De Galaxy J6 is het goedkoopste Android-toestel dat Samsung dit jaar in Nederland uitbrengt, en de nieuwste telg in de populaire budgetreeks van het bedrijf. Wat weet de telefoon voor de relatief lage prijs te bieden? Je leest het in deze review.
Lees verder na de advertentie.
Lees de Samsung Galaxy J6 review
De smartphoneline-up van Samsung is al een aantal jaren hetzelfde. High-end smartphones vallen in de Galaxy S- en Note-reeks, Galaxy A-telefoons zijn midrangers en de Galaxy J-toestellen bedoeld voor consumenten met een kleiner budget. De Galaxy J-lijn is behoorlijk populair en bestond vorig jaar uit drie toestellen: de Galaxy J3 (2017), J5 (2017) en J7 (2017). Samsung houdt het in 2018 simpeler en brengt alleen de Galaxy J6 uit.
Dat toestel lanceerde met een adviesprijs van 269 euro, maar is inmiddels flink goedkoper. Dat is maar goed ook, want die adviesprijs is iets te hoog ingezet. Door de prijsdaling is het inmiddels echter toch een aardig goede koop.
Design en scherm: infinity display
Het ontwerp van de Samsung Galaxy J6 is verre van bijzonder. Het toestel heeft een plastic behuizing en voelt daarmee goedkoper aan dan bijvoorbeeld de Motorola Moto G6, die van glas is gemaakt. De behuizing is wel stevig en het plastic zorgt er bovendien voor dat krasjes en vingervlekken veel minder snel zichtbaar zijn. Met 154 gram is de Galaxy J6 een vrij licht toestel.
Aan de linkerkant zitten de volumeknoppen, onderaan vinden we de micro-usb-aansluiting en hoofdtelefoonaansluiting, en aan de rechterkant de aan/uit-knop en een wat onhandig geplaatste speaker. Laatstgenoemde zit te hoog, waardoor je hem al gauw afdekt met je vinger wanneer je de Galaxy J6 met twee handen vasthoudt om in de landschapsmodus een video te bekijken.
Wel fijn is dat de J6 het eerste Galaxy J-toestel is met een infinity display, Samsungs benaming voor een voorkantvullend scherm. De bezels aan de zijkanten zijn nauwelijks geslonken, wel is het display een stukje langer dan dat van bijvoorbeeld de Galaxy J5 (2017). Verder gaat het om een super-amoled-paneel, wat zorgt voor mooie kleuren en prima kijkhoeken. Ook de maximale helderheid is in orde; ik had geen problemen om het scherm in fel zonlicht af te lezen.
Minder indrukwekkend is de relatief lage schermresolutie van 1480 bij 720 pixels. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 293 ppi en dat is simpelweg niet zo scherp. Bij het browsen en navigeren door de interface heb je niet zoveel last van de lage resolutie, bij apps als YouTube en Netflix is het wel duidelijk te zien. En dat is jammer, want in deze prijsklasse zijn genoeg telefoons te vinden met een scherper full hd-scherm.
Hardware is in orde
Kijken we naar de ‘harde’ specificaties van de Samsung Galaxy J6, dan is het toestel op papier niet heel krachtig. De smartphone wordt aangedreven door Samsungs eigen Exynos 7870-chip met een 1,6GHz-octacore-processor. Die levert echter prima prestaties en zorgt voor een soepele gebruikerservaring, mits je niet teveel van de hardware vraagt. Bij flink multitasken tussen apps of in Chrome zijn haperingen zichtbaar en ook grafische intensieve apps en games draaien niet zonder problemen.
Voor de meeste applicaties is de Galaxy J6 echter vlot genoeg en ook simpelere spelletjes als Alto’s Odyssey draaien vloeiend. Verder heeft J6 32GB aan opslagruimte, maar daar wordt een flinke hap uit genomen door het besturingssysteem. Toch is de 20GB die overblijft voldoende voor de doorsnee gebruiker, en bovendien uitbreidbaar middels een micro-sd-geheugenkaartje. Ook heeft de J6 een hoofdtelefoonaansluiting en plek voor twee simkaarten. Nfc en 5GHz-ondersteuning ontbreken helaas.
Voor het ontgrendelen heb je verschillende opties. Aan de achterkant zit een (niet al te vlotte) vingerafdrukscanner, ook is gezichtsherkenning aanwezig. Die feature werkt overdag prima en redelijk snel, maar kun je in het donker beter niet gebruiken. Bovendien gebruikt de Galaxy J6 alleen de frontcamera voor de gezichtsscan en dat is niet zo veilig.
Software: een handjevol updates
De Samsung Galaxy J6 draait op Android 8.0 (Oreo) met versie 9.0 van de Experience-skin. Daardoor lijkt de software op dat van de Galaxy S9 en S9 Plus, al hebben we te maken met een afgeslankte versie van de skin. Zo ontbreken enkele functies zoals Bixby, al is dat geen enorm gemis. De software past – zoals we van Samsung gewend zijn – visueel het nodige aan, bevat veel dubbele apps van Samsung, maar steekt wel logisch in elkaar. Een fijne feature is ‘Veilige Map’, waarmee je bepaalde bestanden extra goed kunt beveiligen op de J6.
Verder hoef je niet veel te verwachten van de software-ondersteuning vanuit Samsung voor de Galaxy J6. Het toestel krijgt één keer per drie maanden een beveiligingsupdate en hooguit één grote Android-update, naar versie 9.0 (P). Wel belooft Samsung de telefoon tot mei 2020 te blijven bijwerken. Tijdens mijn reviewperiode kreeg ik de beveiligingspatch van juli 2018 binnen, en dat is – op het moment van schrijven – de meest recente.
Matige camera, prima accuduur
Als ik één groot minpunt van de Galaxy J6 moesten aanwijzen, dan is dat zonder twijfel de camera. Het toestel heeft een enkele 13 megapixel-camera en die is simpelweg niet zo best. Foto’s zien er met veel daglicht nog redelijk uit, maar in het donker is de camera erg matig. Dat resulteert in uitgewassen, onscherpe en wazige beelden. Ook overdag heeft de J6 soms moeite om genoeg detail vast te leggen.
De 8 megapixel-frontcamera doet het iets beter, wat vooral komt door de aanwezigheid van een portretmodus en led-flitser. Die portretfunctie, waarbij de achtergrond een zachte blur krijgt, kun je overigens alleen voor de selfiecamera gebruiken, terwijl die bij de primaire camera ook erg handig zou zijn. Video’s schiet de Galaxy J6 in full-hd met 30 frames per seconde.
De camera van de Galaxy J6 is dus niet om over naar huis te schrijven, de accuduur is dat wel. Die is echt dik in orde en een flink pluspunt van dit toestel. Hoewel de 3000 mAh-accu niet bijzonder groot is, zorgt de zuinige hardware en lage schermresolutie ervoor dat je met gemak de dag doorkomt. Vaak hadden we nog zo’n 40 procent over, waarmee je in de praktijk nog een halve dag vooruit kan.
Helaas is er geen snelladen aanwezig en gaat opladen middels de verouderde micro-usb-aansluiting. Samsung levert bovendien een trage adapter mee, waardoor het bijna drie uur duurt voordat de Galaxy J6 weer helemaal vol zit. Dat kan sneller, ook op toestellen in deze prijsklasse.
Alternatieven
Voor rond de 200 euro heb je momenteel genoeg goede opties in het budgetsegment. Een aanrader is bijvoorbeeld de Huawei P Smart, die beschikt over een metalen behuizing, full-hd-scherm en betere dubbele camera. Daarnaast ben je met de P Smart verzekerd van een Android P-update en langdurige ondersteuning.
Een ander (maar iets duurder) alternatief is de Motorola Moto G6. Dit toestel heeft een luxer design, snellere hardware, betere camera, usb-c-poort en snelladen. Ook krijg je dan vrijwel stock-Android met enkele handige extra’s. Vind je schone software belangrijk, dan is het slim om de Nokia 5.1 in de gaten te houden. Dit toestel is de opvolger van de Nokia 5 uit 2017, die ook nog het overwegen waard is.
Conclusie Samsung Galaxy J6
De meest betaalbare Samsung-telefoon van 2018 gooit geen hele hoge ogen en is simpelweg een degelijk budgettoestel. De hardware is redelijk vlot, het scherm prima (maar onscherp) en de accuduur bovengemiddeld. Door de lage schermresolutie, middelmatige camera en plastic behuizing is er echter genoeg aan te merken op de Galaxy J6. Het helpt dat de smartphone inmiddels flink in prijs is gedaald, toch zijn er in dit prijssegment betere opties, die meer waar voor je geld bieden.
Samsung Galaxy J6 kopen
De Samsung Galaxy J6 is op het moment van schrijven voor rond de 180 euro te koop. Kies voor een Samsung Galaxy J6 met abonnement, of neem een losse Galaxy J6 zonder verplichtingen.

Samsung Galaxy J6 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Samsung Galaxy J6 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.
Alle Samsung smartphones met prijzen