Samsung Galaxy S8 preview: de beste hardware, nu nog mooier

Thomas Haenen
29 maart 2017, 21:00
9 min leestijd
Samsung Galaxy S8 preview: de beste hardware, nu nog mooier

Reviewscore

9

Kijk je enkel naar de specificaties, dan oogt de Samsung Galaxy S8 slechts een kleine verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Eenmaal in je hand blijkt echter dat dit wel eens dé toekomst van mobiele telefoons kan worden, zoals we in deze Samsung Galaxy S8 preview bespreken.

Lees verder na de advertentie.

Check de Samsung Galaxy S8 preview

Het valt moeilijk te betwisten: de Samsung Galaxy S7 is de beste Android-smartphone van het afgelopen jaar. Toestellen als de Google Pixel en de OnePlus 3T komen aardig in de buurt, maar de kroon is toch echt voor de Koreanen. Het toestel beschikt over een prachtig scherm, een ongeëvenaarde camera en een accu die verrassend lang meegaat.

Samsung Galaxy S8 preview

Maar vergeleken met de Samsung Galaxy S8, die we onlangs alvast konden uitproberen, oogt de Galaxy S7 als niet meer dan een solide basis. Het is een vlaggenschip dat niet alleen voorzien is van de beste hardware, maar ook een toestel dat voorloopt op het gebied van design. Het voorkantvullende scherm van de Galaxy S8 is niet alleen ontzettend mooi, we gaan het de komende maanden en jaren waarschijnlijk in steeds meer smartphones terugzien. In deze Galaxy S8 preview bespreken we waarom het toestel nu al de beste Android-smartphone van 2017 belooft te worden.

Prachtig voorkantvullend scherm om van te kwijlen

De belangrijkste nieuwe feature van de Samsung Galaxy S8 is direct zichtbaar: het reusachtige, voorkantvullende scherm. Toen de eerste geruchten opdoken over een 5,8 inch-scherm waren we wat huiverig: zou het toestel daarmee niet érg lomp worden? Daar hoef je in de praktijk helemaal niet bang voor te zijn, want het is Samsung gelukt een monsterlijk groot scherm in een verrassend compact design te proppen.

Het (gebogen) scherm loopt door in de zijkant; slechts aan de boven- en onderkant zijn kleine randen te vinden. Daardoor bestaat uiteindelijk ruim 80 procent van de voorkant uit scherm. Op foto’s ziet het er al prachtig uit, maar in het echt imponeert het nog een stukje meer. De Galaxy S8 is in ieder geval moeiteloos met één hand vast te houden. De Galaxy S8 Plus, die met zijn 6,2 inch-scherm al helemaal monsterlijk groot klinkt, is ook verrassend handzaam.

Vorige maand was LG de eerste fabrikant die een smartphone met voorkantvullend scherm introduceerde. We waren toen al aardig onder de indruk van dat scherm, maar omdat het Galaxy S8-beeld doorloopt in de zijkant is het Samsung gelukt een stukje compacter te blijven. Leggen we de 5,7 inch LG G6 en de Galaxy S8 naast elkaar, dan is Samsungs toestel enkele millimeter dunner.

Samsung legt de lat ongekend hoog: dit is hoe een smartphone in 2017 eruit moet zien.

Verplaatste vingerafdrukscanner

Overigens is het beeld zelf nog altijd zeer mooi. Samsung gebruikt amoled-technologie, die zorgt voor levendigere kleuren en zeer helder beeld. De maximale resolutie van zowel de Galaxy S8 als de S8 Plus is 2960 bij 1440 pixels, maar standaard staan beide smartphones op ‘slechts’ full-hd om energie te besparen. Het verschil is met het blote oog echter nauwelijks zichtbaar. De hoge resolutie is vooral handig als je de Gear VR gebruikt, omdat je dan met je ogen haast op het scherm zit.

Om het grote scherm mogelijk te maken, heeft Samsung wel enkele aanpassingen doorgevoerd aan de rest van het design. Voor het eerst zet de fabrikant een Galaxy S-toestel neer zĂłnder fysieke homeknoppen. De menuknoppen worden nu op het scherm getoond, de vingerafdrukscanner is naar de achterkant verplaatst. Die achterkant is een combinatie van glas en metaal, vrijwel identiek aan de Galaxy S7.

Onlangs lekte uit dat Samsung oorspronkelijk van plan was de vingerafdrukscanner in het scherm te plaatsen. De technologie was daar echter nog niet helemaal klaar voor. Die geschrapte plannen merk je echter wel, want Samsung heeft de onderkant van het scherm voorzien van zogenaamde ‘haptic feedback’. Druk je op de plek waar normaal de homeknop zou zitten, dan ‘klikt’ het toestel mee. Het is een beetje een matige tussenoplossing, want de vingerafdrukscanner achterop voelt niet helemaal top. De scanner heeft geen inkeping, waardoor je op de tast vaak eerder met je vingers op de cameralens zit.

Software: Bixby voorlopig niet meer dan een gimmick

Samsung levert de Galaxy S8 met Android 7.0, maar heeft daar zoals altijd zijn eigen interface overheen gegooid. De aanpassingen die het bedrijf heeft gemaakt zijn eigenlijk minimaal. Er worden een handjevol Microsoft-apps meegeleverd, functies als een blauwlichtfilter zijn aanwezig, maar daar blijft het ook bij.

De grote nieuwe feature hier is Bixby, Samsungs nieuwe assistent. Hoewel de eerste geruchten spraken over een zeer intelligente assistent die geĂŻntegreerd is met vrijwel alle Samsung-applicaties, valt dit in de praktijk licht tegen. Bixby werkt alleen in het Engels, in een handjevol apps en is verre van een essentieel onderdeel van het toestel.

Bixby open je door op het homescreen naar rechts te vegen, of door de Bixby-knop op de zijkant van het toestel in te drukken. De functionaliteit is onderverdeeld in vier categorieën: Bixby Vision, Bixby Voice, Bixby Home en Bixby Reminder.

Zo werkt Bixby

Vision kan objecten in de echte werelden herkennen en is daarvoor geintegreerd met verschillende andere diensten. Maak je een foto van schoenen of boeken, dan krijg je de productpagina van Amazon voorgeschoteld. Integratie met Vivino zorgt ervoor dat Bixby je kan vertellen over de kwaliteit van de wijn die je drinkt. En maak je een foto van de Eiffeltoren of een ander monument, dan deelt Bixby dankzij Pinterest tips voor leuke eettentjes en andere bezienswaardigheden in de buurt. Tijdens onze korte test werkte het allemaal best aardig, maar ook weer niet perfect. Bovendien is het overgrote deel net zo makkelijk of zelfs makkelijker al via Google of andere zoek-apps te vinden.

De overige functies zijn weinig indrukwekkender. Voice gebruik je om verschillende acties uit te voeren in apps, maar werkt vooralsnog alleen met Samsung-apps. Andere ontwikkelaars kunnen Bixby pas later dit jaar integreren in app. Met Bixby Home kun je apparaten in je huis bedienen, maar dan moeten er wel genoeg Samsung-apparaten in je huis staan. Bixby Reminder kan je herinneren aan je taken, maar ook dat is iets wat veel andere apps al doen.

Bixby doet eigenlijk hetzelfde als veel bestaande apps, en biedt weinig voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de Google Assistant. Potentieel is er zeker, als Samsung de assistent in meer apps weet te integreren. Voor nu is het echter niet veel meer dan een gimmick die je na enkele dagen al snel zult negeren.

Camera: kleine verbeteringen toch ruim voldoende

Waar andere fabrikanten uitpakken met meer megapixels en dubbele lenzen, heeft Samsung nog altijd genoeg aan een enkele 12 megapixel-camera. De Samsung Galaxy S7 was vorig jaar voorzien van een zeer goede camera met een dual pixel-sensor. Die zorgde ervoor dat het toestel snel Ă©n onder vrijwel alle omstandigheden scherpe, duidelijke foto’s kon nemen. De Galaxy S8 is voorzien van dezelfde cameralens, met slechts minimale verbeteringen voor de achterliggende software. Aangezien de fotokwaliteit van de Galaxy S7 nog altijd grotendeels ongeĂ«venaard wordt, kunnen we daar mee leven.

De camera is maar minimaal verbeterd

De enige verbetering die Samsung bij naam noemde is zogenaamde ‘multiframe combination’, die foto’s van bewegende situaties moet verbeteren. Als de camera detecteert dat iemand aan het rennen, fietsen of anderszins aan het bewegen is, dan worden er snel na elkaar drie foto’s gemaakt. Het beeld van die drie frames wordt automatisch gecombineerd om voor scherper beeld te zorgen.

Daarnaast is er een flinke upgrade voor de selfiecamera, van 5 naar 8 megapixel. Deze camera is bovendien van zijn eigen autofocus voorzien. De selfiecamera was lange tijd een ondergeschoven kindje bij Samsung, maar dat wordt dit jaar dus eindelijk aangepakt. Onze eerste selfies zagen er in ieder geval aardig scherp uit.

En verder…

We hebben de Samsung Galaxy S8 slechts kort kunnen testen, dus we kunnen je nog niets vertellen over het accuverbruik of de kracht van de processor. Aangezien deze zaken wel goed zaten op de Galaxy S7 (dat toestel haalde doorgaans moeiteloos het einde van de dag zonder opladen), durven we hier wel voorzichtig positief over te zijn. In onze Galaxy S8 review zullen we hier uitgebreid op terug komen.

Je kunt jezelf in ieder geval geruststellen dat de Galaxy S8 ook op technologisch gebied zeer toekomstbestendig is. Zo biedt de Exynos-chip die Samsung gebruikt al ondersteuning voor 4G-internet met een maximale snelheid van 1000 Mbps, ruim vier keer zo snel als wat er op dit moment in Nederland beschikbaar is. Je hebt er de komende jaren niets aan, maar voorlopig zit je goed.

Samsung Galaxy S8 officieel

Net als het vorige model is het toestel stof- en waterdicht. De Galaxy S8 is wederom IP68-gecertificeerd, maar zou volgens Samsung iets beter bestand zijn tegen zware druk. Je kunt hem dus ook prima onder een harde kraan houden.

Samsung nam eind vorig jaar Harman over, het audiobedrijf achter merken als Harman-Kardon, JBL en AKG. Dat bedrijf heeft al direct zijn kennis bijgedragen aan de Galaxy S8. Het toestel wordt geleverd met AKG-oordopjes (volgens Samsung met een waarde van 100 euro), en biedt ondersteuning voor 32-bit audio. Dat moet voor rijker en beter geluid zorgen.

Conclusie Samsung Galaxy S8 preview

Ware het niet voor het scherm, dan hadden we de Galaxy S8 slechts een minimale verbetering ten opzichte van zijn voorganger genoemd. Niet dat dat erg is: de camera, processor, accu en andere onderdelen waren vorig jaar al van een topklasse en zijn dat nog altijd. Daarmee alleen al had Samsung zijn plaats aan de top weer voor een jaar kunnen vastzetten.

Maar dat scherm maakt het verschil, en het is een ontzettend groot verschil. De Samsung Galaxy S8 heeft een adembenemend scherm, verpakt in een prachtig design dat vrijwel alle andere smartphones verouderd doet ogen. Het is Samsung gelukt de voordelen van een groot scherm voor iedereen beschikbaar te maken, zonder de lasten van een lomp toestel.

Samsung Galaxy S8 kopen?

Je kunt de Galaxy S8 kopen vanaf 28 april, tegen een adviesprijs van 799 euro. Bij alle grote providers kun je vanaf vanavond ook een Galaxy S8 met abonnement bestellen. Ga je voor een losse Galaxy S8 Plus, dan kost dat je 899 euro, maar ook hier kun je kiezen voor een Galaxy S8 Plus met abonnement. Hieronder kun je de beste aanbiedingen.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 203,47

Bekijken

Los refurbished

€ 147,99

Bekijken

Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy S8 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 245,63

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu