De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

De 6 belangrijkste Samsung Galaxy Note 10-geruchten op een rijtje

Thomas Haenen
20 juni 2019, 13:39
5 min leestijd
De 6 belangrijkste Samsung Galaxy Note 10-geruchten op een rijtje

De Samsung Galaxy Note 10 komt eraan! Hoewel de onthulling waarschijnlijk pas over een tijdje is, zijn details over de camera’s, modellen en andere specificaties al gelekt. We zetten alle Galaxy Note 10-geruchten op een rijtje voor je.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Note 10 geruchten verzameld

De aankondiging van een nieuwe Note-smartphone behoort ieder jaar tot één van de grootste evenementen in de mobiele wereld. Niet alleen door de omvang van de toestellen (die is flink) maar ook omdat ze tot de populairste smartphones behoren. De Galaxy Note 10 verschijnt naar verwachting in augustus, maar er doen al veel geruchten de ronde. Van een nieuw design tot een Note 10 Pro: dit zijn de meest opvallende berichten.

[Update 20 juni: dit artikel is bijgewerkt met nieuwe geruchten over de camera. Zie ‘Wat weten we al over de Galaxy Note 10 camera?’]

Hoeveel Galaxy Note 10-versies kan ik verwachten?

Tot nu toe krijgen we ieder jaar slechts een enkel toestel in de Galaxy Note-reeks, maar daar komt dit jaar mogelijk verandering in. Na het succes van drie Galaxy S10-varianten zou Samsung werken aan twee modellen voor de nieuwe Note.

Het bedrijf brengt dan een gewone Galaxy Note 10 als instapmodel uit, vergezeld van een krachtigere, uitgebreidere Note 10 Pro. De precieze verschillen tussen de twee modellen zijn nog onbekend.

Overigens brengt Samsung naar verwachting ook een 5G-variant van beide smartphones uit. De kans is klein dat die ook in Nederland verkocht gaan worden. De verwachting is dat onze providers pas ergens in de loop van 2020 een 5G-netwerk gaan aanbieden. Pas als de netwerkplannen van providers wat concreter zijn, kun je rekenen op 5G-smartphones in Nederland.

Hoe ziet de Galaxy Note 10 eruit?

Als we de geruchten mogen geloven, maakt Samsung flink wat aanpassingen aan het ontwerp van zijn volgende smartphone. Uitgelekte afbeeldingen tonen smartphones met flinke schermen die zowat de hele voorkant vullen. Bovenin het beeld zit slechts een klein gaatje voor de selfiecamera. Anders dan op de Galaxy S10 zit dat aan de rechterzijde, maar in het midden. Daardoor oogt het ontwerp symmetrisch.

De Samsung Galaxy Note 10 Pro is volgens de bron 162,3 bij 77,4 bij 7,9 millimeter groot. Daarmee zou hij vrijwel hetzelfde formaat hebben als de Galaxy Note 9. Hoewel dat toestel over een kleiner scherm beschikt, zorgen de kleinere randen van de Note 10 Pro ervoor dat Samsung een groter beeld in hetzelfde formaat behuizing kan stoppen.

Aan de zijkant zit een power- en volumeknop, maar geen Bixby-knop. Het lijkt erop dat Samsung de digitale assistent geen prominente plek meer geeft. Aan de onderkant zit naast de usb-c-aansluiting alleen nog een plekje voor de S Pen-stylus. Meerdere bronnen suggereren inmiddels dat na Huawei, OnePlus, Apple en anderen ook Samsung de koptelefoonaansluiting gaat schrappen.

Wat is er nieuw aan de Galaxy Note 10?

Dat de Note 10 krachtiger wordt dan zijn voorganger, ligt voor de hand. Het toestel is waarschijnlijk uitgerust met dezelfde vlotte Exynos 9820-chip die in de Galaxy S10 zit. Je kunt er dus op rekenen dat apps nog sneller openen en soepeler lopen.

Over eventuele andere nieuwe features tasten we nog in het duister. Waarschijnlijk wordt de S Pen, de meegeleverde stylus van Samsung, een stukje slimmer. Ook andere verbeteringen voor de software liggen voor de hand.

Wat weten we al over de Galaxy Note 10 camera?

De Note 10 Pro wordt uitgerust met betere camera’s dan zijn voorganger. Achterop de Note 9 zaten nog twee camera’s, dit keer zijn het er drie. Oorspronkelijk was de verwachting dat het om dezelfde drie camera’s als de S10 ging. Een primaire camera van 12 megapixel wordt dan ondersteund door een telefotolens (2x optische zoom, 12 megapixel) en groothoeklens (16 megapixel).

Volgens de doorgaans betrouwbare telecominsider IceUniverse heeft Samsung echter verbeteringen voor de primaire camera. Die krijgt mogelijk een variabel diafragma met drie standen: f/1.5, f/1.8 en f/2.4. Het diafragma is in feite de sluiters over de cameralens, die bepalen hoeveel licht er opgevangen wordt De Galaxy S9 was Samsungs eerste smartphone met variabel diafragma, maar beschikte over slechts twee opties.

Als de primaire lens van de Note 10 verschillende standen heeft, betekent dat dat de camera goed omgaat met verschillende lichtomstandigheden. Een grote opening van f/1.5 laat veel licht binnen op heldere dagen, zodat je kleurrijke foto’s maakt. In het donker kan de smallere f/2.4-stand toegepast worden, zodat er net genoeg licht opgevangen wordt voor een mooie foto, zonder dat alles onscherp wordt.

De Note 10 Pro voegt waarschijnlijk nog een vierde camera toe, een Time of Flight-lens. Die kan razendsnel de afstand tot objecten om je heen scanner, waarmee de telefoon een 3D-beeld van je omgeving maakt. Dat is bijvoorbeeld handig met augmented reality-apps, zoals een meubelcatalogus van IKEA. Met een ToF-lens kun je virtuele meubels in de echte wereld plaatsen en bekijken via je smartphone. Zo’n lens zit ook al op onder andere de Honor View 20.

Wanneer wordt de Samsung Galaxy Note 10 onthuld?

De Samsung Galaxy Note 10 wordt waarschijnlijk begin augustus gepresenteerd. Samsung volgt ieder jaar een vrij voorspelbare planning voor zijn nieuwe smartphones, waarbij Note-toestellen eigenlijk altijd in augustus worden gepresenteerd. Er is niets dat suggereert dat de fabrikant dit jaar van die planning afwijkt, oftewel: de Note 10 ziet in de eerste twee weken van augustus het levenslicht.

samsung galaxy note 10 renders

Doorgaans zitten er zo’n twee weken tussen de aankondiging en release van nieuwe Samsung-smartphones. Dat zou betekenen dat de Galaxy Note 10 en Note 10 Pro release eind augustus is. Daarmee is de fabrikant zijn grote rivaal Apple net te snel af: de nieuwe iPhone verschijnt naar verwachting in september.

Wat is de verwachte Samsung Galaxy Note 10 prijs?

De Samsung Galaxy Note 10 kost waarschijnlijk zo’n 1000 euro. De Note-reeks omvat doorgaans de allerduurste smartphones die Samsung maakt, en we verwachten niet dat dat dit jaar verandert. De Galaxy Note 10 Pro, die onder andere over een extra camera beschikt, kost mogelijk zelfs zo’n 1100 tot 1200 euro.

Vind je dat wel erg duur? Begrijpelijk. In dat geval kun je het beste gewoon even wachten. Samsung-smartphones zakken namelijk relatief snel in prijs. De Galaxy Note 9 is inmiddels voor zo’n 650 euro te vinden, ruim 300 euro onder de adviesprijs. Zelfs met nieuwere toestellen gaat het hard: de Galaxy S10 zakte in drie maanden van 899 euro naar 663 euro.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 10
Samsung Galaxy Note 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu