Android nieuws #47: HTC 10 Evo, Huawei P10 en nieuwe Developer Preview

Wouter Nijsen
26 november 2016, 13:34
3 min leestijd
Android nieuws #47: HTC 10 Evo, Huawei P10 en nieuwe Developer Preview

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Google schrapt ondersteuning voor Android 2.3 Gingerbread

android populariteit

Android 2.3 Gingerbread krijgt geen Play Service-updates, zo heeft Google aangekondigd. De eerste versie van Android 2.3 Gingerbread verscheen in december 2010 en is dus al bijna zes jaar oud. Pas nu trekt Google definitief de stekker uit deze versie van het besturingssysteem. Play Services, het achterliggende softwareplatform waar veel Android-apps gebruik van maken, zal niet meer geschikt zijn voor Gingerbread vanaf de volgende update. Volgens de laatste distributiecijfers loopt nog altijd 1,3 procent van alle Android-smartphones wereldwijd op Gingerbread. Mocht je over een toestel met de verouderde versie van Android beschikken, dan verandert er op de hele korte termijn weinig. Je toestel blijft in essentie nog gewoon werken.

Android 7.1 Developer Preview 2 nu beschikbaar

android 7.0 nougat

Het is tijd voor de tweede Developer Preview van Android 7.1 voor de Nexus 5X, Nexus 6P en Pixel C. De update komt een maand na de eerste Developer Preview. Het gaat in dit geval om een praktisch volledige versie van Android 7.1, want de nieuwste Android-versie wordt volgende maand uitgestuurd. De Google Pixel en Pixel XL krijgen Developer Preview 2 niet. Die toestellen draaien al een maand op Android 7.1 en krijgen Android 7.1.1 tijdens de volledige release komende maand. De belangrijkste vernieuwing voor Android 7.1 zijn de app-shortcuts. Met deze functie kun je een icoontje een seconde ingedrukt houden, waarna er een menuutje verschijnt. Via dit menuutje kun je direct naar verschillende functies uit de app gestuurd worden.

‘Eerste renders tonen Huawei P10 met gebogen schermranden’

huawei p10 renders

Hoewel Huawei onlangs de Mate 9 lanceerde, wordt alweer druk gespeculeerd over het volgende vlaggenschip van de Chinese fabrikant. Van de Huawei P10, zoals de opvolger van de P9 zou heten, zijn de eerste persrenders opgedoken. De renders laten zien dat er waarschijnlijk twee varianten van de Huawei P10 verschijnen: eentje met een normaal, plat scherm en een versie met gebogen schermranden. Op de beelden is verder te zien dat de Huawei P10 opnieuw beschikt over een dubbele camera van Leica, waarbij het vermoedelijk gaat om een RGB-sensor en een lens voor zwartwitfoto’s. Interessanter is de homeknop aan de voorkant, die dus niet als vingerafdrukscanner fungeert (die zit aan de achterkant), maar gebruikt wordt om terug te keren naar het hoofdmenu.

HTC 10 Evo officieel: waterbestendige variant met Android 7.0

htcbolt

HTC heeft de HTC 10 Evo officieel aangekondigd. Het is de Europese variant van de HTC Bolt, voorzien van een waterdichte metalen behuizing en de nieuwste versie van Android. De uiterlijke gelijkenissen tussen de HTC 10 en HTC 10 Evo zijn groot. Beide smartphones beschikken over een vergelijkbare metalen behuizing. De verschillen in hardware zijn echter groter. Zo beschikt de Evo over een Snapdragon 810, een chip van Qualcomm die inmiddels bijna twee jaar oud is. Verder is de HTC 10 Evo voorzien van een 5,5 inch-QHD-scherm, 3GB RAM, 32GB opslag en een 16 en 8 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde. De HTC 10 Evo komt volgende maand naar Europa, maar een Nederlandse releasedatum is nog onbekend.

Zo herken je een geheugenkaart met ondersteuning voor apps

ufs geheugenkaartjes

Jaarlijks verschijnen er honderden Android-smartphones met ruimte voor een geheugenkaartje. Vaak kun je die extra opslagruimte echter alleen gebruiken voor foto’s, video’s en andere multimediabestanden. Sommige apps slaan nog wel wat data op op je externe opslag, maar het overgrote deel van de applicaties kan alleen op intern geheugen geïnstalleerd worden. Dat komt voornamelijk door de snelheid die geheugenkaarten doorgaans bieden. Om een applicatie uit te voeren moet het externe geheugen razendsnel gelezen kunnen worden. Echter, de meeste geheugenkaarten bieden niet de gewenste lees- en schrijfsnelheid. De SD Association, de organisatie die de kwaliteit van geheugenkaarten bewaakt, heeft daarom nieuwe richtlijnen vrijgegeven om het voor consumenten duidelijker te maken welke modellen wel en niet ondersteuning bieden voor apps. Om deze nieuwe geheugenkaarten herkenbaar te maken worden ze voorzien van de afkorting ‘A1’. Deze zal te vinden zijn op zowel de geheugenkaart zelf als de verpakking, soms voorzien van de tekst ‘App Performance’.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu