De Nederlandse smartphonemaker Fairphone heeft zijn derde smartphone officieel onthuld. De Fairphone 3 is zo duurzaam mogelijk gefabriceerd en eenvoudig uit elkaar te halen, zodat je onderdelen kunt vervangen.
Lees verder na de advertentie.
Fairphone 3 release
De Fairphone 3 is de opvolger van de Fairphone 2, die eind 2015 uitkwam en sinds dit voorjaar niet meer te koop is. De smartphone verschijnt op 3 september in Nederland voor een adviesprijs van 450 euro. De telefoon is te al te pre-orderen bij de fabrikant, Belsimpel en KPN. Het is hierdoor ook mogelijk om het toestel in combinatie met een abonnement aan te schaffen.

Dit zijn de Fairphone 3 specificaties
Fairphone brengt zijn nieuwste smartphone in één versie uit. De Fairphone 3 heeft een 5,7 inch-lcd-scherm met full-hd-resolutie. Onder de motorkap zit een Snapdragon 632-processor met 4GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen van 64GB is uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Ook dualsim-ondersteuning is aanwezig.
Op de achterkant zit een 12 megapixel-camera met flitser. Selfies maak je met de 8 megapixel-frontcamera. De Fairphone 3 ondersteunt nfc, 4G en heeft een koptelefoonaansluiting. De accu heeft een capaciteit van 3000 mAh en laadt op via usb-c.
Hiervoor gebruikt het toestel Qualcomms Quick Charge 3.0-protocol, dat snelladen met maximaal 18 Watt mogelijk maakt. Fairphone levert geen stekker en kabel mee bij aankoop van de smartphone. Dit is beter voor het milieu en maakt de Fairphone 3 iets goedkoper.

Modulaire smartphone
Waar praktisch alle moderne smartphones alleen door specialisten te repareren zijn, wil Fairphone dat je de Fairphone 3 zelf kan fixen. Het plastic toestel heeft een afneembare achterkant, waarna je de accu kan vervangen. Door dertien schroefjes los te halen met de meegeleverde schroevendraaier, is het scherm los te halen van de behuizing.
Is het display kapot vanwege een val of krassen, dan zet je dus eenvoudig een nieuwe in het toestel. Het is ook mogelijk om zes andere onderdelen te vervangen. Het gaat onder andere om de luidspreker, trilmotor en de camera achterop.
Fairphone verkoopt vervangende onderdelen via zijn webwinkel. De fabrikant belooft ook in de komende jaren nieuwe, verbeterde, modules uit te brengen. Dit gebeurde ook bij de Fairphone 2, waar een verbeterde camera voor uitkwam.
Fairphone belooft vijf jaar softwareondersteuning
De Fairphone 3 draait bij zijn release op Android 9.0 (Pie) met minimale aanpassingen van de fabrikant. Je kan het toestel eenvoudig rooten en vervolgens een Android-versie zonder Google-apps installeren. Dit is echter alleen weggelegd voor de meer technisch onderlegde gebruiker.
Fairphone belooft de smartphone vijf jaar te ondersteunen met software-updates. Dat is veel langer dan gebruikelijk. Veel merken bieden twee tot drie jaar aan updates. Met een Android One-smartphone of een toestel van OnePlus en Google krijg je drie jaar ondersteuning.
De Fairphone 2, straks vier jaar oud, ontvangt nog regelmatig beveiligingsupdates. Het toestel loopt wel jaren achter met Android-updates: hij draait op Android 7.0 (Nougat) van 2016. Begin dit jaar vertelde Fairphone tegen Android Planet dat er mogelijk een update volgt naar Android 8.0 (Oreo). De fabrikant zegt op dit moment geen nieuwe informatie te kunnen delen.
Lees meer over Fairphone
- Cyber Monday 2023: Google Pixel 8, Samsung S23 en meer met hoge korting (gesponsord) (21-11)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 42 (20-10)
- Fairphone 5 review: een nieuwe standaard voor duurzaamheid (30-8)
- Fairphone 5 officieel: duurzaam, dunner en acht jaar updates (30-8)
- Gerucht: Fairphone 5 krijgt acht jaar (!) jaar lang software-updates (21-8)