Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

OnePlus 6 review: weinig verrassende smartphone blijft goede koop

Wouter Nijsen
21 mei 2018, 6:00
11 min leestijd
OnePlus 6 review: weinig verrassende smartphone blijft goede koop

Reviewscore

8,5

Veel Android-fans hebben naar de OnePlus 6 uitgekeken en eindelijk kunnen we ons definitieve oordeel met je delen. Wat is er allemaal nieuw, en is de 6 genoeg verbeterd ten opzichte van zijn voorganger? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Check de uitgebreide OnePlus 6 review

Inmiddels zijn we het gewend dat OnePlus vlot achter elkaar nieuwe toestellen uitbrengt. De OnePlus 5T verscheen in november 2017 en gooide hoge ogen bij de critici en gebruikers, maar werd een paar maanden later niet meer verkocht. OnePlus geeft aan altijd het nieuwste van het nieuwste te willen bieden, en daarom niet een heel jaar te wachten voor de release van een nieuw toestel. Daarom is het nu al tijd voor de OnePlus 6.

Waar de 5T zich duidelijk onderscheidde met het voorkantvullende scherm, wil OnePlus de 6 op meerdere fronten verbeteren. Zo heeft de fabrikant het design aangepakt en het scherm verder verbeterd, maar ook de nodige vernieuwingen doorgevoerd aan de camera en interne hardware. Wat we van het toestel vinden, lees je in deze uitgebreide OnePlus 6 review.

Glazen behuizing oogt luxer

Met de 6 zet OnePlus definitief de stap naar een glazen behuizing, waarmee de smartphone veel andere fabrikanten volgt. Ook high-end smartphones van bijvoorbeeld Samsung, Apple, LG en Huawei gebruiken tegenwoordig dit glanzende achterkantje. De meningen hierover zijn vaak gemengd: de één vindt een glazen behuizing mooier, maar de ander maakt zich vooral zorgen over de kwetsbaarheid van glas.

oneplus 6 review

Hoewel we vinden dat de OnePlus 6 er door de glazen behuizing strakker en luxer uitziet dan zijn voorganger, vragen we ons wel af hoe mooi dat glas blijft na een tijd intensief gebruik. De smartphone is wat gevoeliger voor krasjes, en een echte vingerafdrukmagneet. Pak de telefoon een paar seconden vast, en hij zit onder de vetvlekken. Een hoesje is dus geen overbodige luxe.

De OnePlus 6 is een duidelijke OnePlus-smartphone, maar heeft wel iets van zijn eigen identiteit verloren. Een glazen behuizing, verticaal geplaatste camera met daaronder de vingerafdrukscanner en een groot scherm met notch lijkt immers de blauwdruk van een Android-vlaggenschip in 2018. De OnePlus 6 is in dat opzicht geen unieke telefoon, maar ziet er wel fraai uit.

oneplus 6 preview

De indeling van knoppen en aansluitingen is nauwelijks veranderd; alleen de fijne alertslider zit aan de rechterkant in plaats van links. Verder vinden onderaan de usb-c-poort en (gelukkig) de hoofdtelefoonaansluiting, links de volumeknoppen en rechts de aan/uit-knop.

De vingerafdrukscanner vind je nog steeds aan de achterkant, al is deze van vorm veranderd en valt hij iets meer weg in de behuizing. De telefoon is tot slot waterdicht, ondanks dat ‘ie geen IP-certificatie heeft. De 6 kan tegen een regenbui, maar je moet er niet mee gaan zwemmen.

Vingerafdrukscanner en Face Unlock

Dat maakt ‘m op de tast iets lastiger te vinden, maar dat is geen enorm probleem. Wel jammer is dat de vingerafdrukscanner iets lager zit, op een positie die simpelweg minder natuurlijk aanvoelt. Op de scanner hebben we verder geen aanmerkingen: hij werkt uitstekend en is enorm snel. Je hoeft je vinger niet eens op de scanner te leggen; tik ‘m kort aan en het toestel ontgrendelt.

oneplus 6 preview

Misschien wel onze favoriete feature is Face Unlock, de gezichtsherkenningsfeature van OnePlus. Qua snelheid komt er geen enkele andere gezichtsherkenning in de buurt van Face Unlock. Het herkennen van je gezicht gaat vaak zo snel dat je het ontgrendelingsscherm niet eens ziet. De feature is overigens niet zo veilig als de vingerafdrukscanner en zit er volgens OnePlus vooral voor het gemak, en niet om bijvoorbeeld je bankzaken mee te doen.

Scherm: OnePlus omarmt de notch

Toen OnePlus-oprichter Carl Pei eind maart liet weten dat de OnePlus 6 een notch zou krijgen, stond het internet eventjes in brand. De designtrend, die door de Essential Phone en iPhone X werd ingezet, wordt door steeds meer fabrikanten gevolgd. Ook OnePlus is overstag gegaan, en vindt de notch een logische designkeuze bij een voorkantvullend scherm. Door de inkeping zit de notificatiebalk iets hoger, en blijft er meer schermruimte over.

oneplus 6 preview

Het verschil is niet groot, maar OnePlus heeft met de 6 inderdaad meer scherm in een behuizing van het zelfde formaat weten te stoppen. Het scherm is gegroeid naar 6,28 inch en neemt 83,8 procent van de voorkant in beslag. De pixeldichtheid (van zo’n 400 ppi) is met de resolutie van 2280 bij 1080 pixels wel hetzelfde gebleven. Geen QHD-scherm dus, al is dat niet zo erg: full-hd is ruim voldoende en bovendien gunstiger voor de accuduur.

Bovendien oogt het scherm van de OnePlus 6 prima, met een mooie kleurweergave, scherpe beelden en flinke maximale helderheid om altijd het display goed af te kunnen lezen. Qua scherpte is het prima, maar logischerwijs wel iets minder dan bij (duurdere) concurrenten. Als je goed kijkt, kun je afzonderlijks pixels zien zitten.

oneplus 6 preview

Je vraagt je natuurlijk af hoe het precies zit met de notch. In hoeverre is dat hapje uit het scherm storend, en welke opties heb je om het te verbergen? Het zal per persoon verschillen, maar zelf had ik er niet zoveel moeite mee. De inkeping is op de 6 behoorlijk klein en zit in geen enkele app echt in de weg. In bijvoorbeeld de YouTube-app wordt ‘ie netjes weggewerkt.

OnePlus geeft je bovendien de optie om te notch te ‘verbergen’, waarbij de ruimte naast de inkeping ook zwart kleurt om zo een dikkere bezel te vormen. Daar worden dan nog wel de notificatie-icoontjes en tijd in getoond. Het werkt prima en is een fijne optie voor als je de notch maar niks vindt.

Hardware: in de zesde versnelling

OnePlus noemt de 6 de snelste smartphone die het tot nu toe uitbracht, en daar zijn de specificaties dan ook naar. De OnePlus 6 wordt aangedreven door de Snapdragon 845-chip, met maar liefst 6 of 8GB aan RAM. Na een uitgebreide testperiode kunnen we niet anders stellen dat de OnePlus 6 enorm vlot aanvoelt. De telefoon vliegt door de interface, laadt apps rap en multitasken is geen enkel probleem.

oneplus 6 review

De OnePlus 6 is zonder twijfel één van de snelste Android-smartphones van het moment, en het lijkt soms net alsof het toestel helemaal geen tijd nodig heeft om apps in te laden. Dat komt ook door de animaties die OnePlus gebruikt, waardoor het geheel nog nét iets sneller oogt dan je gewend bent.

OnePlus belooft verder dat de 6 ook langere tijd snel blijft, en dus niet na anderhalf á twee jaar intensief gebruik traag aanvoelt. Dat hebben we natuurlijk niet kunnen testen, maar het is een fijne belofte die voor veel mensen wat waard zal zijn.

Software: Android 8.1 met gebaren

Wat software betreft is er doorgaans weinig op OnePlus-toestellen aan te merken, en ook nu is er weinig veranderd. OxygenOS, zoals de fabrikant zijn skin noemt, lijkt op stock-Android, oogt lekker overzichtelijk en is licht. De skin is echter vooral populair door de hoeveelheid opties om de software naar wens aan te passen. De instellingen-app zit vol met kleine opties om het toestel precies zo af te stellen op de manier jij het prettig vindt. Standaard draait de telefoon overigens op Android 8.1 (Oreo).

Tijdens mijn testperiode kreeg ik al twee software-updates binnen, met onder meer de beveiligingspatch van mei. OnePlus heeft echter een gemengde reputatie als het gaat om updates, en is bijvoorbeeld niet zo consistent als HMD Global (Nokia) of Sony. Hoewel de fabrikant vaak kleine patches met bugfixes uitbrengt, komen beveiligingsupdates veel minder vaak binnen.

Een handige feature is ‘navigatiegebaren’, waarmee je de standaard navigatieknoppen van Android vervangt door gestures. Een veeg van onder het scherm naar boven brengt je terug naar het homescreen, omhoog en eventjes vasthouden opent het multitaskscherm, en de terugknop is vervangen door een swipe aan de rechterkant van het scherm. Dit doet denken aan Android P, dat een vergelijkbare bediening introduceert. Op de OnePlus 6 werkt het naar mijn mening ietsjes beter, omdat er simpelweg minder handelingen zijn om rekening mee te houden.

De OnePlus 6 heeft al een Android P-bèta

Over Android P gesproken: de OnePlus 6 is één van de smartphones waarop de bèta van P direct te installeren is, samen met bijvoorbeeld de Google Pixel-toestellen, Sony Xperia XZ2 en Nokia 7 Plus. Hopelijk betekent dit ook dat OnePlus de definitieve Android P-update straks sneller kan uitrollen.

Verbeterde camera is nog steeds niet top

Net als bij de 5 en 5T kiest opnieuw voor een dubbele camera aan de achterzijde. Het gaat om twee lenzen van respectievelijk 16 en 20 megapixel, waarbij de 16 megapixel-lens als primaire camera fungeert. De functie van de tweede lens is op het eerste gezicht wat onduidelijk, omdat de fabrikant ‘m bij vorige toestellen telkens op een andere manier gebruikte.

Bij de OnePlus 5 was de tweede cameralens er voor optische zoom, de 5T had ‘m voor betere foto’s in het donker. Op de 6 heeft ‘ie weer een iets andere functie. Het lijkt alsof de Chinese fabrikant blijft twijfelen over waar zo’n dubbele camera nou het beste voor gebruikt kan worden.

oneplus 6 preview

De tweede lens zit er nu om diepte-informatie te verzamelen bij portretfoto’s en te helpen bij de algehele scherpte van foto’s. Belangrijker is dat de primaire lens een grotere sensor heeft en hierdoor meer licht opvangt. Ook heeft deze lens optische beeldstabilisatie, waarmee bewegingsonscherpte wordt weggefilterd. Dat is fijn als je trillende handen hebt, maar helpt ook bij situaties met weinig licht.

Fotografeer je bij mindere lichtomstandigheden, dan produceert de OnePlus 6 geen verkeerde plaatjes. Foto’s zijn vaak helder genoeg en door de optische beeldstabilisatie ogen ze vooral wat scherper dan bij de 5T. Wel treedt vrij snel ruis op en dat is iets wat concurrenten als de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro beter doen. Die toestellen hebben simpelweg een meer capabele camera voor in het donker.

De camera weet overdag veel meer te overtuigen. Op een zonnige dag met flink wat licht komen foto’s erg goed tot hun recht, met waarheidsgetrouwe kleuren en beelden die gewoon lekker scherp ogen. Voor die situaties is de OnePlus 6 meer dan geschikt. Ook de 16 megapixel-frontcamera, waarmee je ook portretfoto’s kunt maken, doet zijn werk prima.

Portretmodus en videomogelijkheden

Net als zijn voorganger heeft de OnePlus 6 een portretmodus en die lijkt iets te zijn verbeterd. Het blur-effect is niet overdreven en vaak subtiel, waardoor portretfoto’s netjes ogen. Wel lijkt de scherpte van hetgeen op de voorgrond soms iets te ontbreken, en dat is jammer.

Tot slot heeft de OnePlus 6 een aantal nieuwe video-opties. Hierbij gaat het om superslowmotion: hele langzame beelden vastleggen op 1080p met 240 frames per seconden, of 720p met 480 fps. Dat is iets lager dan bij bijvoorbeeld de Galaxy S9 (Plus) en Sony Xperia XZ2, en ook de kwaliteit is minder. Je hebt heel veel omgevingslicht nodig, en ook dan is er veel ruis zichtbaar. Bovendien vragen we ons af hoe vaak je de superslowmotion daadwerkelijk gebruikt, en niet meer is dan een leuke extra.

Accuduur is niet groots

Wat accuduur betreft is er op papier weinig veranderd, en door het grotere scherm lijkt dat zorgwekkend. Hoewel dat display meer energie vreet, is de Snapdragon 845 een stukje efficiënter dan de Snapdragon 835-chip van de OnePlus 5T. Daardoor houdt de 3300 mAh-accu het op een volle lading toch een goede dag vol.

Echt indrukwekkend is de accuduur niet te noemen. Tijdens mijn testperiode moest ik echt m’n best doen om de anderhalve dag aan te tikken, en twee dagen zonder opladen lijkt alleen mogelijk als je een hele zuinige gebruiker bent. Aan het einde van een doordeweekse dag hadden we vaak zo’n 20 á 30 procent over.

Helaas kan de OnePlus 6 niet draadloos opladen

Ondanks de glazen behuizing heeft de OnePlus 6 geen draadloos opladen, wat een gemiste kans is. OnePlus geeft aan de voorkeur te geven aan bedraad opladen met Dash Charge door de snelheid. Hoewel de snellaadtechniek inderdaad rap is, hadden we graag gezien dat OnePlus gebruikers de keuze had gegeven. Bovendien werkt Dash Charge alleen met de meegeleverde kabel en adapter; gebruik je een andere usb-c-lader, dan vult de batterij erg langzaam.

Conclusie OnePlus 6 review

De OnePlus 6 is geen smartphone met veel spannende verbeteringen, en meer een Android-vlaggenschip zoals je die in 2018 zou verwachten. De glazen behuizing oogt strakker maar is wel een stukje kwetsbaarder en erg gevoelig voor vingerafdrukken. Het grotere scherm is goed en hoewel de notch op het eerste gezicht storend lijkt, heb je er in de praktijk nauwelijks last van.

Verder blijven we fan van OxygenOS, de fijne Face Unlock-feature en de enorm rappe vingerafdrukscanner. Ook is Dash Charge nog steeds de snelste manier van opladen. Met de camera heeft OnePlus nog wel wat stappen te zetten, maar al met al is dit een zeer geslaagde smartphone. Voor gebruikers van de OnePlus 5T is er te weinig nieuw om te moeten upgraden, maar voor 519 euro vind je weinig betere Android-toestellen. Daarom kunnen we je de OnePlus 6 zeker aanraden.

OnePlus 6 kopen

Na het lezen van deze review enthousiast geworden? In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen voor een losse OnePlus 6. Ook kun je de OnePlus 6 met een abonnement aanschaffen.

OnePlus 6 Dualsim

OnePlus 6 Dualsim prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 504,23

Bekijken

Los refurbished

€ 269,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 6 Dualsim
OnePlus 6 Dualsim

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu