Samsung Gear S3 preview: smartwatch zet stap vooruit

Thomas Haenen
2 september 2016, 12:00
3 min leestijd
Samsung Gear S3 preview: smartwatch zet stap vooruit

Reviewscore

8

De Gear S3 is de beste smartwatch van Samsung tot nu toe, maar de verbeteringen ten opzichte van vorig jaar zijn klein. Is dat genoeg om de relatief hoge prijs te rechtvaardigen?

De cijferscore hiernaast is gebaseerd op onze eerste indruk.

Lees verder na de advertentie.

Check onze Samsung Gear S3 preview

Hoewel consumenten nog altijd weinig interesse lijken te hebben in wearables, blijft Samsung op hoog tempo nieuwe smartwatches uitbrengen. De fabrikant introduceerde eerder deze zomer al de Gear Fit en brengt dit najaar de Gear S3 uit. We konden de wearable alvast uitproberen in Berlijn en gaan er dieper op in in deze Gear S3 preview.

Samsung Gear S3 preview

Design: traditioneel of met ribbels

Samsung brengt twee varianten uit: de Gear S3 Classic en de Gear S3 Frontier. De verschillen tussen deze modellen zijn echter minimaal. De Classic-variant lijkt iets meer op een traditioneel horloge, met gladde randen en glanzend metaal. De Frontier heeft meer ribbels en een iets bredere rand. Het draaiwiel klikt ook net ietsje harder.

Daar houden de verschillen echter op, want verder zijn de twee varianten identiek. Beide zijn ze waterdicht, zo’n 13 millimeter dik en te voorzien van zowat alle bestaande horlogebandjes. Samsung gaf aan dat het zijn wearables zoveel mogelijk op echte horloges wil laten lijken en dat is ze zeer goed gelukt. De Gear S3 is chique afgewerkt, met mooie details en stevige materialen.

Vloeiend, soepel en alway on

Beide modellen beschikken over een 1 GHz dualcore-processor en 512MB werkgeheugen, een kleine upgrade ten opzichte van de 512MB werkgeheugen in de Gear S2. Tijdens onze vrij korte test ging de navigatie door de menu’s en apps vloeiend en soepeltjes.

Misschien wel de beste verbetering is voor het always on-display. Omdat de Gear S3 voorzien is van een amoled-scherm wordt er vrijwel geen stroom verbruikt door zwarte pixels. Op stand-by is er nu continu een klok met secondewijzer in beeld, waardoor de Gear S3 op elk moment als een echt horloge dient zonder dat er veel stroom verbruikt wordt.

Samsung Gear S3 preview

Zelfstandiger, maar niet in Nederland

De Gear S3 kan daarnaast steeds meer zonder een ander apparaat te vereisen, al zijn veel van die functies nog niet in Nederland beschikbaar. Zo wordt de wearable uitgerust met een nfc-chip, waarmee hij via Samsung Pay ingezet kan worden voor mobiele betalingen. Die betaaldienst is echter nog niet beschikbaar in Nederland.

Een versie van de Gear S3 Frontier met 4G-ondersteuning, die overal zelf verbinding kan maken met internet, wordt hier bovendien niet verkocht. Kleine troost: elke variant van de Gear S3 is uitgerust met een microfoon én speakers. Zo kun je de smartwatch gebruiken om handsfree te bellen.

gear s3

Tizen tegen Android Wear

De Gear S3 loopt helaas niet op Android Wear, maar op versie 2.3.1 van Samsungs Tizen-besturingssysteem. Op het van apps valt er weinig te klagen, want veel populaire diensten zijn inmiddels op de Gear te vinden. Niet alleen een groot aantal fitness-apps, maar ook allerlei berichtendiensten en populaire media.

Het is vooral zonde dat de Gear S3 door Tizen met slechts een handjevol toestellen werkt. Heb je geen recente high-end smartphone van Samsung zoals de Galaxy Note 7, dan is de Gear S3 in feite onbruikbaar voor je. Er lopen genoeg Galaxy-gebruikers rond, maar het design, de afwerking en de functionaliteit van de Gear S3 zijn zo goed dat er waarschijnlijk een breder publiek rondloopt dat er graag mee aan de slag gaat.

Conclusie Samsung Gear S3 preview

De verbeteringen die Samsung doorvoert met de Gear S3 zijn klein, maar maken de wearablereeks van de Koreanen weer een stukje sterker. Het verbeterde always on-display, de strakkere looks en het kleine speakertje maken de Gear S3 functioneler én mooier.

De sterkste punten zijn ongewijzigd gebleven: intuitieve besturing met de draairing en een accu die meerdere dagen meegaat. Het zwakke punt blijft de prijs, zeker als je nog niet overtuigd bent door smartwatches. Voor 400 euro moet je wel heel zeker zijn van je keus en we denken niet dat de Gear S3 iemand over de streep zal trekken als de Gear S2 dat niet al deed.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Gear S3
Samsung Gear S3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu