De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Tip: Now Playing toont automatisch welke muziek er speelt

Dennis de Vries
1 mei 2019, 11:29
3 min leestijd
Tip: Now Playing toont automatisch welke muziek er speelt

Met Now Playing hoef je nooit meer te raden naar de titel of artiest van een liedje dat je hoort. Met het juiste toestel geeft Android het automatisch weer op je vergrendelscherm.

Lees verder na de advertentie.

Herken automatisch liedjes met Android

Met Now Playing luistert jouw telefoon doorlopend of het muziek herkent. Als dat zo is, dan geeft het op subtiele wijze de titel en artiest weer op je vergrendelscherm of in de notificatiebalk. Dat doet het zonder data te gebruiken. Now Playing zit standaard in Android 9.0 (Pie) ingebouwd, maar het is slechts voor een zeer beperkt aantal toestellen beschikbaar. Alleen de Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 en Pixel 3 XL kunnen op deze manier muziek herkennen. Voor andere toestellen biedt de app Shazam een vergelijkbare optie. Verderop lees je hoe dat werkt.

Met de Now Playing-functie ingeschakeld, luistert een Pixel-telefoon elke 60 seconden via zijn microfoon of er muziek wordt afgespeeld in de omgeving. Dit wordt vervolgens vergeleken met een database van enkele tienduizenden liedjes. Deze database staat op de telefoon opgeslagen. Daardoor heeft Now Playing geen internetverbinding nodig om een liedje te identificeren.

Now Playing voor Android

Omdat deze lijst alleen een ‘vingerafdruk’ bevat waaraan het liedje te herkennen is, vergt het weinig geheugen van je telefoon en kan er snel geluid vergeleken worden. De titels die in de database staan, verschillen per land. Een Pixel in Nederland herkent dus ook veel Nederlandstalige liedjes. De lijst wordt wekelijks automatisch bijgewerkt op basis van welke liedjes populair zijn op YouTube Music.

Zo werkt Now Playing

Now Playing is niet heel breed beschikbaar. Het werkt voorlopig alleen op de Pixel 2 en Pixel 3-toestellen. Als het niet daar niet op geactiveerd is, kun je het als volgt instellen.

  1. Ga naar ‘Instellingen > Geluid’;
  2. Klik op ‘Now Playing’;
  3. Zet het schuifje bij ‘Nummers weergeven op vergrendelscherm’ aan;
  4. De optie ‘Meldingen’ betreft alleen meldingen in je notificatiecentrum. Als dit uit staat ontvang je nog wel een melding op je vergrendelscherm.

Als je Now Playing al een tijdje actief hebt, kun je ook nummers terugvinden die je telefoon in het verleden heeft herkend.

  1. Ga naar ‘Instellingen > Geluid’;
  2. Klik op ‘Now Playing’;
  3. Selecteer ‘Now Playing-geschiedenis’.

Hier krijg je een lijst te zien van de nummers die door je telefoon zijn geïdentificeerd en op welke datum dat gebeurde. Door op een liedje te tikken, krijg je meer opties. Zo kun je dit liedje direct afspelen in Google Play Music, op Youtube of Spotify. Ook is het mogelijk een liedje te delen met een contact naar keuze. In feite stuur je dan een een link naar de zoekresultaten in Google van dat nummer naar iemand op.

Er zijn in de broncode van de app aanwijzingen gevonden dat Google Now Playing in een aankomende versie van Android gaat uitbreiden. Zo lijkt het er op dat je onder andere ook in de app kunt zien waar je was toen je een liedje hoorde.

Goed alternatief: Auto Shazam

Wil je een soortgelijke functie op een andere Android-smartphone dan de nieuwere Pixels? Dan is de app Shazam een goede optie. Deze is vooral bekend voor het op verzoek herkennen van liedjes. Open de app, druk op de grote blauwe knop en een paar seconden later weet je titel, artiest en kun je zelfs de songteksten meelezen. Met Auto Shazam beschikt de app ook over de mogelijkheid om helemaal automatisch liedjes te herkennen.

  1. Open Shazam en klik links boven op ‘Mijn Shazam’;
  2. In het nieuwe scherm, klik op het tandwieltje voor de instellingen;
  3. Zet de functie ‘Auto Shazam’ aan.

Download Shazam in de Play Store (gratis)

Auto Shazam voor Android

Shazam blijft automatisch af en toe luisteren naar nieuwe muziek en geeft daarvan de titel en artiest weer in je notificatiebalk. Anders dan Now Playing werkt Auto Shazam alleen als je een verbinding hebt met internet. Shazam heeft dus geen offline database om liedjes mee te vergelijken. Ook kan Shazam geen informatie weergeven op het vergrendelscherm, zoals Now Playing dat wel doet.

Lees ook: de 3 beste muziek-apps die je goedkoop deelt met je familie

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu