De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android 12: de nieuwe features, release, updateschema en meer

Rens Blom
7 min leestijd
Android 12

Android 12 is de opvolger van Android 11 en de grote update van 2021. De eerste testversie van Android 12 verscheen in februari en in oktober werd de definitieve update uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de vernieuwingen van Android-versie 12.

Lees verder na de advertentie.

De vernieuwingen in Android 12

De nieuwste Android-versie heet simpelweg Android 12, maar heeft wel weer een zoete codenaam: Snow Cone (ijshoorntje). Bij Android-versie 10 en Android 11 koos Google ervoor om geen codenaam te verzinnen. Google brengt nieuwe versies van het mobiele besturingssysteem doorgaans in augustus of september uit, maar dit jaar ging de release anders.

De definitieve versie van Android 12 is sinds oktober beschikbaar, maar nog niet direct te downloaden op smartphones. De update verschijnt eerst voor Google Pixel-toestellen en komt daarna naar andere Android-smartphones.

Android 12 review: de grootste voor- en nadelen van de update

Waarschijnlijk moet jij nog wel even op Android 12 wachten, aangezien Pixel-telefoons officieel niet in Nederland en België worden verkocht. Hieronder zetten we de belangrijkste verbeteringen (en andere informatie) voor je op een rijtje, zodat je weet wat je kan verwachten.

  • Nieuw design met meer personalisatie-opties
  • Focus op privacy: Privacy Dashboard
  • Sneller de Google Assistent activeren
  • Werkt beter samen met andere apparaten
  • Andere app-winkels gebruiken
  • Apps in slaapstand zetten
  • Publieke bèta nu beschikbaar
  • Release in augustus/september, daarna andere fabrikanten

Krijgt jouw smartphone Android 12? Check het grote Android 12 update-overzicht!

Nieuw design met thema’s

De grootste vernieuwing van Android 12 is het design. Google introduceert ‘Material You‘, een compleet nieuwe look voor het mobiele besturingssysteem. En zoals de naam al doet vermoeden, past het design beter bij wat jij mooi vindt.

Android 12 is kleurrijker, minimalistischer en persoonlijker dan zijn voorganger. Als je een nieuwe achtergrond instelt op je telefoon, dan worden de kleuren van Android daarop aangepast. Heeft je wallpaper bijvoorbeeld een vooral groene kleur, dan zie je dit ook in menu’s, instellingen en Google-apps terugkomen.

Ook het snelle instellingen-paneel ziet er compleet anders uit. De knoppen voor bijvoorbeeld je wifi-verbinding, niet storen en bluetooth zijn groter en kleurrijker. In plaats van dat je zoveel mogelijk opties te zien krijgt, zie je alleen de belangrijkste. Android 12 is dus wat overzichtelijker.

Ook apps van andere ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van het Material You-design. Daarnaast is het mogelijk om de software verder aan te passen, door bijvoorbeeld de basis- en achtergrondkleuren licht te wijzigen. Op deze manier zorg je ervoor dat het uiterlijk van Android helemaal bij jou past en dus uniek is.

Privacy is heel belangrijk

Een ander speerpunt van Android 12 is privacy. Google wil dat je meer in controle bent over welke data en permissies door je apps worden gebruikt. Hiervoor is het Privacy Dashboard in het leven geroepen. Hier kun je precies zien welke data je apps kunnen inzien, en welke permissies ze hebben.

Applicaties hebben bijvoorbeeld soms toegang tot je camera of microfoon nodig om goed te kunnen werken. Zie je iets staan waar jij je twijfels bij hebt, of wil je niet dat een app bij je camera kan, dan kun je dit simpel en snel aanpassen. Ook zie je per smartphone-onderdeel een soort tijdlijn, waardoor je precies ziet wanneer welke app een machtiging heeft gebruikt.

Ook heel handig: als een app je camera of microfoon gebruikt, dan krijg je een klein icoontje bovenin te zien. Bijvoorbeeld als je via WhatsApp een foto maakt of audiobericht stuurt. Via de instellingen kun je eventueel aangeven dat de applicatie deze onderdelen van je smartphone niet mag gebruiken. Bij het Privacy Dashboard kun je ook de permissies beheren.

Tot slot krijg je meer controle over de locatiegegevens die je deelt. Het was al mogelijk om apps een eenmalige permissie te geven om je locatie op te vragen, maar nu kun je ook aangeven of een precieze locatie wordt gedeeld, of een schatting. Hierdoor weet een applicatie bijvoorbeeld dat je in een bepaald gedeelte van een stad bent, maar niet precies waar.

Google Assistent, widgets en zoeken

Verder zijn er nog een heleboel andere verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je de Google Assistent sneller activeren door de aan/uit-knop van je smartphone eventjes in te drukken. Ook werkt je toestel dankzij Android 12 beter samen met andere apparaten.

Gebruik je bijvoorbeeld ook Android TV, dan kun je je telefoon gebruiken als afstandsbediening. Dit is ook mogelijk met de Chromecast met Google TV, die overigens ook met een fysieke afstandsbediening wordt geleverd. Heb je een Chromebook, dan worden foto’s die je maakt veel sneller naar je laptop gesynchroniseerd.

android 12 review

Verder gaan widgets op de schop, waardoor ze er mooier uitzien en passen bij het nieuwe Material You-design. Verder kun je ‘scrollende screenshots’ maken, waardoor je bijvoorbeeld een lang WhatsApp-gesprek bewaart. De nieuwe zoekfunctie zorgt ervoor dat je direct vanaf je homescreen naar bestanden, apps, snelkoppelingen en contacten kan zoeken.

Apps in de slaapstand zetten

Als je heel veel apps op je Android-smartphone hebt staan, is de opslagruimte zo gevuld. Android 12 helpt hiermee door applicaties die je al een tijdje niet meer hebt gebruikt, op te ruimen. De apps worden niet van je toestel verwijderd, maar de opslag en tijdelijke bestanden verdwijnen wel automatisch. Dit doet Android helemaal vanuit zichzelf en je zit dus nooit met te weinig opslag.

android 12 review

Tot slot gaat Google meer systeem-updates via de Play Store uitbrengen. Dit is enorm handig, want hierdoor hoef je niet op de fabrikant van jouw smartphone te wachten om belangrijke beveiligingspatches te ontvangen. Dit gaat gewoon via de Play Store-app, die standaard op iedere Android-telefoon staat. Let op: het gaat niet om software-updates met allerlei nieuwe functies, maar kleinere beveiligingspatches die ervoor zorgen dat je veilig je toestel kan blijven gebruiken.

Conclusie Android 12 review

We hebben een uitgebreide review van Android 12 geschreven. Hieronder lees je alvast onze conclusie, maar check vooral het volledig verhaal als je meer wil weten over de update.

Android 12 is een flinke update die zich vooral op het design focust. Android ziet er compleet anders uit en de veranderingen zijn wat ons betreft geslaagd. Ook het privacydashboard is fijn en de andere verbeteringen zijn mooi meegenomen. Het probleem is alleen dat het grote nieuwe ding – het design – voor Pixel-telefoons is bedoeld, en dus zien maar weinig mensen straks het nieuwe uiterlijk verschijnen.

De vraag is ook in hoeverre andere fabrikanten het design gaan overnemen. Het lijkt er daarom op dat Android 12 vooral interessant is voor gebruikers met een Google-telefoon. Dat is erg jammer, want Android 12 heeft veel te bieden en is veel interessanter dan vorige Android-updates.

→ Lees de volledige Android 12 review van Android Planet

Wanneer verschijnt Android 12?

Android 12 is in oktober 2021 officieel uitgebracht. Dit – zoals altijd – eerst voor Googles eigen Pixel-smartphones. Deze toestellen staan vooraan in de rij als het gaat om nieuwe Android-updates. Dit zijn de Pixel-smartphones die sowieso een upgrade krijgen:

Nu Android 12 officieel is uitgebracht, is het aan andere fabrikanten om hun eigen updates uit te brengen. Bedrijven als Samsung, Nokia, Xiaomi, Motorola en OnePlus moeten zelf de update beschikbaar maken en uitrollen naar hun toestellen. Dit kan relatief snel gaan, maar ook erg lang duren.

Android 12: dit zijn de beste nieuwe functies

Krijgt jouw smartphone een update? Check het grote Android 12 update-overzicht!

Dit verschilt weer per fabrikant. Samsung, OnePlus en Nokia zijn doorgaans snel met het uitbrengen van nieuwe Android-versies. Zeker als je een relatief nieuw toestel hebt, hoef je niet heel lang te wachten totdat je met alle vernieuwingen en verbeteringen aan de slag kan. Oudere telefoons vallen echter sneller buiten de boot.

Krijgt mijn smartphone een Android 12-update?

Dat is moeilijk te zeggen, en dat komt vooral de hoeveelheid Android-smartphones die beschikbaar zijn. Heb je een redelijk nieuwe smartphone, dan kun je er vanuit gaan dat je een update naar Android 12 krijgt. Draait je telefoon nu op Android 11 en heeft ´ie nog niet veel andere updates gekregen, dan is versie 12 wel een zekerheidje.

samsung galaxy s21 review

Bij goedkopere toestellen – en vooral smartphones die al wat jaren meegaan – is het verhaal anders. Deze krijgen minder vaak een updates of moeten veel langer wachten. Vaak is het zo dat nieuwe, dure smartphones eerst worden bijgewerkt. Heb je dus bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S21 of OnePlus 9 Pro, dan hoef je waarschijnlijk niet lang te wachten op Android 12.

Meer weten? Check dan het Android 12 update-overzicht!

Heeft dit artikel je geholpen?

Android 12 archief

Bekijk archief (76 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu