De Galaxy S22 is één van de drie S22-modellen die Samsung in de eerste helft van 2022 uitbrengt. Het toestel volgt de Samsung Galaxy S21 op en is een kleinere en goedkopere variant van de Galaxy S22 Plus en Galaxy S22 Ultra. Op deze pagina lees je alles over de Samsung Galaxy S22.
De Samsung Galaxy S22 5G nu extra scherp geprijsd!
Onbeperkt bellen

Kenmerken Samsung S22
- Drie modellen: S22, S22 Plus en S22 Ultra
- Plat 6,1 inch-scherm met Full-HD-resolutie en 120Hz-ververssnelheid
- Drie cameralenzen achterop: 50MP, 12MP + 10MP
- Kleinere accu dan voorganger: 3700 mAh
- Wordt zonder oplader geleverd, net als de iPhone 13
- Draait op Android 12, krijgt vier jaar versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates
- Vergelijk de actuele prijzen: los toestel of met abonnement
- De S22 is het goedkoopste model van de drie
Conclusie Samsung Galaxy S22 review
De Samsung Galaxy S22 is vooral een verfijning ten opzichte van de S21. De bouwkwaliteit is duidelijk beter en het ontwerp is eindelijk volledig symmetrisch. Zoals je van Samsung mag verwachten heeft het toestel een prachtig scherm en dankij de uitstekende software-ondersteuning kun je er jarenlang plezier van hebben.
Volledig weggeblazen zijn we echter niet. Het kleine formaat is prettig, maar dat gaat wel ten koste van de accuduur. Die is middelmatig, al is dat voor lichte gebruikers een minder groot probleem. Verder voelt het toestel soms ietsjes trager aan dan de S22 Ultra, hoewel ze dezelfde chip hebben. We hopen dat Samsung de visuele haperingen op kan lossen, want die wil je anno 2022 niet zien op een vlaggenschip.
Lees de hele review van de Samsung Galaxy S22
Veelgestelde vragen en antwoorden over de Samsung S22
De S22 werd op 9 februari onthuld en is sinds 11 maart te koop.
De adviesprijs van de Samsung Galaxy S22 is 849 euro voor het model met 128GB opslagruimte. De variant met 256GB-opslaggeheugen heeft een adviesprijs van 899 euro.
De Samsung Galaxy S22 heeft een 6,1 inch-oled-scherm met een full-hd-resolutie. Het toestel draait op een splinternieuwe Exynos 2200-processor met 8GB werkgeheugen. Achterop zijn drie cameralenzen geplaatst. De smartphone krijgt in totaal vijf jaar updates en draait bij zijn release op Android 12.
De Samsung Galaxy S22 en S22 Plus zijn te koop in de kleuren zwart, wit, groen en goud. De S22 Ultra koop je in de kleuren rood, zwart, wit en groen.
Het is niet mogelijk om het opslaggeheugen van de Samsung S22 uit te breiden, want een geheugenkaartslot ontbreekt. Ook mist het toestel een koptelefoonpoort om bedrade oordopjes aan te sluiten.
Samsung levert geen oordopjes én oplaadadapter mee om de verkoopprijs te drukken en het milieu te sparen. In de doos zit alleen een usb-c-kabel.
Lees verder na de advertentie.
De Samsung Galaxy S22 in detail: dit wil je weten
Vloeiend scherm dankzij de 120Hz-ververssingssnelheid
De Samsung Galaxy S22 gebruikt een metalen frame voor de stevigheid en een glazen achterkant voor een premium gevoel. Dat is een verandering ten opzichte van de S21, die gemaakt is van plastic. De smartphone is water- en stofdicht met een IP68-certificering – net als de S21.
Het scherm van de S22 meet 6,1 inch en is daarom voor veel mensen prima met één hand te bedienen. Het gebruikte oled-scherm toont spetterende kleuren en laat zwart écht als zwart zien. De 120 Hz-verversingssnelheid geeft aan dat het beeld zich 120 keer per seconde vernieuwt. Dat levert lekker vloeiend beeld op, waardoor tekst prettiger leest en de telefoon sneller aanvoelt. Inmiddels hebben alle premium smartphones een 120Hz-scherm.
Net als de S21 heeft de S22 een full-hd-scherm. Die resolutie levert scherp genoeg beeld op. De grotere S22 Plus heeft ook een full-hd-scherm, waar de premium S22 Ultra een nog scherper qhd-display gebruikt. Het scherm van de S22 is ‘plat’ en buigt dus niet mee over de randen van de smartphone. Samsung gebruikt een laagje Gorilla Glass Victus+ op het scherm en de achterkant, tegen krassen en val- en stootschade. De S22 is de eerste smartphone ter wereld met dit nieuwe type beschermingsglas.
Krachtige hardware voor jarenlang gebruik
In de Samsung S22 draait een speciale en splinternieuwe Exynos 2200-processor, door Samsung zelf ontworpen. Deze chip is sneller en energiezuiniger dan de processor uit de S21, aldus Samsung. Het werkgeheugen is 8GB groot – evenveel als in de S21.
Het opslaggeheugen start bij 128GB en je kan ook kiezen voor een variant met 256GB geheugen. Het is raadzaam vooraf te bedenken welke versie jouw voorkeur heeft. Omdat de S22 géén geheugenkaartslot heeft, kun je het opslaggeheugen namelijk niet uitbreiden.
Natuurlijk is de Samsung Galaxy S22 geschikt voor 5G-internet en heeft hij een NFC-chip zodat je met de smartphone contactloos kan pinnen in winkels.
Drie camera’s komen bekend voor
In de Samsung S22 zitten drie camera’s op de achterkant. Die doen veel denken aan de camera’s van de S21, al zijn er ook verschillen. Zo heeft de hoofdcamera een hogere resolutie gekregen van 12 naar 50 megapixel. Volgens Samsung betekent deze keuze dat je betere foto’s kan maken in het donker.
De S22 beschikt daarnaast over een 12 megapixel-groothoekcamera om een wijder deel van de omgeving vast te leggen en een 10 megapixel-zoomcamera. Met die camera kun je volgens Samsung drie keer optisch zoomen, dus het beeld dichterbij halen zonder dat de beeldkwaliteit achteruitgaat. De S21 kan dit ook.
In het scherm van de S22 zit een klein gaatje. Daar is een 10 megapixel-selfiecamera in geplaatst.
Kleinere accu, niet sneller opladen
De accu van de Samsung Galaxy S22 heeft een capaciteit van 3700 mAh. Dat is opvallend, want de S21 beschikt over een 4000 mAh-accu. Samsung stopt in het nieuwere toestel dus een kleinere accu. Het bedrijf belooft dat de accu nog steeds een hele dag meegaat, onder andere omdat de nieuwe processor minder stroom verbruikt.
Opladen kan de Galaxy S22 via de usb-c-poort met maximaal 25 Watt. Dat is even snel als de S21. Op dit vlak boekt de S22 dus geen vooruitgang. Draadloos opladen is ook mogelijk en gaat met 15 Watt eveneens even snel als bij de S21. Je kan de S22 ook gebruiken om draadloos een andere gadget op te laden, bijvoorbeeld een smartwatch of setje draadloze oordopjes. Je legt het apparaat op de achterkant van de S22, waarna het opladen start. Handig, maar houd er rekening mee dat je tijdens het opladen de S22 dus niet kan gebruiken.
Net als bij de Galaxy S21 zit er geen oplaadadapter in de doos van de Galaxy S22. Samsung laat de adapter weg om het milieu minder te belasten en de verkoopprijs van de smartphone te drukken. In de doos zit wel een usb-c-kabel. De adapter dien je dus zelf te regelen, al is de kans groot dat je er thuis wel één of meerdere hebt liggen.

Langer updates
De Samsung S22 draait bij zijn release op Android 12. Dat is dan de nieuwste versie. Samsung legt zijn nieuwe One UI 4.1-softwareschil over Android heen. Deze schil ziet er visueel wat anders uit, voegt features toe en gebruikt Samsungs Knox-beveiligingssoftware om je smartphone veilig te houden.
Interessant is dat Samsung zijn updatebeleid verbetert. De Galaxy S22 krijgt namelijk vier (jaar) versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Je kan de smartphone dus tot de lente van 2027 veilig gebruiken. Oudere Samsung-toestellen, waaronder de Galaxy S21, krijgen drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates.
→ Lees onze review van Android 12
Vergelijk de drie toptoestellen van Samsung
Alternatieven voor de Samsung Galaxy S22
De nieuwe Samsung gooit weliswaar hoge ogen, maar ook de concurrentie staat er goed voor. Er zijn meer dan genoeg Android-toestellen die zich kunnen meten met de Galaxy S22.
Je kunt bijvoorbeeld voor de OnePlus 9 Pro gaan. Dit toestel heeft ontzettend goede hardware aan boord en laadt ontzettend snel op waardoor de accu in iets meer dan een halfuur vol zit. Op cameragebied legt de OnePlus het dan wel weer af ten opzichte van de Samsung S22.
Ook de relatief betaalbare Google Pixel 6 (Pro) is het bekijken waard. Dit toestel doet uitstekende zaken op cameragebied en ook de kale versie van Android werkt ontzettend fijn.
Lees verder: De 5 beste alternatieven voor de Samsung Galaxy S22
Samsung Galaxy S22 kopen
Samsung presenteerde de Galaxy S22 op 9 februari. Dat is iets later dan de S21, want die werd op 14 januari 2021 aangekondigd. De verkoop van de S22 startte op 11 maart en het toestel is inmiddels goed uit voorraad leverbaar.
De adviesprijs van de Samsung S22 is:
- Samsung Galaxy S22 128GB opslag: 849 euro
- Samsung Galaxy S22 256GB opslag: 899 euro
De Samsung Galaxy S22 Plus heeft een adviesprijs vanaf 1049 euro en voor de S22 Ultra betaal je minimaal 1249 euro.
De Samsung S22 met sim only
Overweeg je een Samsung Galaxy S22 te kopen maar wil flexibel blijven en niet een- of tweejaar aan een abonnement vast zitten? Dan kan je het toestel beter los kopen met een sim only abonnement.
Kies je voor een sim only abonnement dan ben je flexibeler in het aanpassen en switchen van abonnementen, hebt meer keuze uit aanbieders, krijgt geen BKR-registratie en hebt lagere maandlasten omdat je niet maandelijks voor het toestel hoeft te betalen. Bekijk hier alle sim only abonnementen en scoor de beste deal.