Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een Galaxy Note in Nederland verscheen. Lees onze Samsung Galaxy Note 8 review en ontdek of het een comeback voor de phabletreeks betekent.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy Note 8 review
De Samsung Galaxy Note 4 was de laatste Note die in Nederland verscheen. Dat betekent dat we het al sinds 2014 zonder de phabletreeks moeten doen. De Galaxy Note 5 verscheen enkel in de Verenigde Staten, de Galaxy Note 7 werd geteisterd door accuproblemen en volledig geschrapt voor hij ooit Nederland bereikte.
Daarom zou je verwachten dat Samsung met de Galaxy Note 8 de Note-reeks weer op de kaart wil zetten. Opvallend genoeg heeft het toestel echter zeer grote overeenkomsten met de Galaxy S8. Is dit nou een verbeterde versie van dat vlaggenschip met een dubbele camera, of de comeback van de Note-reeks waar S Pen-fanaten al jaren op wachten? Dan rest bovendien nog de vraag of Samsung die torenhoge adviesprijs van liefst duizend euro weet te rechtvaardigen.

Design en beeldscherm
Qua design kun je de Note 8 het beste zien als een tweelingbroer van de Galaxy S8. Daar is zeker niets mis mee, want de Galaxy S8 is wat ons betreft nog altijd de mooiste smartphone van het moment. De Note 8 deelt het voorkantvullende scherm en de glazen achterkant. De enige significante aanpassing is de toevoeging van de S Pen.
De Note 8 is een fractie groter dan de Galaxy S8 Plus: 6,3 inch in plaats van 6,2 inch. Zelfs met de minimale randen is het toestel eigenlijk niet meer met één hand te bedienen. Het grote formaat is ideaal voor games, films en andere video’s, maar even op de fiets of onderweg een berichtje tikken of een notificatie checken, gaat lastig. De echte kracht van het design zit hem in de kwaliteit van het scherm. Het is groots, ontzettend helder en zeer kleurrijk. Een smartphone met een mooier scherm kun je eigenlijk niet vinden.

Wel is het teleurstellend om te zien dat Samsung niet de grootste zwakte van het Galaxy S8-design heeft aangepakt: de vingerafdrukscanner. De meeste fabrikanten die scanners achterop hun smartphones plaatsen, geven deze een kleine inkeping. Zo is hij makkelijker op de tast te vinden.
Bij Samsung is deze inkeping echter minimaal. Bovendien zit de vingerafdrukscanner naast de cameralenzen. Uiteindelijk zaten we met onze vingers vaak eerst over de led-flitsers te wrijven voordat de scanner gevonden was. Ook is de scanner niet altijd accuraat en heeft hij moeite met gekantelde vingers.
Hardware
In Nederland is de Note 8 voorzien van dezelfde Exynos 8895-chipset die ook al in de Galaxy S8 zat, buiten Europa verschijnt een variant met de Snapdragon 835-chip van Qualcomm. De chip bestaat uit acht cores, waarvan er vier geklokt zijn op 2,3 GHz en vier op 1,7GHz. Wel is er dit keer niet 4, maar 6GB werkgeheugen aanwezig. Van de meegeleverde 64GB opslagruimte is er ongeveer 50GB vrij voor gebruikers, maar er is ook plek voor een micro-sd-geheugenkaartje mocht je meer nodig hebben.
Over die hardware valt weinig spannends te zeggen, behalve dat het nog altijd meer dan krachtig genoeg is om vrijwel alle apps soepel te laten lopen. Zelfs bij grafisch intensieve apps of games hadden we eigenlijk geen enkele last van haperingen. Met het extra werkgeheugen kun je nog meer apps tegelijk actief houden op de achtergrond.
Software
Hoewel Google inmiddels de definitieve versie van Android 8.0 (Oreo) heeft vrijgegeven, moet de Note 7 het voorlopig nog met Android Nougat doen. Een update naar de nieuwste software verschijnt later dit jaar, zo heeft Samsung toegezegd.
De fabrikant heeft zoals altijd aanpassingen aan stock-Android gemaakt. In het verleden waren die vaak behoorlijk storend en ingrijpend, tegenwoordig is het flink teruggeschaald. Samsungs versie van Android heeft een duidelijke eigen identiteit. De software oogt modern en opgeruimd, maar net iets minder zakelijk dan hoe Google Android aanbiedt. Er worden een paar eigen apps meegeleverd, maar van een overdosis aan bloatware is gelukkig geen sprake.
Nou ja, op een flinke misser na dan: Bixby. Ook op de Galaxy Note 8 zit een fysieke knop waarmee de virtuele assistent op elk moment geactiveerd kan worden. Daarmee wordt de suggesties gewekt dat de assistent een essentieel onderdeel is van het toestel. Bixby zorgde bij ons echter vaker voor frustratie dan assistentie.
Willekeurige widgets en nauwkeurige stemherkenning
Met één druk op de knop krijg je Bixby Home in beeld, niet veel meer dan een overzicht van verschillende widgets. Veel van die widgets zijn vrij overbodig: zo kun je een lijstje met trending topics op Twitter bekijken, of populaire gif-afbeeldingen op Giphy. Andere widgets, zoals een overzicht van het laatste nieuws, hadden net zo goed op je homescreen gekund.
Houd je de knop ingedrukt, dan kun je met Bixby praten. De assistent is vooralsnog enkel in het Engels en Zuid-Koreaans beschikbaar. Of en wanneer ondersteuning voor de Nederlandse taal volgt, is onduidelijk. Zelfs in het Engels heeft Bixby echter aardig wat kuren. Zo kun je de assistent ook activeren door ‘Hi Bixby’ te roepen als het toestel ontgrendeld is, maar een kleine variatie als ‘Hey Bixby’ wordt al niet herkend. Daarentegen wordt de assistent soms wĂ©l willekeurig geactiveerd terwijl je muziek luistert of een video kijkt via de luidspreker.
In tegenstelling tot andere assistenten kan Bixby ingezet worden voor acties in vrijwel elke andere app. Zo kun je bijvoorbeeld ‘Open WhatsApp and send a message that says ‘I’ll see you tonight’ to Sophie’ roepen om een bericht te verzenden. Ook daar vereist Bixby precisie, want als je een woord verkeerd uitspreekt snapt de assistent niet genoeg van de content om toch nog de opdracht uit te voeren.
Omdat Bixby geen Nederlands begrijpt, kun je bovendien geen Nederlandse berichten dicteren of verzenden. In zijn huidige vorm is Bixby een slecht alternatief voor de Google Assistant dat meer in de weg zit dan dat het toevoegt. De assistent is nog niet klaar voor het grote publiek, wat het onbegrijpelijk maakt dat Samsung er een speciale knop voor toegevoegd heeft.
S Pen: nuttige niche
Eigenlijk is de S Pen zowat de enige resterende feature die duidelijk maakt dat dit een Galaxy Note-smartphone is, en geen Galaxy S8.5. De stylus is al jaren een onderscheidend aspect van de reeks en ook dit jaar zijn er weer enkele nieuwe features toegevoegd. De handigste is de mogelijkheid om notities te maken terwijl het toestel op stand-by staat. Je schrijft op het zwarte scherm, en als je de Note 8 weer activeert worden je aantekeningen opgeslagen.

Aan het design van de S Pen zelf is weinig veranderd. Het is een meer dan adequate vervanger voor een pen of potlood, en ideaal voor het maken van aantekeningen onderweg. Voor tekenen of schetsen voelt de pen wat ons betreft niet precies genoeg aan, en kun je beter bij een professioneel tekentablet terecht.
Camera
De Samsung Galaxy Note 8 is de allereerste smartphone van het Koreaanse bedrijf met een dubbele camera. Huawei, LG, HTC, Apple en vrijwel alle andere concurrenten wisten al eerder een extra sensor achterop te stoppen. Een grote ramp is dat niet, want de Galaxy S8 torende begin dit jaar met zijn enkele camera boven de concurrentie uit. De beeldkwaliteit was oprecht ongekend goed.
Bij de Galaxy Note 8 voegt Samsung, naast de primaire 12 megapixel-lens met een diafragma van f/1.7, nog een tweede 12 megapixel-camera toe van f/2.4. De tweede lens kan worden gebruikt voor 2x optische zoom, wat betekent dat je inzoomt zonder kwaliteitsverlies in het beeld. Bij een landschapsfoto kun je nu flink inzoomen zonder dat er details verloren gaan. De foto’s zijn verder net zo kleurrijk, levendig en scherp als we van Samsung gewend zijn. Dit is de beste Android-camera van het moment.
De extra camera kan ook worden gebruikt voor de nieuwe Live Focus-mode, Samsungs alternatief voor de Portretmodus van de iPhone. Daarmee voeg je een diepte-effect toe aan portretfoto’s. In de praktijk niet iets wat je héél vaak gaat gebruiken, maar de foto’s die je ermee schiet zien er ook hier heel mooi uit.
Over de selfiecamera zijn we minder te spreken. Deze 8 megapixel-camera heeft een diafragma van f/1.7. In situaties met weinig licht krijg je echter al gauw korrelige selfies. ‘s Avonds tijdens het uitgaan of in bed nog even een selfie schieten levert verre van scherpe beelden op. Deze camera kunnen we hooguit als ‘voldoende’ bestempelen.

Accu
Met zo’n groot scherm zou je denken dat er ook ruimte is voor een forse accu. Dat valt helaas tegen, want de accucapaciteit bedraagt 3300 mAh. Dat terwijl de Galaxy S8 Plus, die 0,1 inch kleiner is, een grotere 3500 mAh accu heeft. De boosdoener? De S Pen neemt wat ruimte aan de binnenkant in, waardoor er minder plek is voor de accu.
Jammer, want in de praktijk was de accuduur tijdens onze testperiode goed, maar verre van geweldig. Met een volle accu konden we vaak net een hele dag zonder opladen. Vooral het grote, heldere scherm lijkt de accu flink leeg te zuigen. Meestal kon het scherm zo’n vier tot vijf uur aanstaan voor de smartphone leeg was, maar op sommige dagen haalden we nipt de drie uur. Als je veel video kijkt of games speelt onderweg is de Note 8 dus zĂł leeg.
Gelukkig wordt de Note 8 geleverd met een Quick Charge-lader, waardoor je accu ook vrij snel weer vol zit. Een vrijwel lege accu heeft daardoor iets meer dan anderhalf uur nodig om op te laden. Een half uur opladen is genoeg voor 40 procent accu. Dat is niet zo snel als bijvoorbeeld de Dash Charge-functie van de OnePlus 5, maar vermoedelijk wil Samsung het oververhitte accu-debacle van de Galaxy Note 7 niet herhalen.
Prijs-kwaliteit en alternatieven
Helaas zul je wel diep in de buidel moeten tasten voor het toestel. De adviesprijs bedraagt 999 euro, wat het de allerduurste smartphone van het moment maakt. Enkel de iPhone X, die in november verschijnt voor 1159 euro, gaat daar nog overheen.
Dat is natuurlijk in een vacuĂĽm al een torenhoge prijs, maar leg je de alternatieven ernaast, dan valt het al helemaal op. De Samsung Galaxy S8, die op de extra cameralens en de S Pen na eigenlijk hetzelfde biedt, haal je al voor 600 euro in huis. Zelfs de S8 Plus, die hetzelfde schermformaat en een iets grotere accu biedt, is los verkrijgbaar voor 700 euro en daarmee honderden euro’s goedkoper dan de Note 8.

Ook bij de concurrentie ben je vaak goedkoper uit. De LG V30, net als de Note 8 voorzien van een voorkantvullend oled-scherm, ligt in oktober voor zo’n 700 tot 800 euro in de winkels. Ook dat toestel heeft een dubbele camera en is qua kracht redelijk vergelijkbaar. Mocht je het echt goedkoop willen houden, dan kun je ook nog de Nokia 6 of de OnePlus 5 willen overwegen. Die weten qua scherm en design echter niet in de buurt te komen van de Note 8. Aan de andere kant haal je voor de prijs van één Note 8 beide smartphones in huis.
Conclusie Samsung Galaxy Note 8 review
De Samsung Galaxy Note 8 is de beste Android-smartphone van het moment. Het design met voorkantvullend scherm blijft ongekend goed, en overtreft eigenlijk alle concurrenten. De extra lens tilt de camera naar een nog hoger niveau, al zijn we niet helemaal overtuigd door de Live Focus-mode. Ook qua pure kracht heeft de Note meer dan genoeg in huis om altijd vloeiend te lopen.
Al die pluspunten ten spijt is de Galaxy Note 8 niet de beste smartphone om te kopen. Daarvoor is het prijsverschil met sommige alternatieven te groot. De verschillen met de Samsung Galaxy S8 zijn wat ons betreft te klein. Honderden euro’s meer betalen voor een vrij kleine upgrade is niet te rechtvaardigen, of je moet je hart verpand hebben aan de S Pen.
Samsung Galaxy Note 8 kopen
Zie jij het toestel wel zitten? Met een handige prijsvergelijker helpt Android Planet je de beste Galaxy Note 8 aanbiedingen te vinden. Heb je geen behoefte aan een abonnement, check dan het overzicht van prijzen voor de losse Galaxy Note 8.
