Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Fairphone faalt: fabrikant schrapt beloofde Android-updates na drie jaar

Thomas Haenen
24 juli 2017, 16:57
2 min leestijd
Fairphone faalt: fabrikant schrapt beloofde Android-updates na drie jaar

Fairphone trekt de stekker uit zijn eerste smartphone. Het bedrijf stopt de ondersteuning en schrapt een eerder geplande update.

Lees verder na de advertentie.

Fairphone ondersteuning stopt

De eerste Fairphone werd in 2013 met veel bombarie gepresenteerd. Het toestel zou een eerlijkere, milieuvriendelijkere mobiele telefoon zijn. Niet alleen omdat Fairphone zoveel mogelijk conflictvrije materialen gebruikte, maar ook omdat het lange ondersteuning beloofde. Zo zouden consumenten niet al na twee jaar moeten updaten.

Helaas was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dit weekend maakte Fairphone bekend dat het officieel de ondersteuning voor zijn eerste smartphone gestopt heeft. Dat betekent dat er geen vervangende losse onderdelen meer voor het toestel verkocht worden. Ook volgen er geen software-updates meer.

modulair android

Geen Android 4.4-update

Hoewel dat in theorie neerkomt op 3,5 jaar ondersteuning, is de praktijk minder rooskleurig. De Fairphone 1 werd uitgebracht met Android 4.2 (Jelly Bean), hoewel destijds Android 4.4 (KitKat) al geruime tijd beschikbaar was voor fabrikanten. Fairphone beloofde een snelle update voor het toestel, maar liep daarbij tegen verschillende problemen aan. Een jaar geleden, en ruim twee jaar na de release van het toestel, beloofde het bedrijf dat de update nog altijd in ontwikkeling was en snel zou verschijnen.

Met het einde van de ondersteuning wordt ook de beloofde update geschrapt, zo laat Fairphone weten. De fabrikant geeft geen verklaring over waarom de update nooit werd afgerond. Wel geven ontwikkelaars op het productforum aan dat voorlopige versies van de software voor accuproblemen zorgden. Die heeft het bedrijf blijkbaar nooit opgelost.

Het bedrijf belooft beterschap voor de Fairphone 2. Waar het eerste toestel in samenwerking met een Chinese fabrikant werd ontwikkeld, heeft zijn opvolger een ontwerp dat volledig uit Nederlandse koker komt. Bovendien is de smartphone modulair, wat het nog makkelijker maakt om vervangende onderdelen te gebruiken. Qua software heeft het bedrijf echter nog veel te verbeteren, want ook dit toestel loopt achter qua software. De Fairphone 2 ontving dit voorjaar pas een update naar Android 6.0, terwijl Android 7.0 al geruime tijd beschikbaar is.

Lees het laatste nieuws over Fairphone

Bron: Fairphone
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu