De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Sony Xperia 10 II

7
1/8

Pluspunten

  • Langwerpig scherm zorgt voor compact toestel
  • Oled-scherm voor levendige kleuren en hoog contrast
  • Water- en stofbestendig
  • Luxe glazen behuizing

Minpunten

  • Snelladen aanwezig, maar een snellader zit er niet bij
  • Processor is niet de snelste
  • Slechts één grote Android-update

Dit moet je weten over de Sony Xperia 10 II

De Sony Xperia 10 II is een midrange smartphone met enkele luxe kenmerken. Zo is het in deze prijsklasse één van de weinige smartphones die voorzien is van een oled-scherm. Door de beeldverhouding van 21 bij 9 is het scherm langgerekt.

Ook het feit dat de glazen behuizing stof- en waterdicht is, is een handige toevoeging. De Xperia 10 II volgt de vorig jaar gepresenteerde Sony Xperia 10 op. Tegelijk met de vernieuwde Xperia 10 presenteerde Sony ook de duurdere Sony Xperia 1 II.

Lang scherm, fraaie beeldtechnologie

De vorm van deze Sony-telefoon is bijzonder. De beeldverhouding van 21 bij 9 zorgt ervoor dat het 6 inch-scherm, en daarmee dus de volledige telefoon, een stuk slanker is dan andere toestellen. Het langwerpige scherm heeft wat kleine voordelen.

Los van dat het toestel niet zo groot in de hand voelt, worden speelfilms ook weergegeven in eenzelfde beeldverhouding. Deze kun je dus bekijken zonder zwarte balken boven- en onderin beeld. Daarnaast is het mogelijk om, via een sensor aan de zijkant, twee apps tegelijk open te hebben.

Sony heeft het toestel voorzien van een oled-scherm, wat opvallend is in deze prijsklasse. Doorgaans is deze schermtechnologie voorbehouden aan de wat duurdere toestellen. Oled biedt over het algemeen levendigere kleuren en diepere zwartwaarden dan lcd-schermen. Het scherm heeft een resolutie van 2520 bij 1080 pixels, wat zorgt voor scherpe beelden.

Waterdichte behuizing van glas

Door zijn langgerekte uiterlijk heeft de Sony Xperia 10 II sowieso al een onderscheidend uiterlijk. Waar zijn voorganger nog vooral uit plastic was vervaardigd, kiest Sony nu voor een glazen behuizing. Dat geeft over het algemeen een wat luxere uitstraling, maar vingerafdrukken zijn ook sneller te zien. Wel fijn is dat de behuizing bestand is tegen stof en water. Het toestel is getest en voldoet aan de IP65/68-normering.

Achterop het toestel zitten drie camera’s. De hoofdcamera is een 12 megapixel-camera. Daarnaast heeft de telefoon ook een 8 megapixel-camera met groothoeklens en nog een 8 megapixel-camera, met telefotolens voor ingezoomde beelden. Sony voegt zelf nog speciale software toe aan de camera, zoals een nachtmodus, voedselmodus voor mooie eetfoto’s of een optie voor foto’s met natuurlijk huidtinten. Video’s worden in maximaal 4K opgenomen.

sony xperia 10 ii review uitg

Lees verder na de advertentie.

Overige specificaties Xperia 10 II

Deze smartphone draait op een Snapdragon 665-chip. Dat is dezelfde processor die bijvoorbeeld ook in de Moto G8 Plus of Xiaomi Mi A3 zit. Het toestel heeft 4GB aan werkgeheugen en beschikt over 128GB aan opslaggeheugen. Dat laatste is uit te breiden met een micro-sd-geheugenkaartje.

De 3600 mAh-accu zou voldoende moeten zijn om het toestel ruim een dag te gebruiken zonder tussentijds op te hoeven laden. Een snellader wordt niet meegeleverd, maar moet worden aangeschaft. Wel fijn is dat het toestel nog voorzien is van een koptelefoonaansluiting, iets dat steeds minder voorkomt op telefoons.

Android 10 met weinig aanpassingen

Sony heeft de Xperia 10 II voorzien van Android 10, wat de nieuwste versie is van het besturingssysteem. Sommige fabrikanten doen ingrijpende aanpassingen aan hoe Android eruit ziet, Sony doet daar niet aan mee en kiest voor het ‘standaard-uiterlijk’ van Android, wat uitstekend voldoet.

Het bedrijf belooft minimaal één upgrade van het besturingssysteem. Dus zodra Android 11 uitkomt zal dit ook voor deze smartphone beschikbaar komen. Daarnaast werkt het twee jaar lang de software bij met beveiligingsupdates.

Check onze Sony Xperia 10 II review

Wij hebben de Sony stevig aan de tand gevoeld. Hoe het toestel bevalt lees je in onze review. Hieronder lees je de conclusie van onze keuring.

De Sony Xperia 10 II is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De waterdichte behuizing is uniek in de prijsklasse, het langwerpige oled-scherm is ideaal voor films en de door velen gehate notch blijft achterwege. Ook de vingerafdrukscanner presteert goed en de telefoon zakt nergens door het ijs.

Dat gezegd hebbende, onderscheidend is het toestel niet. De hardware is bijvoorbeeld degelijk, maar niet goed. Datzelfde geldt voor de camerakwaliteit, toch één van Sony’s stokpaardjes. Al met al is de vernieuwde Sony 10  een degelijke telefoon, maar zijn er telefoons die meer waar voor je geld bieden.

Kopen en verkrijgbaarheid

De Sony-middenklasser kwam in het voorjaar van 2020 uit. Een losse Sony Xperia 10 II had een adviesprijs van 369 euro. Hierbij kun je bijvoorbeeld een flexibele sim only afsluiten. In onze sim only-prijsvergelijker vind je een overzicht van alle actuele sim only-aanbiedingen. Je kunt de Sony Xperia 10 II ook met abonnement in huis halen. Hierbij betaal je het toestel in termijnen af.

Je koopt deze smartphone als… je op zoekt bent naar een stijlvolle smartphone met een luxe scherm, maar weinig geeft om de prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Sony Xperia 10 II

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu