De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Waarom de OnePlus 5T Ricks favoriete smartphone van 2017 is

Rick van der Veer
27 december 2017, 20:25
4 min leestijd
Waarom de OnePlus 5T Ricks favoriete smartphone van 2017 is

Ook dit jaar kiest de redactie van Android Planet hun favoriete smartphone van de afgelopen twaalf maanden. Rick heeft de OnePlus 5T gekozen, en legt uit wat dit toestel zo bijzonder maakt.

Lees verder na de advertentie.

Ricks favoriete smartphone: OnePlus 5T

Op smartphonegebied stond 2017 in het teken van het randloze scherm en de dubbele camera. Het lag dus voor de hand dat ook OnePlus zou inspringen op deze trends, ondanks dat het bedrijf in het voorjaar de OnePlus 5 uitbracht. Dat toestel was nog voorzien van een ‘gewoon’ scherm, maar had al wel een dubbele camera.

Een half jaar later kwam OnePlus met een telefoon die de puntjes op de i zette: de OnePlus 5T. Dat toestel was voorzien met het randloze scherm dat we eerder in het jaar al op de Galaxy S8 en LG G6 zagen. Ook de dubbele camera keerde hier terug, samen met OxygenOS, de Android-variant van OnePlus die nagenoeg stock is.

favoriete smartphone

Waarom is de OnePlus 5T mijn favoriete smartphone van 2017? Omdat OnePlus nog altijd high-end smartphones uitbrengt, die vervolgens voor een lagere prijs dan de concurrent te koop zijn. OnePlus-smartphones zijn wat hun specificaties betreft doorgaans in het hogere segment te plaatsen, ondanks dat ze minder duur zijn dan bijvoorbeeld smartphones van Samsung of LG.

High-end features, gematigde prijs

Met de OnePlus 5T laat het bedrijf zien dat features als een randloos scherm of een dubbele camera (die foto’s van goede kwaliteit schiet) ook mogelijk zijn voor een lagere prijs. In de tussentijd zijn er wel meerdere smartphones in het lagere segment uitgekomen die randloze schermen hebben, zoals de Huawei Mate 10 Lite. Toch zijn deze doorgaans niet van dezelfde kwaliteit als die van de OnePlus 5T.

favoriete smartphone

OnePlus heeft daarnaast Face Unlock in de OnePlus 5T gestopt, een functie die onder meer in Samsung-smartphones en de iPhone X van Apple terug te vinden is. In plaats van allerlei (dure) sensoren te gebruiken, maakt OnePlus gebruik van de camera om je gezicht te herkennen en je toestel te ontgrendelen. Hiervoor analyseert de camera allerlei details in je gezicht om na te gaan of jij het wel bent.

OnePlus: prijsvechter van de toekomst?

Er moet wel een kanttekening worden geplaatst bij de adviesprijzen die OnePlus hanteert. Over de jaren heen zijn de prijzen van het bedrijf flink gestegen. Waar de eerste smartphone van OnePlus, de One, nog 329 euro kostte, steeg dat al gauw naar 429 euro bij de OnePlus 3. De OnePlus 5T is op moment van schrijven te koop voor 499 euro, wat een forse stijging betekent ten opzichte van de start van OnePlus als bedrijf.

Of OnePlus in de toekomst nog steeds zijn reputatie waar kan maken is nog maar de vraag. Tot dusver is de prijs van iedere smartphone hoger uitgevallen dan het jaar ervoor. Die prijsstijging is an sich niet erg, mits OnePlus tegelijkertijd de kwaliteit van zijn toestellen verhoogt. We zullen af moeten wachten of OnePlus de concurrentiestrijd aan kan met de opvolgers van de Galaxy S8 en LG G6.

Grootste tegenvaller van 2017: HTC

Ondanks dat HTC een oudgediende is op Android-gebied, was het bedrijf één van de grootste teleurstellingen van dit jaar. Waar bedrijven als Samsung en LG met randloze displays op hun vlaggenschepen kwamen, introduceerde HTC de U Ultra. Dat toestel liep niet alleen op een sterk verouderde Android-versie, maar werd ook nog eens voor een te hoge prijs aangeboden.

HTC U11 Plus hands-on

Halverwege 2017 kwam HTC met de U11, waarmee een inhaalslag gemaakt werd. Vorige maand introduceerde het bedrijf de U11 Plus, een verbeterde versie van dat eerste toestel, mét randloos scherm en de high-end hardware die je in een vlaggenschip zou willen zien. De U11 Plus is het toestel dat de strijd aan had moeten gaan met onder meer de Galaxy S8, en had eigenlijk eerder uitgebracht moeten worden.

Ik heb persoonlijk dan ook de hoop dat HTC het in 2018 beter zal doen dan in het afgelopen jaar. Mijn eerste Android-smartphone was de HTC Hero, een toestel dat mijn enthousiasme voor mobiele technologie aangewakkerd heeft. Zonder HTC was Android misschien niet of later pas van de grond gekomen, wat het toch een bijzonder bedrijf maakt.

Wat is jouw favoriete smartphone van 2017? En van welke fabrikant had je juist meer verwacht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 5T
OnePlus 5T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu