Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu voor €696!

Android-tips: zo stel je een Android-smartphone in voor senioren

26 oktober 2024, 10:10
3 min leestijd
Android-tips: zo stel je een Android-smartphone in voor senioren

Wil jij jouw (groot)ouder leren omgaan met een Android-smartphone, maar is de software te ingewikkeld? Probeer dan deze drie tips om de telefoon senior-proof te maken.

Lees verder na de advertentie.

Maak je Android-smartphone senior-proof

Wie maar iets van moderne telefoons snapt, wordt thuis snel gezien als smartphone-specialist. Senioren zijn dat vaak minder, dus met deze tips help je jouw (groot)ouder een eind op weg. Zo kunnen ook zij mobiel bellen, appen en foto’s maken, zonder de hele poespas van een moderne smartphone daaromheen.

lettertype android

Tip 1. Instellen tekstgrootte en opmaak

Te beginnen bij de tekst-instellingen van je smartphone zelf. Die zijn vaak makkelijk aan te passen in grootte en opmaak. Heb je een Samsung? Open dan de instellingen-app en ga naar ‘Display’. Hier zie je het kopje ’tekstgrootte en opmaak’. Klik daarop en pas met de slider onder in beeld de grootte aan.

Gebruikt je (groot)ouder een Android-telefoon van een ander merk? Dan werkt het vaak ongeveer hetzelfde. Op Google Pixels heet de instelling bijvoorbeeld ‘Lettergrootte’. Ook hier verander je de instelling met een slider. Ook de grootte van iconen op je smartphone kun je hier vergroten, wat hem makkelijker te bedienen maakt.

Tip 2. Toegankelijkheid

Het toegankelijkheidsmenu is er voor gebruikers die hun telefoon in beperkte mate kunnen gebruiken. Per telefoonmerk verschilt het wat je in dit menu kunt aanpassen, maar vaak zie je minstens de volgende instellingen:

Verhoogd contrast: handig voor wie visuele beperkingen heeft. Hierbij verandert de vormgeving van je smartphone naar een stijl met maximaal contrast. Dat zorgt ervoor dat teksten beter te lezen zijn en knoppen duidelijker te onderscheiden zijn van de achtergrond.

toegankelijkheid android

TalkBack: wie niet duidelijk de tekst op het scherm kan lezen, kan deze optie aanzetten. Hierbij leest de telefoon tekst op het scherm voor. Er verschijnt een kader om de tekst heen terwijl je hoort wat er op beeld staat. Zo navigeer je zelfs met slecht zicht door je telefoon.

Toegankelijkheid pop-up-menu: sommige fabrikanten laten je een pop-up-menu instellen met verschillende toegankelijkheidsopties, waaronder het aanpassen van het volume of het vergrendelen van het scherm. Dat is vooral handig als je (groot)ouder moeite heeft met het bedienen van de fysieke knoppen. Je vind dit menu in de instellingen-app als ‘Toegankelijkheidsmenu’.

Meer weten over toegankelijkheid-instellingen op Android? Lees dan ons uitgebreide uitlegartikel.

Tip 3. Senioren launcher installeren

Dan is er nog de BIG Launcher, gemaakt om smartphones toegankelijker te maken voor senioren of slechtzienden. De launcher vervangt als het ware de standaard software-schil op je smartphone. Je installeert hem gewoon in de Google Play Store.

BIG Launcher - nederlands

BIG Launcher

Gratis via Google Play

Eenmaal geïnstalleerd kies je de juiste taal en lay-out. Iconen worden daarin groter en apps zijn makkelijker te selecteren. Je kiest zelf welke applicaties je wel en niet wil tonen, zodat de gebruiker niet in ongewilde of ingewikkelde apps terecht komt.

Zorg er trouwens wel voor dat de eerder benoemde tekstgrootte en opmaak ook juist zijn ingesteld. Anders is het verschil tussen de grote iconen in de BIG Launcher en de kleine letters in bijvoorbeeld WhatsApp wel flink.

BIG Launcher - Eenvoudig startscherm voor senioren en mensen met zichtproblemen.

Let op: mogelijk zijn sommige functies van de BIG Launcher niet beschikbaar in de gratis versie. Hiervoor moet je eenmalig de betaalde versie aanschaffen voor zo’n 17 euro. Dat raden we je wel aan, mits de software werkt voor je (groot)ouder natuurlijk. De launcher wordt nog regelmatig geüpdatet, wat fijn is qua digitale veiligheid.

Blijft de Android-telefoon te ingewikkeld? Overweeg dan een senioren smartphone als de Senifone S1. Dat toestel is speciaal voor ouderen ontwikkeld.

Meer Android-tips

Bron afbeelding: Chingyunsong
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu