Tip: zo wijzig je de schermresolutie op je Android-smartphone

Rens Blom
17 februari 2020, 19:14
3 min leestijd
Tip: zo wijzig je de schermresolutie op je Android-smartphone

Het scherm van je smartphone heeft standaard een bepaalde resolutie en die heeft invloed op de beeldkwaliteit en accuduur. Misschien kun je op jouw smartphone de schermresolutie wel veranderen. We leggen uit hoe je dat doet.

Lees verder na de advertentie.

Schermresolutie van je smartphone veranderen

Veel smartphones hebben een scherm met full hd-resolutie. Of het display van je toestel 5, 6 of 7 inch meet: full hd levert een scherpe weergave. Een deel van de dure toestellen heeft een scherm met zogeheten QHD-resolutie, met meer pixels die daarom een scherper beeld bieden. Sony verkoopt zelf een handvol premium smartphones met een 4K-scherm, zoals de Xperia 1.

Een resolutie hoger dan full hd komt vooral van pas bij het kijken van foto’s, films en series. Mits die van zichzelf een hogere resolutie dan full-hd hebben, natuurlijk. Een oud hd-filmpje ziet er bijvoorbeeld niet beter uit. Omdat een QHD-resolutie of zelfs 4K-resolutie merkbaar meer stroom verbruikt, bieden diverse fabrikanten de optie om handmatig de schermresolutie van je smartphone te veranderen. Android Planet legt uit hoe je dat doet.

Samsung

Op je Samsung-smartphone ga je naar de ‘Instellingen’ en klik je op ‘Display’. Je kiest nu de instelling ‘Schermresolutie’. Klik hierop en je ziet welke schermresoluties er beschikbaar zijn voor je smartphone.

Doorgaans zijn het er twee of drie, afhankelijk van je toestel. De full hd-resolutie is standaard op Samsung-smartphones; deze resolutie biedt een goede balans tussen scherp beeld en een lange accuduur.

Wil je een langere accuduur? Kies dan de hd+-resolutie, die de beeldresolutie verlaagt en daarom de accuduur verlengt. Houd wel rekening met een minder scherp beeld. Dit merk je vooral bij het lezen van tekst en kijken van video’s. De QHD-resolutie biedt nog scherper beeld dan full-hd, maar trekt je accu daarom sneller leeg.

Onder andere de Samsung Galaxy S9, Galaxy S10 en Note 10 kunnen de resolutie van het scherm wijzigen.

OnePlus

Op OnePlus-smartphones met een hogere QHD-resolutie kun je in de instellingen wisselen tussen de schermresolutie. Onder andere de OnePlus 7 Pro en 7T Pro ondersteunen deze feature. Ga naar de ‘Instellingen’, klik op ‘Scherm’ en kies ‘Resolutie’. De full hd-resolutie biedt scherp beeld en is beter voor de accuduur, terwijl de QHD-resolutie meer stroom verbruikt en nog fraaier beeld biedt.

Omdat niet alle apps en games profiteren van de QHD-resolutie, kun je ook instellen dat de smartphone automatisch moet wisselen tussen QHD en full hd. Je toestel houdt dan ook rekening met het accuverbruik. Is die bijna leeg, dan gebruikt het scherm de energiezuinigere full hd-resolutie.

Huawei

Op een deel van de Huawei-smartphones met Android 9.0 (Pie) kun je de schermresolutie wijzigen. De Huawei P30 Pro is één van die toestellen, zoals je op onderstaande screenshots ziet. Ga naar ‘Instellingen’, kies ‘Weergave’ en dan ‘Schermresolutie’. Nu kun je kiezen uit verschillende resoluties. In het geval van de P30 Pro zijn dat er twee: de standaard full hd-resolutie en een lagere, meer energiezuinige hd-resolutie.

Je kunt ook kiezen voor ‘Slimme resolutie’, waarna de smartphone zelf bepaalt op welke momenten hij full hd of hd toont. Is je accu bijna leeg, dan schakelt je toestel over naar hd om stroom te besparen. Met een volle accu geniet je van de mooiere full-hd-resolutie.

Oppo

Op nieuwere Oppo-smartphones zoals de Find X2 en Find X2 Pro kun je de schermresolutie aanpassen. Je hebt de keuze uit full-hd, voor een betere accuduur, en qhd, voor het scherpste beeld. Open de ‘Instellingen’, kies ‘Scherm en helderheid’ en veeg naar beneden tot je ‘Schermresolutie’ ziet. Klik hierop en selecteer de gewenste resolutie.

Oppo biedt ook de optie ‘Automatisch selecteren’, die – ingeschakeld – zelf wisselt tussen full-hd en qhd. In de praktijk komt dit vooral neer op full-hd en schakelt de smartphone over naar qhd als je een game speelt of foto’s of video’s kijkt.

Meer handige Android-tips

Op Android Planet geven we regelmatig handige tips om alles uit je smartphone te halen en fijne features uit te lichten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om meldingen op je Android-smartphone te snoozen, zodat je er niet telkens last van hebt. Ook handig: maak regelmatig een back-up van je Android-telefoon of check hoe je contacten overzet als je een nieuw toestel hebt.

→ Op zoek naar meer? Check dan de uitgebreide Android-tipspagina!

Categorie: Tweaks

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's