De Samsung Galaxy A53 is een midrange-smartphone die de Galaxy A52 en A52s opvolgt. De A53 is erg populair, net als zijn voorgangers. Op deze pagina houdt Android Planet lees je alles over het toestel, zoals de specificaties, verbeteringen, prijzen en releasedatum.
De Samsung Galaxy A53 5G nu tot €10 korting per maand!
onbeperkt belminuten

Index: Samsung Galaxy A53
Samsung Galaxy A53-ontwerp
Het uiterlijk van de A53 lijkt erg op de A52. Het toestel heeft opnieuw een plastic behuizing met achterop vier camera’s en voorop een selfiecamera in een gaatje in het scherm. De behuizing is water- en stofdicht door de IP67-certificatie en heeft een vingerafdrukscanner (onzichtbaar) onder het scherm.

Een verandering heeft te maken met de koptelefoonpoort. Die zit ‘gewoon’ op de A52 en A52s, maar ontbreekt op de A53. Hierdoor moet je een verloopstukje gebruiken om bedraad muziek te luisteren. Dat is jammer, want veel goedkopere smartphones – zoals de Samsung A52 en A51 – hebben de koptelefoonaansluiting gewoon.
Lees verder na de advertentie.
Specificaties van de Samsung Galaxy A53
De Samsung Galaxy A53 heeft goede specificaties voor zijn prijs. Het scherm is met 6,5 inch lekker groot en kan ook erg helder, wat fijn is bij zonnige dagen. De full-hd-resolutie zorgt voor scherp beeld, terwijl de ververssnelheid met 120Hz erg hoog ligt. Omdat het display 120 keer per seconde wordt ververst, ogen beelden véél vloeiender.
Onder de motorkap van de Samsung Galaxy A53 zit een Exynos 1280-processor, die voor goede prestaties zorgt. Dit is een chip die door Samsung zelf is ontwikkeld. Verder heeft de A53 standaard 6GB werkgeheugen en 128GB opslag. Maar, als je meer wil, kun je ook kiezen voor de versie met 8/256GB.
De A53 heeft standaard 5G-ondersteuning. Op dit moment is het snellere mobiele internet in Nederland nog niet veel vlotter dan 4G, maar daar komt later verandering in. De Galaxy A53 is in ieder geval helemaal klaar voor de toekomst.
Vijf jaar Android-updates
De Galaxy A53 komt uit de doos met Android 12, de nieuwste Android-versie van dit moment. De fabrikant garandeert vier jaar versie-updates, wat betekent dat de A53 kan rekenen op Android 13, 14, 15 en 16. In deze prijsklasse is dit uitstekend, want er zijn eigenlijk geen smartphones die net zo lang worden ondersteund als de Samsung-midranger.
Daarnaast wordt de smartphone vijf jaar lang voorzien van regelmatige beveiligingsupdates, net als de Galaxy S22-telefoons. Hierdoor blijft je toestellen beschermd tegen hackers en kwetsbaarheden in Android. Samsung rolt deze patches vaak maandelijks uit, net als bij de duurdere smartphones van het bedrijf. Qua software zit het dus wel goed met de Galaxy A53.

Geen oplader in het doosje
Belangrijk om te weten is dat Samsung bij de Galaxy A53 de oplader weglaat. In plaats daarvan krijg je alleen een usb-c-kabeltje, die je kan gebruiken met een oplader die je hebt liggen. Bijvoorbeeld de stekker van je vorige smartphone, of eentje die al een tijdje stof ligt te vangen in de kast.
Samsung laat de oplader om milieuredenen weg, net als bij de duurdere Galaxy S22– en Galaxy S21-telefoons. Maar ook omdat lang niet iedereen die een nieuwe smartphone koopt, ook de meegeleverde adapter gebruikt. Veel mensen kiezen ervoor om een bestaande stekker te gebruiken.
De smartphone hebben we uitgebreid getest, check dus de Samsung Galaxy A53 review:
De Samsung Galaxy A53 doet veel goed. De bouwkwaliteit is prima, de accuduur uitstekend en hoewel de camera’s wat inconsistent zijn, vallen ze binnen deze prijsklasse niet uit de toon. Bovendien geniet je van een fijn scherm dat voor veel mensen amper te onderscheiden is van absolute toptoestellen.
Om de illusie van een vlaggenschip hoog te houden, heeft Samsung wel moeten bezuinigen op de processor. Dat is een compromis waar we grote vraagtekens bij zetten. Dankzij het uitstekende softwarebeleid kun je de A53 in theorie lang gebruiken. We vrezen echter dat het toestel over een jaar of drie al te traag aan zal voelen. Als je deze telefoon overweegt, zouden we daarom zeker ook naar zijn voorganger kijken. De A52s wordt minder lang ondersteund, maar is een stuk sneller én voordeliger.
Samsung Galaxy A53 release en prijzen
De Samsung Galaxy A53 is in Nederland te koop voor 449 euro. Kies je de versie met meer werk- en opslaggeheugen, dan ben je 509 euro kwijt.
- Samsung Galaxy A53 (128GB): 449 euro
- Samsung Galaxy A53 (256GB): 509 euro
- Kleuren: zwart, blauw, geel/oranje

Samsung Galaxy A53 met sim only abonnement
Steeds meer mensen kiezen ervoor een losse smartphone te kopen in combinatie met een sim only abonnement.
Dat heeft een aantal voordelen, waaronder het niet vastzitten aan een zogenaamde BKR registratie. Daarnaast heb je met sim only de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je koopt een nieuwe telefoon wanneer je dat wilt, en zet simpelweg de sim kaart over naar je nieuwe toestel.
Het is goedkoper en veel sim only providers (aanbieders) bieden de mogelijkheid je abonnement maandelijks aan te passen waarbij je het abonnement dus ook maandelijks stop kunt zetten. Voor de scherpste sim only deals kun je terecht in onze eigen onafhankelijke sim only vergelijker.
FAQ: Veelgestelde vragen over de Samsung A53
De Samsung Galaxy A53 lag op 1 april in de Nederlandse (web)winkels. De telefoon heeft een adviesprijs van 449 euro, tenzij je kiest voor de krachtigere versie. Dan ben je 509 euro kwijt.
De Samsung Galaxy A53 introduceert een aantal fijne – maar geen wereldschokkende – verbeteringen. Hieronder zetten we ze op een rijtje, zodat je precies weet wat er allemaal nieuw is.
– Een mooier design
– Snellere processor voor betere prestaties
– Draait op het nieuwe Android 12
– Grotere accu die langer meegaat
– Waterdicht ontwerp
Ja, de Galaxy A53 is waterdicht. De Samsung Galaxy A52 van vorig jaar had immers een IP67-certificatie, waardoor de telefoon stof- en waterdicht is. Bij de gloednieuwe Galaxy A53 is dit niet anders en hij kan dus tegen water en stof. Hierdoor gaat de smartphone niet kapot als je ‘m in de regen gebruikt, per ongeluk in het toilet laat plonsen of een glas water over het toestel morst.
Dat maakte Samsung tijdens de officiële aankondiging op 17 maart bekend. De Galaxy A53 heeft een adviesprijs van 449 euro, waarmee hij even duur is als de A52s van vorig jaar. Daarvoor krijg je de versie met 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Ga je voor de variant met 8GB RAM en 256GB opslag, dan ben je 509 euro kwijt.
De Samsung A53 heeft standaard 5G-internet, zodat de telefoon overweg kan met het nieuwe netwerk. Van de A52 werd zowel een 4G- als 5G-versie uitgebracht, maar de A52s had standaard 5G. Het lag daarom voor de hand dat de nieuwe Samsung A53 ook standaard overweg kan met 5G.