Kleine Google Chrome-update voorkomt verspringen van pagina

Erwin Vogelaar
11 april 2017, 20:41
2 min leestijd
Kleine Google Chrome-update voorkomt verspringen van pagina

Google introduceert een kleine update voor webbrowser Chrome. Met scroll anchoring blijft de pagina eindelijk stevig staan na het volledig laden.

Lees verder na de advertentie.

Dit doet Scroll Anchoring

Als je Google Chrome gebruikt op je Android-toestel, loop je waarschijnlijk tegen een klein irritant probleempje aan. Terwijl een webpagina nog aan het laden is ga je er uiteraard al doorheen scrollen om de informatie te lezen waarvoor je de pagina geopend hebt. Als de pagina volledig geladen is, kan deze plots weer omhoog schieten zodat je opnieuw naar beneden moet scrollen. Het is een kleine irritatie die je al snel accepteert, maar dat hoeft nu niet meer.

Google introduceert namelijk ‘scroll anchoring’ in Chrome. De functie was eerder al te gebruiken in een bètaversie, maar rolt nu naar iedereen uit die Chrome 56 of nieuwer gebruikt. Het doel van scroll anchoring is heel simpel: de pagina op de plek houden waar de gebruiker kijkt, zelfs als de pagina klaar is met laden. Met deze update stelt Google bij elke view op een pagina drie sprongen te voorkomen. In onderstaande video wordt het verschil aangetoond.

Wat meestal gebeurt in dergelijke situaties, is dat er content buiten beeld ingeladen wordt, zoals een afbeelding, zodat de rest van de pagina naar beneden wordt duwt. Voornamelijk op smartphones is dit vervelend, omdat hier sneller sprongen gemaakt worden en je vervolgens ook verder moet scrollen om te vinden waar je was. Scroll anchoring zorgt ervoor dat Chrome een element op het scherm vastpakt en zich daaraan vasthoudt. Alsof er een anker wordt uitgegooid wordt naar de webpagina en jij op je schip stil blijft staan. Op complexe pagina’s wordt de functie overigens uitgeschakeld, omdat het anders problemen oplevert.

Chrome-browser downloaden

De nieuwste versie van Chrome is gratis te downloaden in de Play Store via onderstaande link.

Download Chrome in Google Play (gratis)

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu