Eind december maakte de bekende klokkenluider Edward Snowden bekend dat hij Haven heeft uitgebracht. Een app die de spullen van onderzoeksjournalisten, mensenrechtenactivisten maar ook ‘gewone’ Android-gebruikers kan beveiligen. Die app is echter nauwelijks te gebruiken door mensen die niet voor ICT hebben doorgeleerd.
Lees verder na de advertentie.
Waar blijven de camerabeelden?
Het is de bedoeling dat de Haven-app wordt geïnstalleerd op een Android-toestel dat niet als hoofdtelefoon in gebruik is. Zo kan die smartphone als een soort beveiligingscamera dienstdoen. Echter, deze app is helemaal niet zo gebruiksvriendelijk. Een doorsnee gebruiker zal hem waarschijnlijk niet snappen en al snel aan de kant leggen.
We waren erg benieuwd naar de creatie van Snowden. Onder de vlag van het zogeheten Guardian Project heeft hij de app in de Play Store gezet. Deze hebben we verwachtingsvol gedownload, maar het ging al gauw mis.

De Haven-app zelf is niet zo moeilijk te installeren. Hoewel vrijwel elke uitleg ontbreekt, is het voor een gevorderde Android-gebruiker niet zo moeilijk om erachter te komen hoe het werkt. Je start hem, stelt alles in, en er worden camerabeelden en geluiden in de te beveiligen ruimte opgenomen. Dat werkt allemaal goed. We krijgen filmpjes en geluidsopnamen op het apparaat. Maar dan?
Je wil natuurlijk ‘live’ weten wat er in die ruimte omgaat als je er zelf niet bent. Als je bijvoorbeeld in een hotel logeert en je wil jouw spullen in je afwezigheid beveiligen, dan kan dat met een smartphone met de Haven-app. Die zet of leg je ergens in de hotelkamer neer. Het toestel neemt keurig filmpjes op als hij beweging ziet, en registreert geluiden. Iedereen die in de hotelkamer komt, wordt zo betrapt. Alleen, hoe kun je die opnamen op afstand bekijken en beluisteren?
Dat kan dus niet zo makkelijk en dáár gaat het fout. De filmpjes en geluidsbestanden worden niet naar een of andere clouddienst gestuurd – want dat vertrouwt Snowden niet – maar lokaal op het apparaat zelf opgeslagen. Dus als een dief of inbreker er met die Haven-smartphone vandoor gaat, weet je nog niets.
Je hebt een extra simkaart nodig
Dat is heel anders bij andere beveiligings-apps, zoals Alfred. Die stuurt meteen via de cloud een pushmelding en neemt een filmpje op dat ergens wordt bewaard. Een dief of inbreker kan die beelden niet wissen, ook als hij de smartphone meeneemt.

Haven kan wel beelden en pushmeldingen versturen, maar dat vergt een investering in een extra simkaart met een data-abonnement. De pushmeldingen worden slechts via twee manieren verzonden: via een sms of via de beveiligde app Signal. En uiteraard niet via een wifi-netwerk, want Snowden is helemaal van de veiligheid en de privacy. Alles gaat via een eigen mobiele dataverbinding.
Messaging-app Signal kan alleen maar aan Haven worden ‘verbonden’ op een telefoon met een simkaart. Heb je een oude Android-telefoon liggen en wil je die voor Haven gebruiken, dan zal dat niet lukken tenzij je een extra simkaart met een flink datapakket aanschaft. Wil je meerdere Haven-smartphones neerzetten, dan heb je evenzoveel simkaarten en data-abonnementen nodig.
Versleuteling via Orbot
Haven biedt nog een mogelijkheid, die wij na een test liever tot moeilijkheid bestempelen. Je kunt de Haven-app via Orbot op afstand bedienen, zodat je live kunt meekijken met de camera. Orbot is een app die het berichtenverkeer van en naar Haven beveiligt via het anonieme Tor-netwerk. De camerabeelden worden versleuteld. Veiligheidsdiensten zullen er zo niet achter komen wat er wordt verstuurd. Als je via een clouddienst van een bedrijf als Google of Alfred beelden opslaat, kunnen overheden proberen die op te eisen of te hacken. Via Orbot is dat vrijwel onmogelijk.

Orbot, door hackers ontwikkeld, is echter nóg gebruiksonvriendelijker dan Haven. Het is ook voor redelijk gevorderde Android-gebruikers niet te doen om dit allemaal juist in te stellen, om zo de smartphone met Haven op afstand te bedienen. Zeggen woorden als nodes, proxy’s, VPN-bridges en relay-poorten je niets, blijf dan liever van deze app af. Live via Orbot meekijken wat er in die hotelkamer gebeurt, bleef voor ons een onvervulde wens.
Te gebruiksonvriendelijk
Haven is voor een doorsneegebruiker gewoon te moeilijk. De installatie vergt drie apps: Haven, Signal en Orbot. Haven vraagt ook om de aanschaf van een simkaart met mobiel internet. Het instellen van al die apps zodat ze allemaal met elkaar samenwerken, vergt vergevorderde kennis. Alleen doorgewinterde onderzoeksjournalisten en mensenrechtenactivisten die er zeer op gebrand zijn om hun gegevens en hun spullen potdicht te beveiligen, zullen wat met deze app kunnen. Een ‘gewone’ Android-gebruiker die zijn huis op afstand een beetje in de gaten wil houden tijdens een vakantie, heeft meer aan een app als Alfred.