De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Sony Xperia 10 en 10 Plus review: langgerekt, maar lang niet goed genoeg

Wouter Nijsen
1 mei 2019, 19:27
8 min leestijd
Sony Xperia 10 en 10 Plus review: langgerekt, maar lang niet goed genoeg

Reviewscore

5,5

De Sony Xperia 1, het nieuwe vlaggenschip van de Japanse fabrikant, laat nog eventjes op zich wachten, maar de goedkopere Xperia 10 en 10 Plus zijn al wel verkrijgbaar. Helaas weten ze niet echt te overtuigen, zoals je in deze review kunt lezen.

Lees verder na de advertentie.

Check de Sony Xperia 10 (Plus) review

De Sony Xperia 10 en Xperia 10 Plus werden eerder dit jaar tijdens Mobile World Congress aangekondigd en lieten toen een redelijke indruk achter. Met adviesprijzen van 349 en 429 euro vallen ze in het middensegment en hoewel Sony daar best een succesje kan gebruiken, gaan deze nieuwste Xperia-telefoons dat niet bieden. Ze hebben weliswaar een bijzonder ontwerp en een prima scherm, maar de rest is simpelweg niet goed genoeg. In deze Xperia 10 review vertellen we je er alles over.

Opvallend design en scherm

De Xperia 10 en 10 Plus onderscheiden zich vooral door het extra lange scherm, maar ook de rest van het design is opvallend, vooral de wijze waarop Sony de schermranden dunner heeft gemaakt. Vrijwel iedere fabrikant weet de bezels aan de boven- en zijkant dun te houden, maar er is vrijwel altijd een ‘kin’ onderaan het scherm. Bij de Xperia 10 en 10 Plus is dit juist anders: de rand langs de zij- en onderkant is even dun, maar aan de bovenkant zit wel een dikke bezel.

Dat oogt op het eerste gezicht wat gek en lang niet iedereen zal het mooi vinden, maar zelf had ik er geen problemen mee. Waar veel midrange- en budgettoestellen inmiddels op elkaar lijken, heeft de Xperia 10 (Plus) duidelijk een eigen smoel. De telefoons zijn onderscheidend en dat verdient wel een compliment. De plastic behuizing is wat minder luxe dan metaal of glas, maar voelt wel lekker stevig. Ook zie je vingerafdrukken niet zo snel.

sony xperia 10 review

De schermen meten respectievelijk 6 en 6,5 inch en hebben op beide telefoons een resolutie van 2520 bij 1080 pixels. Vooral uniek is de beeldverhouding van 21 bij 9, waardoor de telefoons er uitgerekt uitzien. Ze zijn een stuk langer dan andere smartphones met een 6 of 6,5 inch-scherm, maar wel slank. Vooral de Xperia 10 is best handzaam, terwijl de 10 Plus behoorlijk lomp is.

De beeldverhouding van 21 bij 9 heeft een aantal voordelen. Allereerst wordt deze beeldverhouding ook gebruikt in bioscopen, waardoor je veel films in volledig formaat (en dus zonder zwarte balken) op de smartphones kunt kijken. Op Netflix zijn behoorlijk wat films te vinden die in 21 bij 9 geschoten zijn, en je dus op de Sony-telefoons kunt kijken ‘zoals de filmmakers het hebben bedoeld’.

Dat is tof en ziet er uniek uit, maar zelfs bij die (beperkt voorkomende) situatie is de toegevoegde waarde wat mij betreft beperkt. Zijn de zwarte balken op andere smartphones zo storend, en hoe vaak kijk je nou een volledige speelfilm op je telefoon?

sony xperia 10 review

Het uitgerekte display maakt het ook mogelijk om makkelijker te multitasken. Je hebt meer verticale schermruimte, waardoor apps – als je ze in splitscreen gebruikt – simpelweg meer informatie tonen. Best handig, maar ook hier kun je je afvragen of dit een killer feature is. Het is daarentegen wel mooi meegenomen dat je in veel apps, zoals Chrome en WhatsApp, simpelweg meer op het beeld ziet en dus minder snel hoeft te scrollen.

Bescheiden hardware is niet goed genoeg

Onder de motorkap van de Xperia 10 zit een Snapdragon 630-chip met 3GB RAM, terwijl de Xperia 10 Plus het doet met de snellere Snapdragon 636 en 4GB RAM. Dat zijn op zich geen slechte chipsets, maar in deze prijsklasse verwacht je iets meer. De 630 zit bijvoorbeeld ook in de Motorola Moto G6 Plus en Xperia XA2 van begin 2018. De 636 is duidelijk vlotter – en dat merk je zeker bij dagelijks gebruik – en zit ook in de Moto G7 Plus.

Opmerkelijk is dat het Moto-toestel ruim 100 euro goedkoper is dan de Xperia 10 Plus, maar met dezelfde chipset een stuk beter presteert. Leg je beide telefoons naast elkaar dan is er een duidelijk verschil: alles gaat net iets vloeiender op de G7 Plus. Dat terwijl de Motorola toch echt ruim honderd euro goedkoper is.

sony xperia 10 review

Hoewel de prestaties van de interne hardware zeker niet dramatisch zijn, passen ze simpelweg niet bij smartphones van ruim 300 en 400 euro. De software hapert regelmatig, zelfs als je rustig door de interface gaat en wat multitaskt. Het lijkt alsof Sony de optimalisatie niet goed heeft afgerond voor de release. Er zit 64GB opslagruimte ingebouwd – dat is goed, maar inmiddels aardig standaard in deze prijsklasse.

De vingerafdrukscanner zit – net als bij andere recente Sony-smartphones – aan de zijkant van de behuizing. Dit is best een fijne plek voor de scanner, omdat je ‘m zo makkelijk met je duim kunt bereiken. De vingerafdrukscanner is alleen niet snel en consistent genoeg, en registreerde m’n vinger soms helemaal niet of pas na een paar keer. Dit kan echt beter, want zelfs toestellen die de helft minder kosten dan de Xperia 10 en 10 Plus ontgrendelen sneller.

Fijne en kale versie van Android

Met de manier waarop Sony Android benadert, is gelukkig weinig mis. De Xperia 10 en 10 Plus draaien op Android 9.0 (Pie), waar Sony weinig aanpassingen aan heeft gemaakt. Dat is fijn, want daardoor heb je een vrijwel kale versie van Android. Zo is er een Stamina-modus om langer met de accu te doen als de telefoons bijna leeg zijn. Standaard is overigens de gebarenbediening van Pie ingeschakeld, al kun je ook kiezen voor de traditionele navigatieknoppen.

De aanpassingen die Sony doet zijn soms handig, maar pakken niet altijd goed uit. Zo heeft de fabrikant een modus toegevoegd om de Xperia 10-telefoons makkelijker met één hand te bedienen, door twee keer om de homeknop te drukken. Dat is fijn wanneer je iets in de bovenhoeken moet bereiken met je duim, maar het toestel eventjes niet met twee handen vast kan pakken.

Ook Side Sense, dat werd geïntroduceerd met de Xperia XZ3, moet de bediening makkelijker maken. Dit is een zijsensor, wat in de praktijk een klein balkjes aan de rechterkant van het scherm is. Tik je hier dubbel op, dan verschijnen een aantal icoontjes van apps waarvan de software denkt dat je ze wil gebruiken. Klinkt handig, maar in de praktijk is Side Sense niet echt snel en bovendien worden je aanrakingen lang niet altijd geregistreerd.

Het updatebeleid van Sony is doorgaans goed. Ook voor midrange toestellen brengt de fabrikant regelmatig beveiligingspatches uit, al is voor de Xperia 10 en 10 Plus niet precies duidelijk hoe lang en vaak ze worden ondersteund. Waarschijnlijk kun je minstens op één grote Android-update rekenen, wat in dit geval die naar Android Q zou zijn. Welke updates daarna volgen, is onbekend.

Redelijke camera’s

De Xperia 10 en 10 Plus beschikken allebei over een dubbele camera, maar de setup verschilt. De reguliere Xperia 10 heeft een primaire camera van 13 megapixel en een 5 megapixel-dieptesensor. Die dieptesensor wordt gebruikt bij het maken van portretfoto’s, maar heeft verder geen functie. Op de Xperia 10 Plus zit een 12 megapixel-camera, die iets lichtsterker is. Daarnaast is er een telefotolens van 8 megapixel die tot 2x optisch zoomen mogelijk maakt. Hieronder zie je een voorbeeld daarvan.

Dit is in de praktijk een handige optie om te hebben, omdat je hierdoor zaken in het beeld dichterbij haalt zonder op kwaliteit in te leveren. Tijdens mijn testperiode heb ik het regelmatig gebruikt en de dieptesensor van de normale Xperia 10 niet direct gemist.

Ook de Xperia 10 Plus kan gewoon portretfoto’s maken, en die ogen – zoals wel vaker bij midrange toestellen – niet altijd even goed. Toch kun je met genoeg omgevingslicht best een mooie foto met een bokeh-effect maken.

De algehele prestaties van de camera’s op de Xperia 10 en 10 Plus zijn zoals je zou verwachten. Overdag, met genoeg omgevingslicht, zien foto’s er uitstekend uit met veel detail, scherpte en mooie kleuren. In het donker gaat de kwaliteit flink achteruit en zijn de foto’s op z’n hoogst acceptabel.

Je ziet snel ruis en beelden worden wat flets. Het is zeker niet slecht, maar in de avonduren moet je geen wonderen verwachten van de camera’s. Sony-smartphones zijn helaas nooit echte cameratoppers geweest, en ook de Xperia 10 en 10 Plus zijn in hun prijsklasse hooguit middelmatig.

Middelmatige accuduur

De accu’s van de Sony Xperia 10 en Xperia 10 Plus zijn respectievelijk 2870 en 3000 mAh groot en dat is aan de krappe kant, zeker omdat beide toestellen een fors scherm hebben. De accuduur is dan ook verre van geweldig.

Tijdens mijn testperiode haalde ik met normaal gebruik het einde van de dag, maar daar hield het ook echt bij op. Gebruik je de telefoons intensief, dan moet je aan het begin van de avond zeker eventjes opladen.

sony xperia 10 review

Over dat opladen gesproken: dat gaat niet heel snel. De Xperia 10 en 10 Plus ondersteunen weliswaar snelladen met 18 Watt, maar Sony levert geen geschikte adapter mee. In plaats daarvan krijg je een 7,5 Watt-oplader en dat is jammer. Vrijwel iedere fabrikant levert in 2019 een snellader mee, maar Sony laat je hier extra voor betalen. Dat kan écht niet meer.

Conclusie Sony Xperia 10 (Plus) review

De Sony Xperia 10 en 10 Plus moeten het vooral van het scherm en design hebben, want de rest valt helaas vies tegen. De prestaties zijn middelmatig, de camera’s weten lang niet altijd te overtuigen, de accuduur is hooguit afdoende, de vingerafdrukscanner werkt niet echt lekker en een snellader ontbreekt.

Het lijkt alsof Sony zich op twee onderdelen heeft gefocust, maar tijdens de ontwikkeling van de Xperia 10 en 10 Plus is vergeten dat een goede smartphone meer is dan een uniek design en opvallend scherm. Dat is jammer, want de Xperia 10 en 10 Plus hadden best toffe smartphones kunnen zijn. Nu zijn het telefoons die alleen het overwegen waard zijn als ze flink in prijs zijn gedaald, en dan waarschijnlijk nog niet bij je beste opties horen.

Sony Xperia 10 (Plus) kopen

De adviesprijzen van de Sony Xperia 10 en 10 Plus zijn in Nederland 349 en 429 euro. Voor een losse Xperia 10 betaal je inmiddels iets minder, de grotere Xperia 10 Plus gaat nog voor 429 euro over de toonbank. In onze prijsvergelijker zetten we alle deals voor je op een rijtje.

Sony Xperia 10

Sony Xperia 10 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 252,95

Bekijken
Sony Xperia 10 Plus

Sony Xperia 10 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia 10 Plus prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 10
Sony Xperia 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu