Tip: zo exporteer je wachtwoorden in Google Chrome

Michel van 't Klaphek
8 maart 2018, 20:24
3 min leestijd
Tip: zo exporteer je wachtwoorden in Google Chrome

Het is voortaan mogelijk om al je opgeslagen wachtwoorden in Google Chrome te exporteren, zodat je deze direct in een andere wachtwoordmanager kunt gebruiken. We laten zien hoe je dit doet.

Lees verder na de advertentie.

Chrome-wachtwoorden exporteren doe je zo

Wanneer je ervoor kiest om al je gebruikersnamen en wachtwoorden in Google Chrome op te slaan, fungeert de browser in principe als wachtwoordmanager. Niet de slimste keuze, aangezien jouw privégegevens hierdoor niet optimaal beschermd zijn. Beter is het om over te stappen naar een veiligere optie. Dit is vanaf nu een stuk makkelijker. Je kunt namelijk al je wachtwoorden in één keer downloaden, op je computer opslaan en daarna importeren in een wachtwoordmanager.

Zo exporteer je wachtwoorden uit Google Chrome:

  1. Zorg er ten eerste voor dat je de meest recente versie van Chrome gebruikt. Dit kun je checken door op het menu rechts boven te tikken (aangegeven door de drie bolletjes), te kiezen voor ‘Help’ en vervolgens ‘Over Google Chrome’;
  2. Kopieer het volgende in de zoekbalk bovenaan je scherm: chrome://flags/#password-export;
  3. Klik op de knop aan de rechterkant met de tekst “default”, en selecteer “enabled”;
  4. Herstart je browser;
  5. Ga wederom naar het menu en selecteer ‘Instellingen’. Kies onderaan de pagina voor geavanceerd;
  6. Halverwege de pagina zie je ‘Wachtwoorden beheren’ staan. Klik hierop;
  7. Tik nu op de drie bolletjes naast de tekst ‘Exporteren’;
  8. Selecteer waar je het bestand wilt opslaan en klaar ben je!

Je hebt een .csv-bestand geëxporteerd, met daarin al je gebruikersnamen en wachtwoorden welke waren opgeslagen in Google Chrome. Met bijvoorbeeld het programma Excel kun je deze lijst inzien. Wanneer je de overstap maakt naar een andere wachtwoordmanager, hoef je enkel deze lijst in het programma te importeren.

Veiligste optie: gebruik een wachtwoordmanager

We raden aan om een wachtwoordmanager te gebruiken, en niet de ingebouwde optie van Chrome te gebruiken. Wachtwoordmanagers zijn namelijk een stuk beter beveiligd, waardoor het moeilijker voor kwaadwillenden is om aan jouw gegevens te komen. Dit heeft er alles mee te maken dat de wachtwoordmanager van Chrome is bedoeld om het gemak voor jou als gebruiker te vergroten, en niet per se de veiligheid.

Chrome is immers op de eerste plaats een browser. Zodoende is de beveiliging van programma’s die specifiek op het bewaren van jouw wachtwoorden gericht zijn, een stuk beter. Een bekend voorbeeld is LastPass, waarbij je als het ware één hoofdwachtwoord gebruikt om de rest te beschermen. Handige toevoeging is de mogelijkheid om het programma zelf wachtwoorden te laten maken, wanneer je je bij een website registreert.

Deze wachtwoorden zijn opgebouwd uit cijfers, hoofdletters, kleine letters en leestekens. Zodoende maakt de manager een beter wachtwoord dan wij mensen. Browsers zijn daarbij regelmatig het doelwit van hackers, en het zal niet de eerste keer zijn dat hierdoor gegevens van gebruikers op straat komen te liggen. Tot slot is het lastig in te schatten hoe goed de wachtwoordmanager van Chrome beveiligd is.

Lees ook: Tweefactorauthenticatie op Android: dit zijn de beste apps

Altijd op de hoogte zijn van de beste tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app!

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu