De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Zo werkt WhatsApp Web

Redactie
23 januari 2015, 17:11
3 min leestijd
Zo werkt WhatsApp Web

De webversie van WhatsApp  is geïntroduceerd door de online berichtendienst. Maar hoe werkt WhatsApp Web  precies en waarom moet je smartphone aan staan om het te gebruiken?

Lees verder na de advertentie.

Hoe werkt WhatsApp Web?

WhatsApp Web is een beveiligde web-applicatie die verbindt met je smartphone. Hier draait de WhatsApp-app op die nodig is om te communiceren met je contactpersonen. Als je naar web.whatsapp.com surft, kun je hier een QR-code met de WhatsApp-app op je smartphone scannen. De app weet dan dat de browser door de gebruiker wordt vertrouwd, waarna de chats op het scherm verschijnen.

Het blijft echter belangrijk  dat de smartphone met het internet blijft verbonden. Als je een berichtje ontvangt, komt deze namelijk eerst op de smartphone binnen. De app verstuurt het bericht vervolgens direct naar de web-app. Zo wordt de content uit de WhatsApp-app als het ware gekopieerd naar de browser, en bestuur je eigenlijk via de webinterface je smartphone.

Andere online berichten-apps, zoals Telegram, bieden onder andere een desktop- en web-app aan die je ook kunt gebruiken als je smartphone offline is. De end-to-end-encryptie van WhatsApp is echter de reden dat  de smartphone altijd aan moet staan en verbonden met het internet moet zijn om de web-interface naar behoren te laten werken.

Wat is end-to-end-encryptie?

Bij end-to-end-encryptie wordt communicatie op een speciale manier versleuteld, waarbij de ontvanger de enige is die de sleutel heeft om de informatie in te zien. Bij de Android-app van WhatsApp is standaard end-to-end-encryptie geïmplementeerd, waardoor de sleutel voor deze gesprekken lokaal op het apparaat wordt opgeslagen.

Het is daarom noodzakelijk dat de webinterface in constante verbinding moet staan met de smartphone-app, omdat op het toestel de versleuteling en ontsleuteling plaatsvinden. Als gebruikers een beveiligd Telegram-gesprek met end-to-end-encryptie activeren, is deze ook alleen maar toegankelijk op het gebruikte apparaat en niet via de desktop- of web-app.

whatsappweb2

WhatsApp Web haalt de ontsleutelde berichten en foto’s op vanaf jouw smartphone. Dit is bij berichten gemakkelijk, omdat het enkel tekst is. Bij foto’s gaat dit wat lastiger. Deze worden tijdelijk via een https-verbinding en willekeurige link op de cloud van WhatsApp gezet. Als je WhatsApp Web een tijd niet hebt gebruikt, moeten de foto’s de volgende keer opnieuw worden ingeladen. Met andere links en op andere servers van WhatsApp.

Het is daarbij wel belangrijk om op te merken dat, indien je van WhatsApp Web gebruikmaakt, de end-to-end-encryptie niet wordt gegarandeerd. Bij de verbinding tussen de smartphone en webinterface vindt namelijk geen end-to-end-encryptie meer plaats.

Is WhatsApp Web wel veilig?

Ja, het gebruik van WhatsApp Web is veilig. De verbindingen zijn beveiligd, waardoor het voor anderen die bijvoorbeeld van hetzelfde wifi-netwerk gebruikmaken niet mogelijk is om je communicatie af te tappen. Daarmee is WhatsApp veilig genoeg om zonder zorgen te gebruiken, maar de beveiliging is wel minder sterk dan die van de Android-app.

whatsappweb

Zo zijn er enkele  punten waar je als WhatsApp Web-gebruiker op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan  malware die browsersessies kunnen kapen. Mogelijk wordt er in de toekomst een malwarevorm ontwikkeld die spam verstuurt naar jouw contactpersonen. Dit hoeft geen directe dreiging te zijn, maar met ondersteuning voor meer platformen komen er meer mogelijkheden om lekken te misbruiken.

Daarnaast wordt de webversie van WhatsApp, indien geactiveerd, altijd direct opgestart als er een verbinding met de smartphone kan worden gemaakt. Hierdoor kan iedereen die je pc of laptop gebruikt in jouw WhatsApp neuzen. In tegenstelling tot bij smartphones, waar velen nog een beveiligingsmethode als een pincode of patroon gebruiken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu