Android 12: de nieuwe features, verwachte release, updates en meer

Rens Blom
7 min leestijd
Android 12

Android 12 is de opvolger van Android 11 en de grote update die later in 2021 verschijnt. De eerste testversie van Android 12 verscheen in februari en in mei werd de publieke bèta uitgebracht. De verwachting is dat in augustus op september de definitieve Android 12-update verschijnt. Lees op deze pagina alles over de vernieuwingen.

Lees verder na de advertentie.

De vernieuwingen in Android 12

De nieuwste Android-versie heet simpelweg Android 12 en heeft dus geen zoete codenaam. Bij Android-versie 10 en Android 11 was dit overigens ook al het geval. Google brengt nieuwe versies van het mobiele besturingssysteem doorgaans in augustus of september uit. In de maanden daarvoor wordt de update wel uitgebreid getest, ook door gebruikers. In februari 2021 werd de eerste testversie van Android 12 uitgebracht.

Android 12 review: de grootste voor- en nadelen van de update

Google brengt Android 12 dus later dit jaar pas uit, maar tijdens het I/O 2021-event vertelde het bedrijf alles over de grote update. Hieronder zetten we de belangrijkste verbeteringen (en andere informatie) voor je op een rijtje.

 • Nieuw design met meer personalisatie-opties
 • Focus op privacy: Privacy Dashboard
 • Sneller de Google Assistent activeren
 • Werkt beter samen met andere apparaten
 • Andere app-winkels gebruiken
 • Apps in slaapstand zetten
 • Publieke bèta nu beschikbaar
 • Release in augustus/september, daarna andere fabrikanten

Krijgt jouw smartphone Android 12? Check het grote Android 12 update-overzicht!

Android 12: dit zijn de beste nieuwe functies

Nieuw design met thema’s

Een grote vernieuwing van Android 12 heeft te maken met het design. Google introduceert ‘Material You‘, een compleet nieuwe look voor het mobiele besturingssysteem. En zoals de naam al doet vermoeden, past het design beter bij wat jij mooi vindt.

Android 12 is kleurrijker, minimalistischer en persoonlijker dan zijn voorganger. Als je een nieuwe achtergrond instelt op je telefoon, dan worden de kleuren van Android daarop aangepast. Heeft je wallpaper bijvoorbeeld een vooral groene kleur, dan zie je dit ook in menu’s, instellingen en Google-apps terugkomen.

Ook het snelle instellingen-paneel ziet er compleet anders uit. De knoppen voor bijvoorbeeld je wifi-verbinding, niet storen en bluetooth zijn groter en kleurrijker. In plaats van dat je zoveel mogelijk opties te zien krijgt, zie je alleen de belangrijkste. Android 12 is dus wat overzichtelijker.

Privacy is heel belangrijk

Een ander speerpunt van Android 12 is privacy. Google wil dat je meer in controle bent over welke data en permissies door apps worden gebruikt. Hiervoor is het Privacy Dashboard in het leven geroepen. Hier kun je precies zien welke data je apps kunnen inzien, en welke permissies ze hebben.

Applicaties hebben bijvoorbeeld soms toegang tot je camera of microfoon nodig om goed te kunnen werken. Zie je iets staan waar jij je twijfels bij hebt, of wil je niet dat een app bij je camera kan, dan kun je dit simpel en snel aanpassen.

Ook heel handig: als een app je camera of microfoon gebruikt, dan krijg je een kleine melding te zien. Via de instellingen kun je dan aangeven dat de applicatie deze onderdelen van je smartphone niet mag gebruiken. Bij het Privacy Dashboard kun je ook de permissies beheren.

Tot slot krijg je meer controle over de locatiegegevens die je deelt. Het was al mogelijk om apps een eenmalige permissie te geven om je locatie op te vragen, maar nu kun je ook aangeven of een precieze locatie wordt gedeeld, of een meer globale locatie. Hierdoor weet een applicatie bijvoorbeeld dat je in een bepaald gedeelte van een stad bent, maar niet precies waar.

Google Assistent en samenwerken met andere apparaten

Verder zijn er nog een heleboel andere verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je de Google Assistent sneller activeren door de aan/uit-knop van je smartphone eventjes in te drukken. Ook werkt je toestel dankzij Android 12 beter samen met andere apparaten.

Gebruik je bijvoorbeeld ook Android TV, dan kun je je telefoon gebruiken als afstandsbediening. Dit is ook mogelijk met de Chromecast met Google TV, die overigens ook met een fysieke afstandsbediening wordt geleverd. Heb je een Chromebook, dan worden foto’s die je maakt veel sneller naar je laptop gesynchroniseerd.

Apps in de slaapstand zetten

Als je heel veel apps op je Android-smartphone hebt staan, is de opslagruimte zo gevuld. Android 12 helpt hiermee door applicaties die je al een tijdje niet meer hebt gebruikt, op te ruimen. De apps worden niet van je toestel verwijderd, maar de opslag en tijdelijke bestanden verdwijnen wel automatisch. Dit doet Android helemaal vanuit zichzelf en je zit dus nooit met te weinig opslag.

google pixel 5 review

Tot slot is Google van plan om meer systeem-updates via de Play Store uit te sturen. Dit is enorm handig, want hierdoor hoef je niet op de fabrikant van jouw smartphone te wachten om belangrijke beveiligingspatches te ontvangen. Dit gaat gewoon via de Play Store-app, die standaard op iedere Android-telefoon staat. Let op: het gaat niet om software-updates met allerlei nieuwe functies, maar kleinere beveiligingspatches die ervoor zorgen dat je veilig je toestel kan blijven gebruiken.

Android 12-bèta

Als gezegd heeft Google al de nodige testversies van Android 12 uitgebracht. De eerste verscheen in februari en tot en met augustus blijft het bedrijf updates uitbrengen. Op de afbeelding hieronder zie je welke planning Google hanteert.

Android 12-tijdlijn

In mei verscheen de publieke bètaversie van Android 12, die normale gebruikers met een Pixel-telefoon ook kunnen downloaden. Ook toestellen van andere fabrikanten doen mee aan het bètaprogramma. Denk bijvoorbeeld aan OnePlus, Oppo, Xiaomi en Realme.

De Android 12-bèta is beschikbaar voor deze toestellen:

 • Asus Zenfone 8
 • Google Pixel 3
 • Google Pixel 3a
 • Google Pixel 4
 • Google Pixel 4 XL
 • Google Pixel 4a
 • Google Pixel 4a 5G
 • Google Pixel 5
 • OnePlus 9
 • OnePlus 9 Pro
 • Oppo Find X3 Pro
 • Xiaomi MI 11
 • Xiaomi MI 11 Ultra
 • Xiaomi MI 11i
 • Xiaomi MI 11x Pro
 • Realme GT
 • Sharp (toestel nog onbekend)
 • Tecno CAMON 17
 • TCL 20 Pro
 • Vivo iQOO 7Legend

Op deze manier kun je alvast kennismaken met Android 12 en alle vernieuwingen die de grote update te bieden heeft. Soms doen ook smartphones van andere fabrikanten mee aan het bètaprogramma, maar dit verschilt per Android-release.

Wanneer wordt Android 12 uitgebracht?

De verwachting is dat Android 12 in september officieel wordt uitgebracht. Dit gebeurt – zoals altijd – eerst voor Googles eigen Pixel-smartphones. Deze toestellen staan vooraan in de rij als het gaat om nieuwe Android-updates. Dit zijn de Pixel-smartphones die sowieso een upgrade krijgen:

Zodra Android 12 officieel is uitgebracht, is het aan andere fabrikanten om hun eigen updates uit te brengen. Bedrijven als Samsung, Nokia, Xiaomi, Motorola en OnePlus moeten zelf de update beschikbaar maken en uitrollen naar hun toestellen. Dit kan relatief snel gaan, maar ook erg lang duren.

Android 12: dit zijn de beste nieuwe functies

Krijgt jouw smartphone een update? Check het grote Android 12 update-overzicht!

Dit verschilt weer per fabrikant. Samsung, OnePlus en Nokia zijn doorgaans snel met het uitbrengen van nieuwe Android-versies. Zeker als je een relatief nieuw toestel hebt, hoef je niet heel lang te wachten totdat je met alle vernieuwingen en verbeteringen aan de slag kan. Oudere telefoons vallen echter sneller buiten de boot.

Krijgt mijn smartphone een Android 12-update?

Dat is moeilijk te zeggen, en dat komt vooral de hoeveelheid Android-smartphones die beschikbaar zijn. Heb je een redelijk nieuwe smartphone, dan kun je er vanuit gaan dat je een update naar Android 12 krijgt. Draait je telefoon nu op Android 11 en heeft ´ie nog niet veel andere updates gekregen, dan is versie 12 wel een zekerheidje.

samsung galaxy s21 review

Bij goedkopere toestellen – en vooral smartphones die al wat jaren meegaan – is het verhaal anders. Deze krijgen minder vaak een updates of moeten veel langer wachten. Vaak is het zo dat nieuwe, dure smartphones eerst worden bijgewerkt. Heb je dus bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S21 of OnePlus 9 Pro, dan hoef je waarschijnlijk niet lang te wachten op Android 12.

Meer weten? Check dan het Android 12 update-overzicht!

Android 12 archief

Bekijk archief (31 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's