De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Vooruitblik: dit verwachten we van het Google-event op 4 oktober

Thomas Haenen
4 oktober 2016, 14:45
6 min leestijd
Vooruitblik: dit verwachten we van het Google-event op 4 oktober

Google presenteert vanavond vanaf 18:00 verschillende nieuwe producten. Op dit ‘Made By Google’-evenement verwachten we niet alleen de Google Pixel en XL te zien, maar ook een aantal andere verrassingen. Android Planet zet alle verwachte aankondigingen op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel-event

Als we Google mogen geloven gaan we vanavond verschillende erg belangrijke aankondigingen zien. Medewerkers van het bedrijf suggereren op social media dat het evenement net zo significant wordt als de introductie van Android, acht jaar geleden. Veel aankondigingen zijn echter al uitgelekt, dus we kunnen je nu vast een eerste indruk geven van alle aankondigingen die we op dit Google Pixel-event verwachten.

1. Google Pixel

De Google Pixel is waarschijnlijk de grote ster van het evenement. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen: Google schrapt de Nexus-naam en gaat zijn ‘eigen’ smartphones voorzien van de Pixel-merknaam. Dat suggereert dat Google een verse start wil, een smartphone die zich als eigen product kan presenteren. Hoewel de Pixel waarschijnlijk geproduceerd wordt door HTC, zullen we de naam van de Taiwanese fabrikant nergens terugzien bij de aankondiging. De Pixel is Android zoals Google het graag ziet en daarmee willen ze zelf de show stelen.

Veel specificaties van de Google Pixel zijn de afgelopen weken al gelekt. Zo weten we dat het toestel waarschijnlijk een 5 inch-scherm heeft met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het toestel is uitgerust met de nieuwe Snapdragon 821-chip van Qualcomm, 4GB opslagruimte en minimaal 32GB opslagruimte. Achterop zit een 12 megapixel-camera, voorop een 8 megapixel-camera. Ook wordt er gesproken over een vingerafdrukscanner aan de achterkant.

2. Google Pixel XL

De grote broer van de Google Pixel is de Google Pixel XL. Deze is voorzien van hetzelfde design, maar dan met een groter 5,5 inch-scherm. Google bracht vorig jaar ook al twee varianten uit van de Nexus-reeks, maar toen zaten er aanzienlijke verschillen tussen de Nexus 5X en Nexus 6P. Dit jaar zijn de verschillen waarschijnlijk minimaal.

Het grotere schermformaat betekent ook een hogere resolutie, van 2560 bij 1440 pixels. Dat zorgt voor een ander significant verschil: de Pixel XL is geschikt voor Daydream, Googles virtual reality-platform. Hoe scherper het beeld, hoe realistischer het oogt met een vr-bril. De Pixel XL kan waarschijnlijk gebruikt worden voor apps, games en films in virtuele werelden, terwijl dat er met de kleinere Pixel niet in zit.

3. Android 7.1 Nougat en Pixel Launcher

Doorgaans worden nieuwe smartphones van Google vergezeld door nieuwe versies van Android. Dit jaar bracht het bedrijf echter al in augustus de definitieve versie van Android 7.0 Nougat uit. Met de Google Pixel en Pixel XL krijgen we volgens verschillende bronnen een kleine, tussentijdse update naar Android 7.1. Voor zover bekend worden er geen grote nieuwe features toegevoegd, maar zijn er vooral kleine verbeteringen op de achtergrond.

Pixel Launcher

Ook anders dan anders: de Pixel en Pixel XL lopen waarschijnlijk niet op stock-Android. Beide toestellen worden voorzien van de Pixel Launcher, die aanzienlijke aanpassingen maakt aan Android. Zo is de zoekbalk van Google bovenaan veranderd in een enkele knop en zijn de menuknoppen onderin beeld aangepast. De ‘app drawer’, het overzicht van alle geĂŻnstalleerde applicaties, open je nu door op het startscherm omhoog te vegen. Google lijkt met de Pixel Launcher iets te willen experimenteren, maar omdat het een launcher is, blijven de wijzigingen beperkt.

4. Chromecast Ultra

Koop je dit najaar een nieuwe televisie, dan is de kans groot dat je voor een model kiest met een 4K-resolutie. De scherpere televisies worden steeds populairder terwijl er nog maar weinig manieren zijn om beeld met die torenhoge resolutie te kijken. De Chromecast Ultra moet de oplossing zijn: deze variant op de Google Chromecast kan video’s in 4K streamen. Ook High Dynamic Range-beelden (of HDR) worden ondersteund. HDR-beelden hebben een groter contrast, waardoor er duidelijker onderscheid is tussen de lichtste en donkerste aspecten van een scherm.

chromecast ultra design

Met de Chromecast Ultra zul je Netflix, YouTube en andere videodiensten in 4K kunnen streamen op je TV. Zo kijk je House of Cards of je favoriete vloggers in een nog hogere beeldkwaliteit. Je moet de Ultra overigens niet als vervanger voor de huidige Chromecast zien. Beide modellen worden waarschijnlijk naast elkaar verkocht. Dat mag ook wel, want de Ultra wordt waarschijnlijk twee keer zo duur.

5. Google Home

Met deze stemgestuurde speaker wil Google je huiskamer veroveren. De speaker is voorzien van een microfoon waar je allerlei vragen aan kunt stellen. Begin je vraag met ‘OK Google’ en de Home luistert direct mee. Zo kun je een afspraak verzetten, een kort berichtje versturen, of willekeurige feitjes opzoeken. Bovendien is er ingebouwde Google Cast-ondersteuning, dus je kunt al je muziek, podcasts en andere audio ook op Google Home afspelen.

Google Home Nederland

Google Home werd deze zomer al onthuld, maar op 4 oktober worden de releasedatum en adviesprijs van het apparaat bekend gemaakt. Google Home kost waarschijnlijk 129 dollar. Het is nog onzeker of Google het product ook al direct in Nederland gaat verkopen, maar dat zou betekenen dat de Home hier nog voor het einde van het jaar verkrijgbaar is.

6. Google Wifi

De Google Wifi wordt een kleine, maar onverwachte aankondiging van het bedrijf. Het is een router met verschillende slimmer features die 129 dollar moet gaan kosten. Google zou beweren dat het apparaat beter bereik biedt dan veel bestaande routers. Ook kun je verschillende Google Wifi’s aan elkaar koppelen om één groot netwerk te vormen.

7. Daydream VR

Google experimenteert al geruime tijd met virtual reality. Zo introduceerde het bedrijf enkele jaren geleden al Google Cardboard, kartonnen brillen waarmee je elke smartphone in een vr-headset kan veranderen. Dit jaar wil Google het serieuzer aanpakken, met Daydream. Het nieuwe virtual reality-platform werd gelanceerd met Android 7.0 Nougat, maar officieel zijn er nog geen headsets en smartphones die het ondersteunen.

daydream lancering aanstaande

De verwachting is dat Google op 4 oktober een eigen headset presenteert die werkt met verschillende smartphones, waaronder de Google Pixel. Andere fabrikanten kunnen hun eigen Daydream-apparaten uitbrengen, maar Googles model moet als de standaard dienen. Volgens geruchten wordt het apparaat de ‘Daydream View’ genoemd. Die dag zal het bedrijf waarschijnlijk ook vr-versies onthullen van veel bestaande eigen apps, zoals YouTube, Google Street View en Google Play Movies. Verschillende bekende vloggers zouden al geruime tijd bezig zijn met het maken van video’s voor virtual reality-brillen.

8. Andromeda OS

Android is niet het enige besturingssysteem van Google: het bedrijf heeft ook nog Chrome OS, dat vooral voor (goedkope) laptops gebruikt wordt. Al jaren gaan er geruchten dat Google Android en Chrome OS wil samenvoegen, maar dat leek tot nu toe nog niet echt van de grond te komen. Sinds kort kun je echter Android-apps downloaden op een Chromebook en in de toekomst zou Google nog een stapje verder willen gaan.

Intern zou er bij Google hard gewerkt worden aan een nieuw besturingssysteem, met codenaam Andromeda OS. Dat moet Android combineren met de beste elementen van Chrome OS, om het geschikter te maken voor zakelijke gebruikers. Andromeda OS wordt onder andere ontwikkeld voor laptops, waarop je meerdere Android-apps tegelijkertijd open zou kunnen hebben.

Als we de geruchten over Andromeda OS mogen geloven, is het besturingssysteem voorlopig echter nog niet klaar voor het grote publiek. Mogelijk licht Google vandaag een tipje van de sluier op, maar de eerste producten met het OS verschijnen waarschijnlijk pas in 2017.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel XL
Google Pixel XL

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu