De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 11-update

Wouter Nijsen
26 juli 2021, 13:01
12 min leestijd
Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 11-update

De Android 11-update draait inmiddels op heel veel smartphones. In dit overzicht lees je welke toestellen nog worden bijgewerkt en met alle nieuwe features aan de slag kunnen.

Lees verder na de advertentie.

Het grote Android 11 update-overzicht

Fabrikanten brengen aan de lopende band nieuwe Android-smartphones uit en daardoor zijn er honderden toestellen in Nederland en België te koop. Hierdoor is het waarschijnlijk moeilijk om door de bomen het bos te zien, zeker als het om updates gaat. Iedere fabrikant heeft een ander updatebeleid en het kan per smartphone verschillen of en welke updates je krijgt.

android 11

Sinds 8 september 2020 is Android 11 beschikbaar, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. Bijna alle fabrikanten hebben bekendgemaakt welke smartphones een Android 11-update ontvangen, maar we kunnen ook een inschatting maken. De meeste recente smartphones zijn dan ook inmiddels van een update voorzien. In de lijst hieronder hebben we tussen haakjes aangegeven of een smartphone wordt bijgewerkt.

Wanneer is Android 11 te downloaden?

De definitieve versie van Android 11 werd in september uitgebracht en de update is beschikbaar voor alle recente Pixel-telefoons. Sindsdien hebben veel fabrikanten hun eigen updateplannen bekendgemaakt. Hieronder zetten we alle informatie op een rijtje.

Dit Android 11 update-overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 26 juli 2021.

Google

Met een smartphone van Google kun je er op rekenen dat je Android-updates als eerste ontvangt. Heb je een Pixel 2 of nieuwer, dan kun je nu direct Android 11 downloaden. De originele Pixel valt helaas buiten de boot.

Samsung

Samsung heeft zijn updateplannen voor Android 11 bekendgemaakt, waardoor we precies weten welke smartphones de update krijgen. De conclusie: als je een recente Samsung-telefoon hebt, dan kun je (straks) aan de slag met Android 11.

Nokia

Het Finse HMD Global, dat de Nokia-smartphones maakt, is – net als Google en OnePlus – vrij rap met het uitbrengen van Android-updates. Een overgroot deel van Nokia’s line-up wordt bijgewerkt, al vallen de toestellen uit 2018 (en ouder) waarschijnlijk uit de boot, omdat ze al twee grote Android-upgrades hebben gekregen. 

OnePlus

OnePlus heeft een uitstekende staat van dienst als het gaat om het uitbrengen van Android-updates. De meeste recente toestellen van de fabrikant krijgen waarschijnlijk een update. Check onze verwachtingen hieronder.

Motorola

Motorola is langzaam met zijn updates. Het duurt al gauw zes maanden of langer voor grotere updates verschijnen. Moto G-toestellen krijgen doorgaans één grote Android-update, maar sommige toestellen ontvangen er meer (of minder). Het overzicht met onze verwachtingen lees je hieronder.

Huawei

Het is onduidelijk welke Huawei-telefoons worden bijgewerkt naar Android 11. Doordat Huawei en Google geen zaken meer mogen doen, is bovendien onduidelijk hoe een eventuele Android 11-update eruit komt te zien – met of zonder Google-apps. Daarom hebben we – tot er meer informatie verschijnt – de toestellen hieronder op ‘onzeker’ gezet.

Sony

Sony is netjes en vlot met updates, wat betekent dat de meest recente smartphones van het bedrijf worden bijgewerkt – en dus niet lang hoeven te wachten. Heb je een oudere Sony-telefoon, dan val je waarschijnlijk wel buiten de boot voor de Android 11-update.

LG

LG heeft geen al te beste staat van dienst als het om Android-updates gaat, maar bezitters van een relatief nieuwe smartphone kunnen wel een Android 11-upgrade verwachten. Dit zijn onze verwachtingen:

Xiaomi

Xiaomi vindt het gelukkig erg belangrijk om zijn smartphones up-to-date te houden en geeft de belangrijkste toestellen dan ook een update. Ook als je een goedkopere telefoon hebt, kun je straks updaten naar Android 11.

Oppo

Het updatebeleid van Oppo is nogal onduidelijk, maar we hebben toch een inschatting gemaakt. Zodra de plannen van de fabrikant bekend zijn, passen we de lijst uiteraard aan.

Wat is er nieuw in de Android 11-update?

Met Android 11 zet Google in op privacy, chat-apps en het verbeteren van notificaties. Nieuw zijn de chat-bubbels, wat kleine icoontjes van apps zijn die op het scherm van je smartphones blijven staan. Hierdoor kun je snel een gesprek hervatten, zonder dat je iedere keer een app hoeft te openen en sluiten.

Android 11 review: dit zijn de 6 beste nieuwe features

Daarnaast kun je apps eenmalig toestemming geven tot je locatie (of andere gegevens), waardoor je privacy beter beschermd blijft omdat apps dan niet op de achtergrond kunnen meekijken. Verder gaan de notificaties in Android 11 op de schop. Gesprekken worden nu losgekoppeld van andere notificaties en ook bovenaan in de notificatiebalk weergegeven.

Dit is fijne verbetering, aangezien je eerst je WhatsApp’jes en sms’jes ziet (en daarop kan reageren) en dan pas andere meldingen die waarschijnlijk belangrijk zijn.

→ Lees ook onze versiepagina van Android 11 en de Android 11 review voor meer informatie

Vind je beveiligingsupdates ook belangrijk en wil je weten tot wanneer jouw smartphone gegarandeerd die patches krijgt? Lees dan ook direct ons artikel over Android-beveiligingsupdates, waarin je snel checkt tot wanneer jouw toestel updates krijgt.

Staat jouw toestel niet in de lijst? Geen paniek, misschien wordt je smartphone alsnog door de fabrikant bijgewerkt. De plannen van fabrikanten zijn immers nog niet bekend. Reageer hieronder met de naam van jouw toestel en we voegen het aan het overzicht toe!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu