Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

6 oplossingen voor wanneer je geen video’s kunt kijken op je telefoon

Michel van 't Klaphek
31 oktober 2021, 10:19
3 min leestijd
6 oplossingen voor wanneer je geen video’s kunt kijken op je telefoon

Heeft iemand je een video gestuurd die je niet kunt afspelen? Of lukt het niet om zelfgemaakte filmpjes te bekijken? Check hier zes oplossingen wanneer je Android-telefoon geen video’s meer afspeelt.

Lees verder na de advertentie.

“Kan video niet afspelen”: 6 oplossingen voor je Android-telefoon

Als YouTube-video’s, WhatsApp-filmpjes of andere opnames niet werken op je Android-toestel, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. In dit artikel lees je diverse oplossingen voor de meest voorkomende problemen.

1. Kunnen anderen de video wel afspelen?

Voordat we beginnen met het aanreiken van allerlei antwoorden, moeten we eerst vaststellen waar het probleem precies zit. Wanneer een video niet kan afspelen op jouw Android-telefoon of -tablet, is het daarom handig om te kijken of dit bij anderen wel lukt. Op die manier kun je controleren of het filmpje zelf niet toevallig een fout bevat. In dit geval is er niks mis met je toestel.

OnePlus Nord N10 5G

2. Wanneer je geen filmje in de browser kunt kijken

Probeer je een filmpje in een internetbrowser te bekijken, zoals Google Chrome of Firefox? Controleer dan of JavaScript aan staat. Dit heb je nodig om sommige media af te spelen, zoals filmpjes. Zo zet je Javascript aan in Google Chrome, de standaardbrowser van veel Android-telefoons:

  1. Open Chrome en tik rechtsboven op de drie bolletjes;

  2. Kies ‘Instellingen’ en selecteer ‘Site-instellingen’;

  3. Tik op ‘Javascript’ en verschuif de schakelaar zodat het vakje blauw wordt.

3. Ik kan geen video in een app bekijken

Probeer je een video in een app te bekijken, zoals Facebook, NU.nl of onze eigen Android Planet-app en die werkt niet? Controleer dan of de applicatie niet toevallig een update nodig heeft:

  1. Open de Play Store en tik op de drie streepjes linksboven;
  2. Ga naar ‘Mijn apps en games’ en kijk of er een update klaarstaat voor de app onder het kopje ‘Updates’;
  3. Werk het programma bij door op ‘Updaten’ te drukken;
  4. Start de app na het bijwerken opnieuw op en probeer het nog een keertje.

4. Check of je voldoende opslag hebt

Probeer je een video in een chat-app te downloaden, maar krijg je de volgende foutmelding (of iets dat erop lijkt): “Kan media niet afspelen vanwege tekort aan opslag. Maak ruimte vrij om weer media te kunnen afspelen.”?

Dit betekent dat je eerst opslagruimte vrij moet maken voordat je weer media, zoals apps en filmpjes, kunt downloaden. Open hiervoor de instellingen op je smartphone en ga naar ‘Opslag’. Tik vervolgens op ‘Ruimte vrijmaken’ om onnodige apps, bestanden, muziek en video’s te verwijderen.

5. Probeer een andere videospeler

Wanneer je wel video’s kunt bekijken in apps zoals Facebook en WhatsApp, maar geen gedownloade filmpjes, ligt het probleem misschien bij de videospeler van je telefoon. De oplossing hiervoor is simpel: installeer hiervoor een andere app. Goede keuzes zijn VLC of MX Player, gratis videospelers die vrijwel alle filmpjes kunnen draaien.

VLC for Android

Videolabs

Gratis via Google Play

MX Speler

MX Media (formerly J2 Interactive)

Gratis via Google Play

6. Laatste oplossing: fabrieksinstellingen

Wanneer bovenstaande oplossingen niet werken, zit er niks anders op dan je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierbij raak je al je persoonlijke gegevens kwijt, dus vergeet vooraf niet een back-up van je Android-toestel te maken. Dit is veruit de meest rigoureuze maatregel en een harde reset moet je alleen uitvoeren wanneer je alle andere oplossingen al hebt geprobeerd.

Meer handige tips op Android Planet

Op Android Planet geven we regelmatig tips en oplossingen. Zo check je bij ons de meest gebruikte videotermen en leggen we uit hoe je een schermopname van je Android kunt maken. Op zoek naar meer oplossingen voor foto- en videoproblemen of tips om de beste content te maken? Bekijk dan ook onze foto- en videotip-sectie.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu