiger

Thomas Haenen
17 jul 2018juli 2018
10:45 uur
2 min
Nieuws
Nieuws Huawei brengt deze zomer een 'GPU Turbo'-update uit voor de Mate 10 Pro, P20 en P20 Pro en verschillende andere smartphones. Daarmee wordt de grafische kracht van deze toestellen flink opgeschroefd.
Huawei start uitrol Android 8.0 (Oreo)-update voor Mate 9

Huawei start uitrol Android 8.0 (Oreo)-update voor Mate 9

Thomas Haenen
1 feb 2018februari 2018
12:19 uur
2 min
Nieuws
Nieuws Bezitters van de Huawei Mate 9 kunnen vanaf vandaag een update naar Android 8.0 verwachten. Het Chinese bedrijf is begonnen met de uitrol van de nieuwste versie.
Android 8.0-update voor Huawei Mate 9 in december beschikbaar

Android 8.0-update voor Huawei Mate 9 in december beschikbaar

Thomas Haenen
3 nov 2017november 2017
11:11 uur
2 min
Nieuws
Nieuws Bezitters van de Huawei Mate 9 kunnen vanaf volgende maand aan de slag met Android 8.0 (Oreo). De software wordt getest en verschijnt in december voor het grote publiek.
Deze Huawei-smartphones krijgen een Android 8.0-update

Deze Huawei-smartphones krijgen een Android 8.0-update

Thomas Haenen
17 okt 2017oktober 2017
10:43 uur
2 min
Nieuws
Nieuws Huawei heeft eindelijk zijn updateplannen voor Android 8.0 (Oreo) ontvouwd. Ook belooft het bedrijf snellere, volledigere beveiligingsupdates voor vrijwel al zijn smartphones.

Download onze app

Download onze app