Samsung en Consumentenbond voor de rechter: updatebeleid in opspraak

23 maart 2018, 12:31
3 min leestijd
Samsung en Consumentenbond voor de rechter: updatebeleid in opspraak

Maandag staan Samsung en de Consumentenbond tegenover elkaar in de rechtszaal. De smartphonemaker moet zijn updatebeleid rechtvaardigen, en moet volgens de bond betere ondersteuning bieden voor zijn smartphones.

Lees verder na de advertentie.

Rechtszaak Samsung en Consumentenbond start maandag

De Consumentenbond kondigde eind vorig jaar een bodemprocedure tegen Samsung aan, waarvan aanstaande maandag de eerste zitting in de rechtbank is. De juridische strijd tussen de twee bedrijven loopt echter al geruime tijd. Begin 2016 spande de Consumentenbond een kort geding aan tegen Samsung, maar de rechter besliste toen dat Samsung gelijk had en dat er geen concrete dreiging was die een intensiever updatebeleid rechtvaardigde.

Consumentenbond: Samsung onvolledig met updates

Volgens de Consumentenbond voert Samsung een gebrekkig updatebeleid. Het bedrijf biedt volgens de bond te korte ondersteuning op de smartphones die het verkoopt. De Consumentenbond eist dat Samsung tijdens de volle levensduur van een smartphone ondersteuning biedt. Alle toestellen die het bedrijf uitbrengt moeten kunnen rekenen op updates tot minimaal vier jaar na hun release. Daarbij gaat het zowel om beveiligingsupdates als de grotere Android-updates die Google vrijgeeft.

Problemen Samsung Galaxy S9-touchscreen

Samsung: al onze toestellen zijn veilig

Samsung laat in een reactie dat het het oneens is met de beschuldigingen van de Consumentenbond. Zo ontkent men dat Samsung-smartphones onveilig zouden zijn. “Samsung-toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is,” aldus het bedrijf. “Tot op de dag van vandaag is er geen enkel concreet geval bekend van een Nederlandse consument wiens Samsung-smartphone daadwerkelijk is gehackt doordat zijn smartphone een kwetsbaarheid bevat.”

Het bedrijft zegt er bovendien veel aan te doen om zijn smartphones veilig te houden. Zo brengt het maandelijkse beveiligingsupdates uit voor alle Galaxy S-toestellen van de afgelopen vier jaar, waaronder nog de Samsung Galaxy S6. Ook alles de Galaxy Note en Galaxy A-serie sinds 2016 wordt bijgewerkt. Voor de Galaxy J-serie en enkele tablets brengt het bedrijf elk kwartaal updates uit. Samsung-toestellen worden bovendien standaard voorzien van een virusscanner.

Fabrikanten zijn langzaam met Android-updates

Overigens is Samsung niet het enige bedrijf dat wel eens gebrekkige ondersteuning biedt voor zijn smartphones. Hoewel de definitieve versie van Android 8.0 (Oreo) al ruim een half jaar beschikbaar is voor fabrikanten, hebben LG, HTC, Motorola en andere grote fabrikanten de update nog voor geen enkel toestel uitgerold. Bij goedkopere smartphones rollen fabrikanten de beveiligingsupdates vaak hooguit eens per kwartaal uit. Kleinere fabrikanten zoals Alcatel, Wiko en Asus brengen zelfs nooit updates uit voor een groot deel van hun aanbod.

Enkel Sony en Nokia zijn doorgaans echt snel en volledig in het updaten van hun line-up. Vrijwel alle recente smartphones van deze bedrijven hebben inmiddels een Android 8.0-update ontvangen, of krijgen deze binnen enkele weken.

Daarentegen doet Samsung het nog altijd slechter dan grote concurrent Apple. De iPhone 5S, die dit jaar vijf jaar oud is, ontvangt nog altijd iOS-updates van het bedrijf. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Samsung voor de software ook deels afhankelijk is van Google, waardoor sommige Android-updates niet geschikt zijn voor oudere smartphones. Ook moet het bedrijf vele stappen doorlopen voor een update uit kan rollen, zoals het met een diagram laat zien.

Rechtszaak Samsung en Consumentenbond

Desalniettemin is er bij Samsung ruimte voor verbetering. Zo introduceerde het bedrijf onlangs nog de Samsung Galaxy A8 voorzien van Android 7.0 (Nougat), terwijl Oreo al wel op vergelijkbaar geprijsde smartphones van de concurrentie staat. Ook met de uitrol van Oreo voor de Galaxy S8 en Note 8 was het bedrijf er vrij laat bij: Huawei, Sony en OnePlus rolden de software stukken eerder uit voor hun vlaggenschepen.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 8
Samsung Galaxy Note 8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu