De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android Q wordt Android 10: Google neemt afscheid van namen met zoetigheden

Wouter Nijsen
22 augustus 2019, 15:11
2 min leestijd
Breaking
Android Q wordt Android 10: Google neemt afscheid van namen met zoetigheden

Google noemde nieuwe Android-versies de afgelopen jaren telkens naar zoetigheden, maar daar stapt het bedrijf van af. Sterker nog: het aankomende Android Q gaat simpelweg Android 10 heten.

Android Q wordt Android 10

Google maakt dit bekend in een blogbericht. De zoekgigant wil de naamgeving van Android versimpelen en doet dit door voortaan alleen voor versienummers te kiezen, net zoals Apple dit bijvoorbeeld doet met iOS.

Dit moet het voor gebruikers makkelijk te begrijpen maken op welke Android-versie hun smartphone precies draait. Niet iedereen weet immers dat Android Pie na Android Oreo kwam, en dus een nieuwere softwareversie is. Door simpelweg te kiezen voor Android 10 en toekomstige versies Android 11, Android 12 etcetera te noemen, is het duidelijker wat de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem is.

Google onthult tegelijk een nieuw logo voor Android, dat je in de video hierboven ziet. Het bedrijf geeft aan dit logo voortaan te gaan gebruiken en ook in Android 10 verwerkt. Deze update verschijnt binnenkort, nadat de afgelopen maanden verschillende bètaversie zijn uitgebracht. Waarschijnlijk brengt Google de definitieve Android 10-update over een aantal weken uit.

Nieuw in Android 10

Android 10 introduceert onder andere een systeemberde donkere modus, die het mobiele besturingssysteem een compleet andere en donkere look geeft. Ook veel Google-apps zijn de afgelopen tijd van een dark mode voorzien, zodat ze helemaal klaar zijn voor de release van Android 10.

Daarnaast introduceert de update een Privacy-onderdeel in de instellingen van je toestel. Daar kun je bijvoorbeeld makkelijker bepalen welke machtigingen je apps mogen gebruiken, waardoor je veel meer controle krijgt over je privacy. Ook komt er een verbeterd deelmenu, officiële ondersteuning voor opvouwbare smartphones en een handige Focus-modus voor Digitaal Welzijn.

Lees meer over Android 10

Bron: Google-blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu