Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro
Scherm 6.6 inch
Camera 48 megapixel
Prijs

Wat je moet weten over de Huawei P40 Pro

De Huawei P40 Pro is één van de beste Huawei-smartphones van 2020 en onderscheidt zich met zijn veelzijdige en uitstekende camera. Je kan de P40 Pro zien als een grotere variant van de Huawei P40, inclusief hoger prijskaartje. Wel moet het toestel het stellen zonder apps en diensten van Google, wat voor veel mensen een groot nadeel zal zijn.

huawei p40 pro preview

Huawei P40 Pro specificaties in vogelvlucht

De Huawei P40 en P40 Pro verschillen op veel vlakken van elkaar. Op deze pagina focussen we op ons de P40 Pro, die naar verwachting onderstaande specificaties heeft;

  • 6,58 inch-amoled-scherm met resolutie van 2640 bij 1200 pixels
  • Kirin 990-processor met 8GB RAM en 128GB of 256GB opslag
  • 4200 mAh-accu die heel snel oplaadt (40W)
  • 50 + 40 + 12 MP-camera + ToF-sensor op de achterkant
  • Draait op Android 10 zonder Google-certificering

Vierdubbele camera op de Huawei P40 Pro

Huawei zet met de P40 Pro groots in op de camerakwaliteiten van de smartphone. De fabrikant deed dat ook bij zijn voorganger, de P30 Pro. In onze Huawei P30 Pro-review lees je dat het toestel de claims waarmaakte: de zoomcamera en nachtfoto’s zijn bijzonder indrukwekkend. De P40 Pro moet beide functies naar een hoger niveau tillen.

Net als zijn voorganger beschikt de Huawei P40 Pro over een ingenieuze periscopische zoomlens. Die maakt 5x zoom mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Ook is door deze lens een hybride zoomfunctie mogelijk van 10x. Digitale zoom gaat tot 50x, maar meestal wordt dan de kwaliteit van de foto wel minder. Een andere kleurfilter en slimmere software moet de foto’s en video’s in het donker verbeteren. De P40 Pro heeft ook een groothoeklens, een primaire camera met hoge 50 megapixel-resolutie en een dieptesensor.

Geen Google-certificering

De Huawei P40 Pro draait op Android 10 met de EMUI 10-schil van Huawei. Goed om te vermelden is dat de smartphone geen Google-certificering heeft. Door een handelsverbod opgelegd door de Amerikaanse regering mag Huawei geen zaken doen met Google. Nieuwe Huawei-telefoons mogen daarom niet gecertificeerd worden door Google, wat betekent dat ze zonder Google Mobile Services (GMS) komen.

Huawei P40 Pro

Dat betekent dat je geen Play Store-appwinkel hebt om je favoriete apps en games te downloaden. Ook de bekende Google-apps, oals Maps, Gmail en Youtube, staan niet op dit toestel. Huawei probeert dit gat op te vangen met zijn eigen Huawei Mobile Services (HMS). Onderdeel daarvan is de eigen applicatiewinkel AppGallery. Die biedt echter bij lange na niet zoveel apps als de Play Store van Google. Een tijdelijke oplossing als Huawei’s AppSearch stelt je in staat om van andere bronnen apps te downloaden, maar dat is vrij omslachtig.

Lees ook: alles wat je moet weten over Huawei Mobile Services en AppGallery

Het gebrek aan een Google-certificering zal voor veel gebruikers wel een groot probleem zijn. De software van de P40 Pro is minder compleet dan die van andere smartphones. Bovendien betekent het handelsverbod dat Google en Huawei niet samen mogen werken om Android-updates beschikbaar te stellen voor de P40 Pro. De vraag is dus hoe vaak en hoe snel Huawei die zelf beschikbaar gaat stellen.

De beste hardware

De specificaties van de P40 Pro zijn zoals je van een dure smartphone mag verwachten: uitstekend. Het toestel draait op een hele snelle Kirin 990-processor die alle apps en games probleemloos afspeelt. Met 8GB werkgeheugen en de keuze uit 128GB of 256GB opslagruimte wissel je soepel tussen recent gebruikte programma’s en sla je veel bestanden op.

huawei p40 pro preview

Grote accu laadt snel op

Huawei-smartphones hebben meestal een bovengemiddeld grote accu die opvallend snel oplaadt. Dat is met de P40 Pro niet anders. De telefoon heeft een stevige 4200 mAh-batterij en dat moet genoeg zijn voor anderhalve dag gebruik.

Opladen gaat met een vermogen van 40Watt, net als op de P30 Pro en Mate 30 Pro. Naast opladen via de usb-c-kabel kan de P40 Pro ook overweg met een draadloos oplaadstation. Het laden gaat dan langzamer, maar met 27Watt is het nog steeds erg rap.

Glazen behuizing met groot scherm

De P40 Pro heeft een volledig glazen behuizing en is water- en stofdicht. Opvallend is het scherm, dat praktisch de hele voorzijde van het toestel beslaat. De randen zijn minimaal en krommen om alle vier de kanten naar de zijkanten. Op vrijwel alle smartphones, waaronder de Samsung Galaxy Note 10 en Huawei P30 Pro, zijn alleen de verticale randen gekromd. Omdat de P40 Pro vier gekromde randen heeft, ligt de smartphone wat anders in de hand en ziet hij er futuristisch uit.

Huawei P40 Pro

Het toestel mist een hoofdtelefoonaansluiting, al kun je een adapter gebruiken met de usb-c-poort. Een micro-sd-kaartslot ontbreekt eveneens. Het opslaggeheugen van de P40 Pro breid je indien gewenst uit met een NM-kaartje, een vinding die we kennen van de P30- en Mate 30-series.

Het oled-display van de P40 Pro heeft een hoge resolutie en meet 6,58 inch. Dat is fors, waardoor je het toestel moeilijk met één hand kan bedienen. Net als steeds meer highend-smartphones is ook de Huawei P40 Pro voorzien van een scherm met hoge ververssnelheid. Een 90Hz-scherm zorgt voor vloeiende beelden en soepel animaties. De meeste schermen in smartphones, ook die van de normale Huawei P40, hebben een ververssnelheid van 60Hz.

Huawei P40 Pro release en prijs

Huawei heeft de P40 Pro in maart 2020 gepresenteerd, tegelijk met de Huawei P40. Het toestel is vanaf 7 april te krijgen. Je kunt dan kiezen uit de kleuren zwart of grijs. De smartphones is verkrijgbaar vanaf 999 euro voor de 128GB-variant.

Conclusie Huawei P40 Pro preview

Kijk je naar de specificatielijst van de Huawei P40 Pro, dan ontbreekt het de smartphone aan niets. Hij heeft een groot oled-scherm met dunne randen, krachtige hardware, een strak ontwerp, veelzijdige camera’s, grote accu en supersnel (draadloos) opladen. Toch heeft het straks waarschijnlijk weinig zin om de Huawei P40 Pro in huis te halen, en dat komt door het gebrek aan Google-apps.

De alternatieven van Huawei zijn beperkt en voor de meeste mensen gaat het te ver om het internet te moeten afstruinen om toch aan apps te komen. Er is voor Huawei nog flink wat werk aan de winkel om de AppGallery compleet te maken en een ‘Google-loze’ smartphone echt goed te laten werken. Houd Android Planet in de gaten voor de uitgebreide review van de Huawei P40 Pro, waarin we de camera’s, prestaties en accuduur aan de tand zullen voelen.

Lees hier de volledige Huawei P40 Pro preview

Laatste berichten

Huawei wil Google-apps in zijn AppGallery-winkel, onduidelijk of dat mag

Huawei wil Google-apps in zijn AppGallery-winkel, onduidelijk of dat mag

Nieuws Huawei wil graag dat Google zijn apps in de AppGallery publiceert, zijn eigen app-winkel. Op die manier krijgen alle Huawei-smartphones toegang tot Google-apps, ook de nieuwe modellen die noodgedwongen zonder Google-certificering komen. Het is nog onduidelijk of dit mogelijk is.
Downloaden: de officiële wallpapers van de Huawei P40 en P40 Pro

Downloaden: de officiële wallpapers van de Huawei P40 en P40 Pro

Nieuws Volgende week zijn de Huawei P40 en P40 Pro in Nederland verkrijgbaar, maar met de officiële wallpapers krijg je alvast een vleugje van de nieuwe toestellen op je eigen Android-telefoon. Download alle achtergronden hier.
Android-nieuws #13: Huawei P40 Pro en Xiaomi Mi 10 zijn gelanceerd

Android-nieuws #13: Huawei P40 Pro en Xiaomi Mi 10 zijn gelanceerd

Nieuws Android Planet houdt je dagelijks op de hoogte van alle ontwikkelingen in de wereld van Android. Heb je door de hectiek niet alles kunnen volgen? Geen zorgen: met ons Android-nieuwsoverzicht ben je in een paar minuten weer helemaal bijgepraat.
De 5 belangrijkste verschillen tussen de Huawei P40 en P40 Pro

De 5 belangrijkste verschillen tussen de Huawei P40 en P40 Pro

Nieuws De gloednieuwe Huawei P40 en P40 Pro verschillen op een aantal vlakken van elkaar, en daarom is de betere P40 Pro duurder. We zetten de vijf grootste verschillen op een rij.
Huawei brengt alternatief voor Google Assistent uit: Celia

Huawei brengt alternatief voor Google Assistent uit: Celia

Nieuws De kersverse Huawei P40 en P40 Pro hebben geen Google-apps, en dus ook geen Assistent. Huawei voegt daarom haar eigen digitale hulpje toe: Celia. Er is nog wel wat werk aan de winkel voor de Google Assistent-concurrent.
Sim only keuzehulp