Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Motorola Moto G8

Motorola Moto G8
Scherm 6.4 inch
Camera 16 megapixel
Prijs

Dit moet je weten over de Motorola Moto G8

De Motorola Moto G8 is een betaalbare Android-smartphone met een relatief grote accu, drie camera’s en een nauwelijks aangepaste Android-versie. Het toestel is een goedkopere variant van de Motorola Moto G8 Plus en doet qua specificaties veel denken aan de Moto G8 Power Lite.

Pluspunten Moto G8

  • Relatief grote accu voor langer gebruik
  • Drie camera’s achterop voor veelzijdige foto’s
  • Draait standaard Android 10

Minpunten Moto G8

  • Scherm oogt minder scherp door de hd-resolutie
  • Matig updatebeleid
  • Opladen gaat langzaam

Groot scherm en flinke accu

Motorola Moto G8De Motorola Moto G8 is gemaakt van plastic en oogt modern door de smalle randen rond het scherm. De balk onderaan is wel dikker. Achterop het toestel zit een vingerafdrukscanner in het Motorola-logo. Met 188 gram is de telefoon iets zwaarder dan gemiddeld.

De smartphone heeft een 6,4-inch lcd-scherm met hd-resolutie. Dat is lager dan veel concurrenten, die een scherper full-hd-display hebben. Het verschil is merkbaar, maar gezien de prijs niet onvergeeflijk. Als je het beste scherm wil, is de Moto G8 echter niet de beste keuze. De lagere resolutie draagt wel bij aan een langere accuduur.

Onder de motorkap schuilt een 4000 mAh-accu. In absolute zin is dat niet bijzonder groot, maar voor dit type smartphone is het groter dan gangbaar. Dankzij het lagere resolutie-scherm en de energiezuinige hardware houdt de Motorola Moto G8 het prima een lange dag uit op een acculading. Als je het rustiger aandoet, is twee dagen gebruik ook mogelijk.

Het opladen gaat via de moderne usb-c-poort, maar duurt helaas lang. Motorola levert namelijk een trage 10W-stekker mee. Het duurt daarom meer dan anderhalf uur voordat de accu vol is.

De prestaties van de Moto G8 worden verzorgd door een Snapdragon 655-chip, die ook in de Moto G8 Plus zit. Het werkgeheugen (4GB) en opslaggeheugen (64GB) is ook even groot. Je kan het opslaggeheugen vergroten met een micro-sd-kaartje. De telefoon slikt ook twee simkaarten, maar het tweede simkaartslot dient ook als micro-sd-slot. Je moet dus kiezen tussen bereikbaar zijn op twee nummers of één nummer met meer opslagruimte.

Vier camera’s achterop

Op de achterkant van de Moto G8 zit een driedubbele camera. De primaire cameralens heeft een resolutie van 16 megapixel en gebruikt laserautofocus om snel en goed scherp te stellen. Met de 8 megapixel groothoekcamera maak je breedbeeld-foto’s. Dat is vooral handig bij het vastleggen van wijde landschappen of grote gebouwen.

Tot slot is er een macrocamera aanwezig om objecten en dieren van heel dichtbij op de gevoelige plaat te leggen. Door de lage resolutie van 2 megapixel zijn de macrofoto’s echter alleen geschikt voor sociale media, en niet voor een canvasdoek. Selfies schiet je met de 8 megapixel frontcamera, die verstopt zit in een gaatje in het display.

Android 10 zonder poespas

Motorola Moto G8Goed om te weten is dat de Moto G8 Power standaard op Android 10 draait, op moment van publicatie de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Prettig is dat Motorola weinig veranderingen doorvoert in de Android-software, waardoor het besturingssysteem oogt en werkt zoals Google het voor ogen heeft. Motorola voegt een paar eigen apps toe met handige features, bijvoorbeeld om snel de camera te openen of zaklamp te starten.

Het updatebeleid van Motorola is niet geweldig. De Moto G8-reeks, inclusief de Moto G8, krijgt één grote Android-update en dat is naar Android 11. De telefoon ontvangt vanaf de releasedatum ook twee jaar beveiligingsupdates, een per kwartaal. Gezien de verkoopprijs van de smartphone is het updatebeleid oké, maar concurrenten als Nokia en Samsung geven hun vergelijkbare telefoons langer en vaker updates.

Motorola Moto G8 release en prijs

De Motorola Moto G8 is in maart 2020 aangekondigd en sindsdien te koop in diverse landen buiten Nederland. Op dit moment is het toestel nog niet officieel in Nederland te koop. Een webwinkel verkoopt de smartphone voor zo’n 190 euro in de kleur blauw. Hiermee is de Moto G8 goedkoper dan de Moto G8 Power maar duurder dan de Moto G8 Power Lite.

Laatste berichten

Motorola Moto G8 aangekondigd: grote accu en driedubbele camera

Motorola Moto G8 aangekondigd: grote accu en driedubbele camera

Nieuws Motorola kondigde onlangs de Moto G8 Power aan en komt nu plots met de 'normale' Moto G8. Het toestel heeft een grotere accu en meer camera's dan zijn voorganger, maar ook een minder goed scherm.
‘Specificaties van Motorola Moto G8 en Moto G8 Power gelekt’

‘Specificaties van Motorola Moto G8 en Moto G8 Power gelekt’

Nieuws Motorola komt binnenkort waarschijnlijk met twee nieuwe smartphones in de Moto G-lijn. Het zou gaan om de Moto G8 en Moto G8 Power, die allebei zouden beschikken over vlotte hardware, Android 10 en een grote accu.