Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Google Pixel 4a

Google Pixel 4a
Scherm 5.81 inch
Camera 12 megapixel

Dit moet je weten over de Google Pixel 4a

De Google Pixel 4a is een midrange smartphone met een uitstekende camera, prima specificaties en schone Android-software. Daarnaast ben je verzekerd van drie jaar updates en krijg je de nieuwste Android-versies dan andere smartphones. De Pixel 4a is een goedkoper alternatief voor de Pixel 4 en Pixel 4 XL.

De specificaties van de Google Pixel 4a zijn dik in orde, zonder op te vallen. In lijn met de concurrentie, maar niet uitzonderlijk. Hieronder vind je de belangrijkste specs:

  • 5,8 inch oled-scherm met full hd-resolutie
  • 12 megapixel-camera achterop, 8 megapixel-selfiecamera
  • Snapdragon 730-chipset, 6GB RAM, 64GB opslag
  • 3080 mAh accu, snel opladen via usb-c
  • Loopt op een schone versie van Android 10
  • Vingerafdrukscanner op de achterkant, koptelefoonaansluiting

Design: dit is de Pixel 4a

De Google Pixel 4a is gemaakt van kunststof en daarom lichter dan een smartphone van glas of metaal. Op de achterkant zit een enkele camera en vingerafdrukscanner. De smartphone gebruikt een usb-c-aansluiting, heeft een koptelefoonaansluiting en is te koop in de kleuren wit en zwart. Opgelet: de behuizing is niet water- en stofdicht.

Het scherm van de Pixel 4a heeft een grootte van 5,81 inch en dat is compact. Veel toestellen gebruiken een scherm van 6 tot 6,8 inch. Zo’n groter scherm is prettig voor multimedia, maar betekent ook dat je de smartphone niet met één hand kan bedienen. Het compacte display van de Pixel 4a maakt de telefoon handzamer en is toch groot genoeg om al je apps, games en foto’s comfortabel te bekijken.

google pixel 4a codenamen

De full-hd-resolutie betekent dat het scherm lekker scherp is, en het oled-paneel levert fraaie kleuren en een groot contrast. De Pixel 3a heeft ook een oled-display. Het scherm van de Pixel 4a gebruikt een ververssnelheid van 60Hz, wat standaard is. Steeds meer toestellen hebben echter een 90Hz- of 120Hz-scherm voor een vloeiendere weergave.

De frontcamera van de Pixel 4a heeft een resolutie van 8 megapixel en zit in een gaatje in de linkerbovenhoek van het scherm. Deze oplossing zie je op steeds meer smartphones, waaronder de Motorola Moto G8 Power en Huawei P40 Pro.

Vlotte processor

Google stopt een Snapdragon 730-processor in de Pixel 4a. Deze midrange chipset is energiezuinig en snel genoeg om alle populaire apps te draaien. Veruit de meeste games kan je ook prima spelen, al moet je er rekening mee houden dat zware spellen niet op de hoogste instellingen werken.

Hoewel de Snapdragon 730-processor volstaat, is hij al een jaar oud en minder krachtig dan de nieuwere chipsets in concurrerende toestellen. De Pixel 4a is dan ook niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse. Het werkgeheugen is met 6GB wel van gebruikelijke grootte en ruim voldoende om nu en in de toekomst te wisselen tussen je recent gebruikte apps en games.

Houd er rekening mee dat de Pixel 4a geen micro-sd-kaartslot heeft. Je kan het interne opslaggeheugen dus niet vergroten. De basisuitvoering van de Pixel 4a beschikt over 64GB opslagruimte, waarvan ongeveer 53GB beschikbaar is voor jouw foto’s, games en apps. Mogelijk verschijnt er ook een duurdere versie met 128GB-opslagruimte.

Accu laadt vlot op

De Google Pixel 4a krijgt stroom van een 3080 mAh-accu. Dat is bijna even groot als de Pixel 3a en een gebruikelijke grootte voor dit type smartphone. De accuduur van de Pixel 3a is goed en daarom is het de verwachting dat de Pixel 4a het ook een lange dag volhoudt. De meer energiezuinige processor helpt hierbij. Zoals bij bijna alle smartphones kun je de batterij van de Pixel 4a niet verwisselen.

In de doos van de telefoon zit een 18W-oplader. Met deze usb-c-stekker laad je de accu van de Pixel 4a in minder dan twee uur op. Dat is een gangbare snelheid voor een midrange smartphone. Er verschijnen wel steeds meer vergelijke toestellen die sneller opladen. Dergelijke telefoons gebruiken bijvoorbeeld een 27, 30 of 40 Watt-adapter.

Nog steeds maar één camera

Vrijwel alle midrange smartphones hebben tegenwoordig twee, drie of zelfs vier camera’s op de achterkant. De verschillende cameralenzen stellen je in staat uiteenlopende foto’s en video’s te schieten. Van extra wijden beelden met een groothoeklens tot macrofoto’s met een macrocamera of inzoomen zonder kwaliteitsverlies dankzij de telelens.

Pixel 4a codenamen

De Google Pixel 4a kan dit niet. Achterop zit namelijk slechts één camera, een 12 megapixel exemplaar dat reguliere foto’s schiet. Het toestel is dus minder veelzijdig dan de concurrentie. De foto- en videokwaliteit maakt echter veel goed, want Google voorziet de Pixel 4a van dezelfde primaire camera als de Pixel 4. Dat is opvallend omdat de Pixel 4 honderden euro’s duurder is.

Zoals je in onze Google Pixel 4 XL review kan lezen, maakt de smartphone zowel overdag als in het donker erg goede foto’s. De camera van de Pixel 4a is dan ook bovengemiddeld voor een midrange smartphone.

Software: Android zonder poespas

Eén van de belangrijkste redenen om een Google Pixel-smartphone te kopen, is de software. De Pixel 4a draait op stock-Android, oftewel de standaard Android-versie zoals Google ‘m bedoeld heeft. Geen aanpassingen van een fabrikant, geen extra apps, geen features en andere extra’s. Zulke features kunnen leuk zijn, maar nemen ook opslagruimte in en voegen lang niet altijd wat toe. Daarnaast zitten ze een snel updatebeleid in de weg.

Het updatebeleid is een groot pluspunt van Pixel-toestellen. De Pixel 4a draaide bij zijn release op Android 10 en krijgt minimaal drie jaar software-ondersteuning vanaf de releasedatum van de smartphone. In die periode ontvang je elke maand een beveiligingsupdate. En brengt Google een nieuwe Android-versie uit, dan krijgen Pixel-smartphones die als eerste.

wat is oled

Met een Pixel-smartphone ben je dus altijd up-to-date. Dat is fijn omdat je zo als eerste aan de slag kunt met de nieuwste features, maar het uitstekende updatebeleid houdt je ook veiliger. De snelle en maandelijkse updates dichten namelijk kwetsbaarheden in de Android-software, wat heel belangrijk is.

Smartphones van andere merken krijgen ook beveiligingsupdates, maar minder snel dan een Pixel-toestel. Hetzelfde geldt voor de uitrol van Android-updates: merken als Huawei, Samsung en Oppo hebben hier doorgaans een paar maanden voor nodig.

Google Pixel 3a kopen

De Google Pixel 4a is op moment van schrijven nog niet aangekondigd. Volgens de geruchten presenteert Google de smartphone op z’n vroegst in juli, al heeft het bedrijf nog niets bekendgemaakt. De verwachting was dat de Pixel 4a tijdens Google I/O 2020 het levenslicht zou zien, maar dit event ging door de gevolgen van het coronavirus niet door.

De 64GB-versie zou een adviesprijs krijgen van 399 dollar. Mogelijk wordt dit 399 of 449 euro in Europa. De Pixel 3a verscheen ook voor 399 dollar. Het is nog niet duidelijk of Google de Pixel 4a in Nederland gaat verkopen. Vorige Pixel-telefoons zijn nooit officieel in Nederland uitgebracht, maar kwamen wel in buurlanden als Frankrijk en Duitsland uit.

Google Pixel 4a
Welke Google Pixel 4a wil je?
Wij hebben momenteel geen Google Pixel 4a aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Laatste berichten

Gerucht: Google verwijdert deze handige functies bij de Pixel 4a en Pixel 5

Gerucht: Google verwijdert deze handige functies bij de Pixel 4a en Pixel 5

Nieuws Later dit jaar verwachten we de Google Pixel 4a en Pixel 5-serie. Volgens geruchten verwijdert de zoekgigant bij die toestellen enkele handige functies. Zo kun je niet meer in de Pixel 4a knijpen om een handeling te activeren. Google verwijdert ook verschillende Pixel 5-functies.
Download: alle officiële wallpapers van de Google Pixel 4a

Download: alle officiële wallpapers van de Google Pixel 4a

Nieuws De Google Pixel 4a moet nog worden aangekondigd, maar met de officiële wallpapers kun je nu al aan de slag. Check (en download) alle achtergronden hier.
Google Pixel 4a-release mogelijk uitgesteld naar juni

Google Pixel 4a-release mogelijk uitgesteld naar juni

Nieuws De release van de Google Pixel 4a is mogelijk uitgesteld naar juni. Voorheen gingen we uit van een lancering in de komende twee weken.
Dit zijn de eerste foto’s gemaakt met een Google Pixel 4a

Dit zijn de eerste foto’s gemaakt met een Google Pixel 4a

Nieuws Terwijl de Google Pixel 4a nog niet officieel is aangekondigd, zijn wel verschillende foto's verschenen gemaakt met een prototype van toestel. Ook zijn meer details verschenen over de gebruikte camera. Een officiële aankondiging van de Pixel 4a wordt verwacht op 22 mei.
Google Pixel 4a wordt mogelijk op 22 mei uitgebracht

Google Pixel 4a wordt mogelijk op 22 mei uitgebracht

Nieuws De Google Pixel 4a is waarschijnlijk vanaf 22 mei verkrijgbaar. Hoewel dit vrij aannemelijk lijkt, is het nog onduidelijk wanneer het officiële lanceringsevenement plaatsvindt.