Zo zorgt Google met Android O voor snellere updates voor iedereen
Erwin Vogelaar

Updates blijven een probleem voor Android, omdat gebruikers vaak te lang moeten wachten op nieuwe versies van het besturingssysteem. Google lost dit op met komende Android O-updates door middel van Project Treble.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android O-updates via Project Treble

Google werkt aan een nieuw updatesysteem dat er vanaf Android O voor zorgt dat updates sneller uitrollen naar alle gebruikers. Dit is mogelijk door een nieuwe modulaire structuur. Specifiek zorgt Google met Project Treble ervoor dat Android opgedeeld wordt in onderdelen voor fabrikanten en een framework voor het besturingssysteem zelf.

Als nu een nieuwe versie van Android uitrolt, dan gaat deze eerst langs chipmakers zodat zij de update kunnen aanpassen voor hun hardware. Vervolgens gaat de nieuwe versie van Android naar toestelmakers, want die moeten Android ook aanpassen voor hun toestellen. Daarna werken ze samen met providers om de nieuwe update te testen. Pas daarna wordt de update uitgerold naar gebruikers. Dat moet beter en voornamelijk sneller kunnen.

Android-updates zonder Project Treble

Google stelt samen met toestelmakers en chipmakers een nieuw updatesysteem bedacht te hebben. Met de oude methode moet veel code van elke nieuwe versie van Android aangepast worden om te werken op een specifiek toestel. Vanaf Android O staat de hardware specifieke software los van het Android-framework. Hierdoor kunnen toestelmakers ervoor kiezen om een nieuwe versie van Android naar hun gebruikers te sturen door enkel het framework van Android OS te updaten, zonder dat chipmakers zich ermee hoeven te bemoeien.

android o-updates

Android-updates met Project Treble.

Project Treble zorgt er dus voor dat toestelmakers zoals Samsung, LG, Huawei en anderen sneller nieuwe versies van Android zullen uitrollen. Zo krijgen gebruikers vlot nieuwe functies en wordt iedereen beter beveiligd. Tijdens Google I/O volgende week zullen we ongetwijfeld meer horen over Android O. Lees ook onze verwachtingen voor Google I/O 2017. De nieuwste versie van het besturingssysteem draait al via een Developer Preview op de Pixel en Pixel XL, inclusief de nieuwe modulaire structuur.

Lees het laatste nieuws over Android OS

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.