De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Werkt je Google Assistent niet? Zo krijg je de stemhulp weer aan de praat

Michel van 't Klaphek
20 juni 2019, 12:11
3 min leestijd
Werkt je Google Assistent niet? Zo krijg je de stemhulp weer aan de praat

Probeer je de Google Assistent te activeren, of heb je stemhulp altijd zonder problemen gebruikt maar krijg je ineens geen gehoor? Probeer dan deze drie oplossingen.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent werkt niet: 3 oplossingen

De Google Assistent is een slimme stemhulp die onder meer muziek kan aanzetten, laat weten of je vanavond een paraplu nodig hebt en je smart home kan aansturen. Er zijn verschillende oorzaken waarom het hulpje ineens niet meer op “Hey Google” reageert. Probeer de volgende oplossingen wanneer de Google Assistent niet werkt.

1. Start opnieuw op en schakel de stemhulp in

De meest voor de hand liggende oplossing is het opnieuw aanzetten van je Android-smartphone en daarna controleren of de Google Assistent weer werkt. Wellicht is er op de achtergrond iets gebeurt waardoor de stemhulp niet meer werkt. Ook is het natuurlijk altijd verstandig om de nieuwste versie van de stemhulp te downloaden, of de Google Assistent helemaal opnieuw te activeren.

Download Google Assistent in de Play Store (gratis)

Controleer ook of de Google Assistent is uitgeschakeld. Wellicht is dit per ongeluk gebeurt. Open hiervoor de Google-app op je telefoon, tik op ‘Meer’ rechtsonder en kies ‘Instellingen’. Selecteer ‘Google Assistent’ en ga naar het tweede tabblad: ‘Assistent’. Scrol naar beneden, selecteer je Android-telefoon en zorg dat de schakelaar verschoven is, zodat het vakje blauw kleurt. Test of de stemhulp werkt door “Hey Google” te zeggen.

2. Train de Google Assistent opnieuw

Reageert de stemhulp niet meer op “Hey Google”, maar wel wanneer je commando’s typt? Dan moet je de Google Assistent opnieuw trainen met je stem. Let op: dit werkt alleen met de Engelstalige variant van de Assistent. In het Nederlands is Voice Match niet beschikbaar.

Google Assistent werkt niet

Zo train je de Engelstalige stemhulp opnieuw. Open de Google-app op je Android, kies ‘Meer’ rechtsonder en tik op ‘Instellingen’. Kies vervolgens ‘Spraakinstellingen’ en selecteer ‘Voice Match’. Na het accepteren van de voorwaarden moet je een paar keer “Hey Google” zeggen zodat de assistent jouw stem leert herkennen. Zeg hierna het spraakcommando om te checken of hij naar je luistert.

3. Andere oplossingen

Hoor je van anderen vaak dat je slecht verstaanbaar bent aan de telefoon? Dan zit er wellicht stof of zand in je microfoon, of is hij defect. Check de werking van je microfoon door een korte video te maken. Spreek hierbij op verschillende afstanden wat in, zodat je kunt horen hoe goed de kwaliteit van dichtbij en veraf is.

Ook moet je natuurlijk verbonden zijn met het internet, want anders werkt de Google Assistent niet. Zorg er dus voor dat je niet per ongeluk de vliegtuigmodus aan hebt staan. Een andere mogelijke oplossing is het uitschakelen van andere stemassistenten, zoals Cortana van Microsoft. Verwijder deze app en probeer vervolgens of de Google Assistent wel werkt.

Google Assistent werkt niet

Tot slot kan het helpen om even je Google-instellingen in te duiken. De Assistent werkt bijvoorbeeld beter wanneer je web- en app-activiteit aan hebt staan. Dit controleer je zo:

  1. Open de Google-app op je Android-smartphone;
  2. Tik op je account rechtsboven en kies ‘Je Google-account beheren’;
  3. Ga naar het derde tabblad, ‘Gegevens en personalisatie’;
  4. Scrol naar beneden en tik op ‘Web- en app-activiteit’;
  5. Zorg ervoor dat de optie is ingeschakeld en het vakje blauw kleurt.

Hetzelfde geldt voor de optie ‘Spraak- en audioactiviteit’, die je twee plaatsen onder web- en app-activiteit vindt. Door de schakelaar te verschuiven geef je de Google Assistent toestemming om je microfoon te gebruiken.

Meer over de Google Assistent

De Google Assistent wordt met de dag slimmer maar hiervoor heeft de stemhulp wel een hoop data nodig. Neem  een kijkje in ons artikel over de Google Assistent en privacy om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en je privégegevens veilig te stellen. Sinds kort heeft het hulpje ook een dark mode. Wij laten zien hoe je de donkere modus van de Google Assistent makkelijk instelt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu