Google Pixel 3 XL inmiddels verouderd
De Google Pixel 3 XL is uitgebracht in 2018. Met een updatebeleid van 3 jaar, zijn we aan het einde van de ondersteuning aangekomen. De Pixel 3 XL krijgt geen software- of beveiligingsupdates meer. Het is daarom niet meer aan te raden om deze smartphone aan te schaffen. In de tussentijd zijn er opvolgers van dit toestel uitgebracht. Zo is de Pixel 4 XL, de Pixel 5 al verkrijgbaar. Eind 2021 kwam ook de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro al op de markt.
Conclusie Google Pixel 3 XL review
De Pixel 3 XL is één van de beste Android-telefoons van 2018 en de beste smartphone die Google tot nu toe heeft gemaakt. Toch zouden we het toestel niet zomaar aan iedereen aanraden, en dat heeft meerdere redenen. Zo heeft de Pixel 3 XL een wat raar uiterlijk door zijn grote notch, geen indrukwekkende accuduur en andere beperkingen. Daarnaast is de smartphone met 949 euro behoorlijk duur; veel Android-toestellen met ongeveer dezelfde hardware zijn inmiddels goedkoper.
Toch is de software nergens beter als op de nieuwe Pixel-telefoon en aan de camera’s kunnen weinig smartphones tippen. Ook het scherm, de prestaties en het design zijn prima en je krijgt drie jaar lang direct de nieuwste updates. Vind je dit belangrijk, dan is het de moeite waard om de Pixel 3 XL te kopen. Zo niet, dan zijn er genoeg alternatieven die niet per se veel voor de Google-telefoon onderdoen.
→ Lees alles in de uitgebreide Google Pixel 3 XL videoreview
Dit moet je weten over de Google Pixel 3 XL
De Google Pixel 3 XL is het grote nieuwe vlaggenschip van Google, en tevens de grotere broer van de reguliere Pixel 3. Het toestel draait op een stockversie van Android 9.0 (Pie) zonder aanpassingen; precies zoals Google het heeft bedoeld. Verder is de Pixel 3 XL voorzien van vlotte hardware, een groot scherm en uitstekende camera’s. Op deze pagina lees je alles over de opvolger van de Pixel 2 XL.
Vernieuwd design met grote notch
Eén van de belangrijkste veranderingen heeft te maken met het design. De Google Pixel 3 XL heeft een groter scherm van 6,3 inch (met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels) met dunnere schermranden.
Wel is de notch, de inkeping aan de bovenkant van het scherm, opvallend groot en diep. De inkeping wordt gebruikt voor de stereospeakers, maar er is ook een dubbele frontcamera aanwezig (8 + 8 megapixel). Daardoor zien selfies er nog beter uit en kun je bredere shots maken. Ook onder het scherm is nog een duidelijke bezel (of kin) aanwezig.
Een fijne verbetering is dat draadloos opladen nu wordt ondersteund. De Pixel 3 XL heeft een glazen behuizing en kan daardoor ook opladen via de Qi-standaard. Leg de smartphone op een draadloze oplaadpad om de accu bij te vullen, al kun je ‘m natuurlijk ook opladen via de usb-c-poort.
Uiteraard is snelladen aanwezig, waardoor de accu in korte tijd weer vol zit. De accucapaciteit bedraagt naar verluidt 3430 mAh. Dit is niet heel erg groot, maar genoeg om de dag door te komen.
Slimme hard- en software
Zoals je van een high-end Android-vlaggenschip zou verwachten, beschikt de Google Pixel 3 XL over de beste hardware van dit moment. Het toestel wordt aangedreven door de Snapdragon 845-chip, die wordt bijgestaan door 4GB RAM en 64GB aan opslagruimte.
Dit is genoeg om Android en alle apps vloeiend te draaien, al zijn er vlaggenschepen met meer werkgeheugen. Aan de achterkant zit een enkele 12 megapixel-camera en de vingerafdrukscanner. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt helaas, maar via usb-c en bluetooth kun je alsnog oordopjes aansluiten.
De Google Pixel 3 XL is één van de eerste smartphones die uit de doos op Android 9.0 (Pie) draait. Dit is de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem, dat onder meer een nieuwe bediening introduceert, maar ook veel verbeteringen voor de accuduur, camera’s en het maken van screenshots bevat. In de Android 9.0 (Pie) review lees je alles over de nieuwe features.
Met de Pixel 3 XL ben je bovendien verzekerd van langdurige software-ondersteuning, met drie jaar aan maandelijkse beveiligingsupdates en snelle upgrades naar nieuwe Android-versies. Die ontvang je direct na de release, en daarmee hebben de Pixel 3 en 3 XL een streepje voor op veel andere Android-vlaggenschepen.
Een nieuwe camerafeature is Top Shot. Dit is een handige feature wanneer je een foto maakt, maar je timing niet goed is. De Pixel 3 en 3 XL maken verschillende foto’s enorm snel achter elkaar, waarna je de beste foto eruit kunt kiezen. Daarnaast maken de telefoons veel betere foto’s in het donker door de Night Side-feature. Deze optie zit standaard op de Pixel 3 (XL), maar komt later ook naar oudere Pixel-telefoons.
Draadloos opladen met Pixel Stand
De Google Pixel 3 XL heeft een 3430 mAh-accu, wat iets kleiner dan de batterij van zijn voorganger. Opladen gaat via de usb-c-poort, waarbij snelladen wordt ondersteund. Nieuw is de toevoeging van draadloos laden. Hiervoor wordt de Pixel Stand uitgebracht, met een adviesprijs van 79 euro.
Dit dock verandert je smartphone in een Google Home met scherm en heeft een ronde onderkant. Je plaatst je Pixel 3 of Pixel 3 XL in de verhoging, waarna hij automatisch in ‘dock-modus’ gaat. Hierdoor toont het beeldscherm aankomende agenda-afspraken, notificaties van binnenkomende berichten en het huidige weer. Bovendien wordt het lettertype iets groter, zodat je het scherm ook van een afstandje kunt aflezen.
Lees verder na de advertentie.
Google Pixel 3 en 3 XL release en prijs
Net als voorgaande jaren worden de nieuwe Pixel-telefoons officieel niet in de Benelux uitgebracht. De toestellen verschijnen wel in Duitsland en Frankrijk en het is mogelijk om ze via grijze import in huis te halen. Verschillende Nederlandse webwinkels bieden de Pixel 3 aan voor een meerprijs. Ook kun je natuurlijk naar Duitsland rijden om het toestel daar aan te schaffen. Lees ook onze tip over het kopen van de Google Pixel 3 XL. Dit zijn de Europese prijzen op een rijtje:
- Google Pixel 3 (64GB): 849 euro
- Google Pixel 3 (128GB): 949 euro
- Google Pixel 3 XL (64GB): 949 euro
- Google Pixel 3 XL (128GB): 1049 euro