De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Google Pixel 3a onthuld: betaalbare smartphone met topcamera

Thomas Haenen
7 mei 2019, 20:24
3 min leestijd
Breaking
Google Pixel 3a onthuld: betaalbare smartphone met topcamera

De zojuist onthulde Google Pixel 3a is een Android-smartphone met de camera van de Pixel 3 voor een lagere prijs. Het toestel is binnenkort te koop in de Verenigde Staten.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel 3a officieel onthuld

Na maanden van geruchten en speculatie zijn de Google Pixel 3a en Pixel 3a XL eindelijk gepresenteerd. Tijdens Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, werden beide nieuwe smartphones onthuld. Ze hebben dezelfde camera’s als de gewone Pixel 3, maar zijn minder krachtig. Vanaf dit voorjaar zijn ze in de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland en enkele andere landen te koop. In Duitsland kost de Pixel 3a 399 euro, de Pixel 3a XL wordt voor 479 euro verkocht.

De nieuwe toestellen zullen niet in Nederland verschijnen, wel in buurlanden als Duitsland en Engeland. Eerdere Google Pixel-toestellen werden hier officieel niet verkocht. Wel waren ze verkrijgbaar via de grijze import. Als Google ervoor kiest om de Pixel 3a niet in Nederland uit te brengen, dan is de kans groot dat ze binnen nu en enkele weken voor een kleine meerprijs opduiken bij winkels als Belsimpel.

Google Pixel 3a officieel uitgelicht

Pixel 3a camera van topklasse

De Google Pixel 3a en Pixel 3a XL zijn een stuk goedkoper dan hun grote broers. Om die lagere prijs mogelijk te maken, heeft Google ze beide uitgerust met iets minder snelle chipsets. Wel beschikken ze over precies dezelfde camera’s als het topmodel.

Beide smartphones hebben een enkele 12 megapixel-camera achterop. Dat klinkt beperkt, als je ziet dat steeds meer smartphones van andere bedrijven zijn uitgerust met drie of meer camera’s aan de achterzijde. Dankzij de slimme AI van Google schiet je daarmee uitstekende foto’s onder alle omstandigheden. Uit meerdere onafhankelijke tests blijkt dat de Pixel 3 beter is in in fotografie dan zowat alle concurrentie. Ook in onze Pixel 3 review waren we zeer over de camera te spreken. De belangrijkste Pixel 3a-specificaties zijn als volgt:

 • 5,6 inch-oled-scherm met resolutie van 2220 bij 1080 pixels
 • 12,2 megapixel-camera achterop, 8 megapixel-camera voorop
 • Snapdragon 670-chip met 4GB werkgeheugen
 • 64GB opslagruimte ingebouwd, niet uitbreidbaar
 • Accucapaciteit: 3000 mAh
 • Loopt op Android 9.0 (Pie) met drie jaar beveiligingsupdates

Pixel 3a XL specificaties: nagenoeg identiek

De Pixel 3a XL beschikt over vrijwel dezelfde specificaties. Het toestel heeft een iets groter 6 inch-scherm, waardoor er tevens ruimte is voor een iets grotere accu. De chipset is even krachtig, maar de accuduur fors groter. Het XL-model heeft exact dezelfde camera’s als zijn kleinere broer.

 • 6 inch oled-scherm met resolutie van 2220 bij 1080 pixels
 • 12,2 megapixel-camera achterop, 8 megapixel-camera voorop
 • Snapdragon 670-chip met 4GB werkgeheugen
 • 64 opslagruimte ingebouwd, niet uitbreidbaar
 • Accucapaciteit: 3700 mAh
 • Loopt op Android 9.0 (Pie) met drie jaar beveiligingsupdates

Drie jaar updates gegarandeerd

Ook op softwaregebied heb je met de Pixel-reeks een streepje voor. Alle Android-updates worden als eerste uitgerold naar de smartphones van Google. Als later dit jaar de definitieve versie van Android Q verschijnt, is deze als eerste beschikbaar op de Pixel 3a en 3a XL. Bovendien garandeert Google beveiligingsupdates voor beide toestellen tot minimaal drie jaar na de release.

Met de Pixel 3a-reeks hoopt Google door te breken in de markt voor betaalbare smartphones. Onlangs werd bekend dat de verkoop van de Pixel-reeks tot nu toe tegenvalt. Volgens Google komt dat omdat de concurrentie onder high-end smartphones te groot is.

Het bedrijf weet niet op te boksen tegen populaire toestellen als de Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10 en Xiaomi Mi 9. De goedkopere Pixel 3a heeft mogelijk een stuk minder concurrentie.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3a
Google Pixel 3a

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu