De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Minder dan 10 procent Google-gebruikers heeft 2FA, en dat is een probleem

Erwin Vogelaar
22 januari 2018, 20:22
2 min leestijd
Minder dan 10 procent Google-gebruikers heeft 2FA, en dat is een probleem

Online veiligheid is belangrijk, maar dat heeft nog niet iedereen door. Maar tien procent van alle Google-gebruikers heeft tweefactorauthenticatie ingeschakeld en dat is een probleem.

Lees verder na de advertentie.

Google tweefactorauthenticatie: minder dan tien procent gebruikt het

Inmiddels zijn veel mensen zich ervan bewust hoe belangrijk online veiligheid is. Er zijn verschillende middelen om deze veiligheid te verbeteren. Denk aan een wachtwoordmanager, virusscanner en niet te vergeten: tweefactorauthenticatie. Toch lijken veel mensen deze laatste optie nog wel eens te vergeten. Ook bij zoiets belangrijks als een Google-account.

Nog geen tien procent van alle gebruikers heeft tweefactorauthentiatie voor hun Google-account ingeschakeld. Dit stelde Grzegorz Milka, software engineer van Google, tijdens beveiligingscongres Enigma 2018.

Google biedt al enkele jaren tweefactorauthenticatie aan via verschillende methodes. Het wordt je steeds makkelijker gemaakt. Moest je eerst bijvoorbeeld een code invullen die via sms werd verstuurd, is nu een prompt op je smartphone voldoende. Zo’n prompt is niet alleen makkelijker, maar ook veiliger. Toch gebruiken mensen het blijkbaar niet.

Waarom dit een probleem is

Dit is een probleem, omdat tweefactorauthenticatie een makkelijke methode is om je Google-account te beschermen. Heeft iemand namelijk je wachtwoord te pakken, dan kan diegene niet alleen je hele zoekgeschiedenis zien en al je e-mails bekijken, maar bijvoorbeeld ook overal inloggen waar jij inlogt met je Google-account.

Tweefactorauthenticatie legt een extra laag beveiliging over je account. Het betekent dat je naast je wachtwoord ook op een tweede manier je identiteit bevestigt. Dat kan zo simpel als dat je na het inloggen een berichtje op je smartphone krijgt, een prompt, waarop je met een tik aangeeft dat jij het bent die probeert in te loggen.

Maar als het zo belangrijk is, waarom maakt Google het dan niet verplicht? Dat is simpel. Volgens Milka zouden veel mensen Googles diensten dan niet meer gebruiken.

Hoe stel ik dat dan in

Tweefactorauthenticatie instellen kan via deze pagina. Onder het kopje ‘Inloggen en beveiliging’ kies je voor ‘Inloggen bij Google’. In de volgende pagina kies je voor ‘Authenticatie in twee stappen’. Lees meer over hoe Google Prompt werkt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu