De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Opinie: Google Stadia is Netflix voor games, maar niet zoals je denkt

Erwin Vogelaar
20 maart 2019, 19:18
4 min leestijd
Opinie: Google Stadia is Netflix voor games, maar niet zoals je denkt

Gamebedrijven strijden om je aandacht met dure spelcomputers en prachtige games. Google doet het anders met Stadia. Is dit Netflix voor games?

Lees verder na de advertentie.

Hoe Google Stadia Netflix voor games kan zijn

Google heeft eindelijk Stadia onthuld op de Game Developer Conference in San Francisco. Stadia is een platform om mooie games te streamen naar elke Chrome-browser. Dat maakt gamen veel toegankelijker dan het nu is.

Om de nieuwste games te spelen, heb je op dit moment nog regelmatig nieuwe hardware nodig. Zo wordt er om de zoveel jaar een nieuwe generatie spelcomputers uitgebracht, tegenwoordig door Nintendo, Sony en Microsoft. De grootste meerwaarde van deze nieuwe generaties is dat games er mooier uitzien. Afgezien van Nintendo, die met zijn Wii en Switch wat meer durft te vernieuwen.

Google Stadia netflix

Een nieuwe spelcomputer kost al snel honderden euro. Voor de PlayStation 4 betaalde je bij de lancering nog 399 euro en voor de Xbox One zelfs 499 euro. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor een goede pc om daar grafisch zware games op te draaien. Dat is een enorme drempel om nieuwe games te spelen.

Exclusieve games

Waarschijnlijk lanceren Sony en Microsoft tussen nu en een paar jaar weer nieuwe spelcomputers, met nog stevigere hardware en een flink prijskaartje. Deze spelcomputers zul je waarschijnlijk moeten kopen om de exclusieve games van deze bedrijven te spelen. Denk aan de God of War- en The Last of Us-series van Sony. Bij Microsoft ligt het iets anders, omdat deze games meestal ook op een pc speelbaar zijn.

Vind je die exclusieve titels niet zo belangrijk, dan is zo’n doos van honderden euro’s een flinke investering, om bijvoorbeeld de jaarlijkse FIFA, Assassin’s Creed of een andere populaire gameserie te volgen. Het is daarom nu zoveel makkelijker om tegen vrienden te zeggen dat ze een toffe serie op Netflix moeten kijken, dan dat het is om een game te spelen.

Er wordt bij streamingdiensten voor games wel vaker de vergelijking met Netflix gemaakt, omdat je vaak met een abonnement onbeperkt games kunt streamen wanneer je wil. Dat is leuk, maar deze diensten missen de toegankelijkheid die Stadia wel lijkt te bieden.

State Share

Google Chrome draait op je pc, Mac, Chromebook, Android-toestel en zelfs televisie via een Chromecast Ultra. Iedereen heeft dus een apparaat in huis waarmee via Stadia games gespeeld kunnen worden. En het gaat niet om simpele games, maar de nieuwste titels met de mooiste graphics.

In de presentatie liet Google zien dat je binnen een video op YouTube op een knop drukt en je dan binnen vijf seconden zelf aan het spelen bent. Dat is net zo snel als op een linkje naar Netflix klikken en op play drukken. Mits je een abonnement hebt natuurlijk.

google stadia netflix

Het State Share-systeem maakt dat idee nog interessanter. Je kunt met Stadia namelijk een exact moment uit een game delen. Daardoor is het heel makkelijk om een heel tof stukje aan iemand te laten zien die wellicht zelden gamet, en dus nooit zelf op dat moment gekomen zou zijn. Alsof je een toffe scène uit een serie aan iemand laat zien, maar dan speelbaar.

Games zijn voor mij het mooiste medium om verhalen te beleven. Daarnaast is dit de plek waar ik de tofste dingen met vrienden beleef. Toch is het ook één van de minst toegankelijke media. Dat op deze manier mogelijk meer mensen van games gaan genieten is fantastisch nieuws.

Begrensde toegankelijkheid

Wel zit er een grens aan die toegankelijkheid. Het zou fijn zijn om te zeggen dat Stadia de potentie heeft om gamen voor iedereen toegankelijk te maken, maar dat is niet zo. Je hebt namelijk een stevige en stabiele internetverbinding nodig om met dit platform aan de slag te gaan. Dat is lang niet voor iedereen weggelegd.

Ook is het nog de vraag in hoeverre er vertraging tussen de controller en de game zit. Dat Google gamemaker iD Software op het podium uitnodigt om DOOM: Eternal te laten zien, schept in ieder geval hoop. Deze game draait namelijk om razendsnel reageren op monsters die op je af komen. Enige scepsis is op dit punt op z’n plaats, omdat elke vertraging vervelend is. Als één bedrijf echter streamen zonder veel vertraging voor elkaar kan krijgen, dan is het Google wel.

google stadia netflix

Voor mij en anderen die waarschijnlijk de nieuwste spelcomputers toch wel kopen, lijkt Stadia niet bedoeld. Hooguit is het een aanvulling om als je niet thuis bent toch toffe games te spelen. Stadia is vooral interessant om dit fantastische medium toegankelijk te maken voor een hele nieuwe groep mensen, waardoor het platform voelt als de volgende stap voor de game-industrie. Nu de prijzen nog afwachten.

Check voor meer informatie over Google Stadia onze uitleg, wat de controller is en welke games al bevestigd zijn.

Lees meer over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu