De Samsung Galaxy A51 is een fijne middenklasser uit 2019. Benieuwd wat er destijds onder de motorkap zat en welke alternatieven je inmiddels kan kopen? Lees dan snel verder.
Alles over de Samsung Galaxy A51
De Samsung A51 in het kort
De Samsung Galaxy A51 werd in december 2019 uitgebracht. Het toestel bracht destijds diverse verbeteringen, waaronder een viervoudige camera-opstelling achterop en snellere hardware. Inmiddels is het toestel verouderd en is de Samsung Galaxy A55 uitgebracht.
Op release kreeg de Samsung A51 een adviesprijs van 369 euro. Drie kleuropties zijn dan beschikbaar: zwart, wit en blauw. Er is op een later moment ook nog een Galaxy A51 5G-versie op de markt verschenen.

Net als zijn voorganger heeft de A51 ook enkele features die we bij veel duurdere smartphones van dat moment zien. Denk aan een vingerafdrukscanner onder het scherm, grote accu en ondersteuning voor snelladen.
De Samsung Galaxy A51 kreeg in totaal drie grote Android-upgrades, tot en met Android 13. Helaas brengt Samsung tegenwoordig geen updates (ook geen beveiligingspatches) meer uit voor de smartphone. Hierdoor blijft de A51 op de huidige softwareversie steken en loopt de beveiliging achter.
Is de Samsung Galaxy A51 een goede keuze?
De Samsung Galaxy A51 was op release een smartphone die op diverse vlakken de voorganger versloeg. Onder andere een snellere processor, betere accuduur en de nieuwe camera-opstelling op de achterkant. Inmiddels is de smartphone end of life: dit betekent dat de smartphone geen ondersteuning meer krijgt qua software.
Op dit moment is de Galaxy A55 het meest actuele model in de Samsung A5x-serie. Dat toestel biedt op vrijwel elk vlak flinke upgrades in vergelijking met de A51. Niet gek, want ze schelen maar liefst vijf jaar in leeftijd. Over het updatebeleid hoef je je geen zorgen te maken: de A55 wordt tot 2029 voorzien van beveiligingsupdates en ontvangt vier nieuwe Android-versies. De Galaxy A55 koop je momenteel vanaf € 320,-. Uiteraard is het toestel ook met een abonnement te bestellen.

Lees verder na de advertentie.
Liever een smartphone met krachtige hardware en waar je maar liefst tot 2031 updates op ontvangt? Dan zou je zeker de Samsung Galaxy S24 kunnen overwegen. De smartphone is in januari 2024 uitgebracht en is een echte high-ender. Inmiddels koop je de S24 al voor € 514,-. Voor dat geld krijg je een zeer complete telefoon die heel wat jaren vlot, krachtig en veilig aanvoelt.
Belangrijke Samsung Galaxy A51 specificaties
Scherm: | 6,5 inch-super-amoled met 120Hz | Chipset: | Samsung Exynos 9611 |
Resolutie: | 2400 bij 1080 pixels | Werkgeheugen: | 4GB |
Camera: | 48 megapixel-hoofdcamera 12 megapixel-groothoeklens 5 megapixel-dieptesensor 5 megapixel-macrolens | Batterij: | 4000 mAh |
Selfiecamera: | 32 megapixel | Snelladen: | 15 watt |
Android-versie: | 10 | Aantal Android-updates: | 3 |
Software-schil: | OneUI | Beveiligingsupdates tot en met: | 2024 |
Alle Samsung Galaxy A51 specificaties bekijken
De Samsung Galaxy A51 vergelijken
Samsung Galaxy A51 review: onze conclusie
De Galaxy A51 is net als de populaire A50 een uitstekende midranger, maar met minder duidelijke nadelen. Het scherm is uitstekend, het design ziet er prima uit en over de accuduur hoef je je geen zorgen te maken. Verder heb je standaard veel opslag, snelladen, prima camera’s en draait de smartphone direct op Android 10.
De vingerafdrukscanner is verbeterd, maar wint het nog steeds niet van een normale scanner. We hadden vooral gehoopt dat de Galaxy A51 een stukje sneller was geweest en de macrocamera scherpere foto’s had afgeleverd, want af en toe loop je tegen de beperkingen van deze hardware aan. Kun je hier mee leven, dan haal je een fijne smartphone in huis waarvoor je niet al te diep in de buidel hoeft te tasten.
→ Lees verder in de uitgebreide Samsung Galaxy A51 review
Veelgestelde vragen over de Samsung A51
We raden het aanschaffen van de Samsung Galaxy A51 nu af. De smartphone ontvangt geen beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies meer. Ben je op zoek naar een betaalbaar toestel? Bekijk dan onze lijst met smartphones onder de 500 euro.
Nee, de Samsung Galaxy A51 biedt geen draadloos opladen aan.
Een jaar na de A51 werd de Galaxy A51 met 5G aangekondigd. Helaas duurde het bijna een jaar voor dat toestel in de Nederlandse winkels lag.
Lees meer over de Samsung Galaxy A51
De Samsung Galaxy A-lijn bestaat uit betaalbare toestellen, die wel over uitstekende specificaties beschikken. Zo heeft de Galaxy A51 maar liefst vier camera’s aan de achterkant, wat zelfs meer is dan bij de Galaxy S10-toestellen.
Het gaat om een primaire camera van 48 megapixel, 12 megapixel-camera voor groothoekfoto’s, 5 megapixel-dieptesensor die helpt bij het maken van portretfoto’s, en een 5 megapixel-macrocamera. Zo’n macrocamera gebruik je om foto’s van heel dichtbij te maken. Zo leg je bijvoorbeeld een insect, plant of ander klein voorwerp toch met veel detail vast.

Daardoor is de camera erg veelzijdig en kan de Samsung Galaxy A51 in elke situatie wel een prima foto maken. Selfies worden gemaakt met de 32 megapixel-frontcamera, die je ook gebruikt voor gezichtsherkenning. Hierdoor kun je de A51 ontgrendelen door even naar het toestel te kijken, al is ook een vingerafdrukscanner aanwezig. Die zit – net als bij de Galaxy A50 – onder het scherm.
Groot scherm
Het scherm van de Samsung Galaxy A51 is 6,5 inch groot en heeft een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Daarmee is het display ongeveer even groot en scherp als zijn voorganger, waarbij Samsung weer kiest voor een super-amoled-paneel.
Hierdoor spatten kleuren van het scherm af en ziet zwart er ook echt uit als zwart. De selfiecamera zit niet meer in een kleine notch aan de bovenkant, maar in een klein gaatje aan de bovenkant van het scherm. Dit ziet er subtieler uit en hierdoor heeft het design van de A51 wat weg van de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus.
Gangbare processor en forse accu
Onder de motorkap zit een Exynos 9611-chip met 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagruimte, wat in het middensegment gangbaar is. Daarmee is de Galaxy A51 vlot genoeg om alle apps te draaien, ook als je graag spelletjes op je smartphone speelt.
De accu van de A51 is 4000 mAh groot en de telefoon ondersteunt snel opladen. Dit gaat met 15 Watt en dat is ongeveer even snel als de Galaxy A50. Draadloos opladen ontbreekt, maar dat is logisch in deze prijsklasse. Ook aanwezig is een usb-c-poort, nfc voor contactloos betalen, koptelefoonaansluiting en stereospeakers.
Android 10 met One UI
Waar de Galaxy A50 werd uitgebracht met Android 9.0 (Pie), draait de A51 op het nieuwere Android 10. Over het mobiele besturingssysteem ligt de OneUI-skin van Samsung, die het vooral makkelijker maakt om de smartphone met één hand te bedienen. Dat is fijn, want door het grote scherm is de Galaxy A51 niet bepaald een handzaam toestel.