De Samsung Galaxy A3 (2017) is compacter en goedkoper dan zijn grote broer. Heeft het toestel genoeg in huis om de beste midrange smartphone van het moment te zijn? Je leest het in deze Galaxy A3 (2017) review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy A3 (2017) review
Samsung lanceerde recentelijk de vernieuwde Galaxy A-serie. Deze reeks toestellen biedt een goed design voor een relatief lage prijs. Dit jaar werd de Galaxy A-serie onder andere voorzien van een waterdichte behuizing en nieuwere software.
Onlangs bespraken we al de Galaxy A5 (2017). In onze uitgebreide Galaxy A5 (2017) review noemden we het een midranger die zich “in vrijwel elk opzicht uitstekend kan meten met de beste smartphones van het moment.” Tegelijkertijd verscheen ook de Galaxy A3 (2017), een goedkopere variant met kleiner scherm. Aangezien de twee toestellen grote gelijkenissen hebben op het gebied van design en software, beperken we ons in deze Galaxy A3 (2017) review tot de grootste verschillen met de grote broer. Weet deze handzamere variant net zo’n goede indruk achter te laten?
Compacter, maar stijlvol
Compacte Android-smartphones worden steeds zeldzamer en alleen al daarom is de Galaxy A3 (2017) een verademing. Terwijl we dit jaar verschillende high-end smartphones van bijna 6 inch verwachten, is de A3 lekker compact gebleven met een 4,7 inch-scherm. Het toestel is daardoor goed met één hand vast te houden. De vingerafdrukscanner, geïntegreerd in de homeknop onder het scherm, zit precies onder je duim en werkt prima.
Het scherm heeft helaas wel een wat lagere resolutie gekregen, van 1280 bij 720 pixels. Dat is nog altijd scherp genoeg dat je individuele pixels niet zomaar met het blote oog kunt onderscheiden, maar in deze prijsklasse zien we tegenwoordig steeds meer full hd-schermen. Die resolutie zou ook bij de A3 niet misstaan hebben. Het display zelf is, zoals besproken in de Galaxy A5 review, van topklasse. Amoled biedt levendige kleuren op een helder beeld. Op beeldgebied kan nog altijd niemand Samsung evenaren.
Net zo vlot, met prima accu
Gezien het grote prijsverschil is het geen verrassing dat de Galaxy A3 (2017) een stuk minder krachtig is dan de Galaxy S7. Dat merk je vooral bij grafisch intensieve games. Apps hebben dan al gauw de neiging licht te haperen. Het overgrote deel van de apps loopt echter gewoon soepel. De functies en apps die je waarschijnlijk het meeste gebruikt starten snel op en werken zonder gestotter. Daarmee voldoet de hardware voor vrijwel iedereen.
Met een krappe accucapaciteit van 2350 mAh zou je verwachten dat het toestel al binnen enkele uren leeg is. Het tegenovergestelde is echter waar. Met slimme optimalisaties in de software en hardware en een energiezuinig amoled-scherm gaat de accu gemakkelijk een hele dag mee. Na een volle dag met regelmatig Twitter, WhatsApp en andere sociale media was er nog altijd zo’n 30 tot 40 procent van de accu over.
Ook in accutests scoort de A3 (2017) uitzonderlijk goed; stukken beter dan concurrenten met grotere accu’s zelfs. De smartphone heeft een usb-c-poort en ondersteuning voor snelladen, maar Samsung levert helaas niet de benodigde oplader mee. Hierdoor duurt het onnodig lang voordat de Galaxy A3 (2017) volledig is opgeladen.
Teleurstellende camera
Eén van de grootste verschillen tussen de A3 en A5 is op cameragebied. Waar de Galaxy A5 was uitgerust met een 16 megapixel-camera voorop én achterop, moet de A3 het doen met een 13 megapixel-camera achterop en een selfiecamera van 8 megapixel. Nu viel de beeldkwaliteit op de A5 al wat tegen, maar bij de Galaxy A3 (2017) is het helemaal teleurstellend.
De camera blinkt wel uit in snelheid. Als je de camera-app opent, verschijnt deze binnen een fractie van een seconde in beeld en je kunt vervolgens razendsnel een foto schieten. Helaas moeten de omstandigheden optimaal zijn wil je een mooie foto schieten. Met genoeg natuurlijk licht en weinig beweging ziet het er allemaal redelijk uit. Foto’s die je binnen, ‘s avonds of onderweg maakt ogen al gauw flets en korrelig. Het zijn teleurstellende foto’s, want in deze prijsklasse zijn er zeker smartphone’s met (veel) betere camera’s te krijgen.
Samsung heeft de camera-app voorzien van een grote mate van aanpasbaarheid. Ben je niet tevreden met de auto-modus, dan zijn er ook een flink aantal filters te vinden die je foto’s voorzien van andere kleuren. Zo is er bijvoorbeeld een eet-modus die je maaltijden van verzadigde kleuren voorziet, waardoor het er allemaal net wat smakelijker uit moet zien. Via de prof-modus kun je de witbalans, sluitertijd en meer aanpassen.
Alternatieven
De adviesprijs van de Galaxy A3 (2017) bedraagt 329 euro, al kun je het toestel op moment van schrijven al voor een paar tientjes minder vinden. Hoewel het toestel daarmee fors goedkoper is dan bijvoorbeeld de Galaxy S7, heeft Samsung wel hevige concurrentie van andere midrange smartphones.
Zo biedt grote concurrent Huawei niet één, maar drie degelijke alternatieven. Eind vorig jaar bracht het bedrijf de Huawei Nova uit, een toestel dat nu ruwweg even duur is als de Galaxy A3 (2017). Voor dat bedrag krijg je een iets groter scherm mét full hd-resolutie, krachtigere hardware en meer opslagruimte. Een ander alternatief is de onlangs verschenen P8 Lite (2017). Deze telefoon is goedkoper, maar biedt nog altijd een strak design én een hogere resolutie.
Het derde alternatief komt van Huawei’s submerk, in de vorm van de Honor 6X. Met zijn 5,5 inch-scherm is het toestel wel een stuk lomper. Daar staat tegenover dat je wel voorzien bent van een grotere accu, een dubbele camera op en behoorlijk wat rekenkracht. De 6X heeft acht cores, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Ook ligt de prijs bijna 100 euro lager.
Zoek je per se een andere kleine smartphone, dan is de keuze helaas beperkt. Je enige alternatief is dan de 4,6 inch Sony Xperia X Compact. Het toestel is echter wel een paar tientjes duurder en bovendien niet waterdicht. Wel beschikt de X Compact over een veel betere camera én krachtigere hardware.
Conclusie Samsung Galaxy A3 (2017) review
De Samsung Galaxy A3 (2017) is één van de beste midrange smartphones in jaren. Waar andere fabrikanten er wel eens de kantjes van aflopen in deze prijsklasse, zet Samsung een smartphone neer met een prachtig scherm, uitzonderlijk goede accuduur en een design dat niet onderdoet voor de duurste smartphones van het moment.
Helaas laat Samsung toch nog een paar steekjes vallen. Vooral de camera is ondermaats. Gezien de geweldige Galaxy S7-camera is er meer dan voldoende ruimte voor verbetering. Ook is de adviesprijs relatief hoog. Goedkopere, maar minder mooie smartphones met betere hardware zijn al voor honderd euro minder te vinden. Desalniettemin is de Galaxy A3 (2017) een handzame, handsome topper die boven de concurrentie uitsteekt.
Samsung Galaxy A3 (2017) kopen
In het overzicht hieronder vind je de beste deals voor een Galaxy A3 (2017) met abonnement. Ook kun je de Galaxy A3 (2017) los kopen. De adviesprijs bedraagt 329 euro.

Samsung Galaxy A3 (2017) prijzen vergelijken
Bekijk productLees het laatste nieuws over Samsung
- Sim only-abonnementen tijdelijk voordeliger bij KPN (ADV) (5-6)
- Motorola Razr 40 Ultra vs Samsung Galaxy Z Flip 4: de 5 grootste verschillen (4-6)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 22 (2-6)
- Samsung-cashback: bespaar tot 200 euro op Galaxy S23 en meer (2-6)
- Zo stream je muziek via bluetooth zonder vervelende app-meldingen (2-6)