De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Op de grond gooien en verdrinken: zo testen fabrikanten hun smartphones

Bram Lettenmeijer
3 mei 2022, 13:02
2 min leestijd
Op de grond gooien en verdrinken: zo testen fabrikanten hun smartphones

Hoe weten fabrikanten dat hun smartphones stevig genoeg zijn om de elementen te overleven? Oppo laat het zien in een aantal recentelijk gedeelde video’s.

Lees verder na de advertentie.

Zo zeker kun je ervan zijn dat jouw smartphone een val overleeft

Laat jij jouw telefoon wel eens op de grond kletteren? Of valt hij zo nu en dan in het toilet? De meeste smartphones kunnen gelukkig tegen een stootje. Fabrikanten testen hun toestellen uitvoerig onder allerlei barre omstandigheden, zodat ze zeker weten dat ook jij er wel eens (per ongeluk) mee kan gooien.

Oppo deelde onlangs een aantal video’s waarin te zien is hoe rigoureus de fabrikant zijn smartphones aan de tand voelt. Zo is er een valtest, waarin de toestellen van alle kanten een meter naar beneden vallen. Dit gebeurt zo’n 14 tot 24 keer. De fabrikant dropt de toestellen op verschillende materialen, waaronder schuurpapier. Op die manier meet Oppo direct hoe krasbestendig de telefoons zijn.

Ook probeert Oppo zijn smartphones te buigen en kijkt het hoe ze reageren op wrijving van verschillende materialen, waaronder spijkerstof en leer. Je wil natuurlijk geen lelijke slijtage op je telefoon nadat hij een jaar lang in je broekzak of tas spendeert.

Een cruciale functie is waterbestendigheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld appen in een flinke regenbui. Oppo test zijn toestellen in gesimuleerde regenbuien, doopt ze onder water en legt ze dagenlang in kamers met een abnormaal hoge luchtvochtigheid. De smartphones worden zelfs getest in zout water, omdat dit meer slijtage oplevert dan zoet water.

Soortgelijke testen worden natuurlijk ook gebruikt door andere fabrikanten. Daarbij worden ook de knoppen van een smartphone duizenden keren ingedrukt om te kijken of ze slijten of niet. Ook testen met grote temperatuurverschillen zijn standaard bij veel producenten, om te kijken hoe toestellen reageren op veel warmte of juist extreme kou.

Hoesjes en screenprotectors helpen

screen protector

Fabrikanten testen de duurzaamheid van hun smartphones doorgaans zonder hoesjes of andere accessoires te gebruiken. De meeste gebruikers stoppen hun telefoons echter wél in stevige siliconen hoesjes of leren flipcases. Deze vangen natuurlijk de grootste klap van een val op.

Daarnaast plakken veel mensen screenprotectors op de schermen van hun toestellen. Deze vangen krassen op en houden barsten tegen. Het is evengoed prettig om te weten dat jouw smartphone ook zónder hulp tegen een stootje kan.

Houd voor de laatste nieuwtjes, leuke feitjes en handige tips onze website in de gaten. Abonneer je ook even op onze nieuwsbrief en download onze gratis Android Planet-app!

Meer recent nieuws op Android Planet:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu