De verschillende maskers van Android: alles over Android-interfaces

27 mei 2019, 19:24
5 min leestijd
De verschillende maskers van Android: alles over Android-interfaces

Een Motorola Moto G7 en Samsung Galaxy S10 draaien allebei op Android, maar de software ziet er compleet anders uit. Hoe komt dit? Dit is alles wat je moet weten over Android-interfaces.

Lees verder na de advertentie.

Android-interfaces: een gids

Android is een aanpasbaar besturingssysteem. Daar waar alle iPhones op elkaar lijken, zien telefoons van Android-fabrikanten er duidelijk anders uit. Dit heeft te maken met het ‘sausje’ dat zij over Android heen gieten, oftewel de ‘skin’ of ‘schil’. In dit artikel leggen we uit wat dit is en geven we de verschillen tussen fabrikanten aan.

Inhoudsopgave Android-interfaces:

  1. Wat is een Android-interface?
  2. Deze Android-interfaces zijn er
  3. Is er een beste Android-interface?

Wat is een Android-interface?

Een Android-interface klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Hiermee wordt simpelweg bedoeld hoe de software van je smartphone eruitziet, en wat je ermee kunt. Hoe zien menu’s eruit? Zijn app-icoontjes kleurrijk? Hoe zijn menu’s ingedeeld? Zie je een animatie als je door je app-lader bladert, of niet?

De standaardversie van Android wordt ontwikkeld door Google, maar veel fabrikanten kiezen ervoor om aanpassingen te doen. Zo zijn er wezenlijke verschillen tussen een Nokia-toestel en een telefoon van Xiaomi alhoewel beiden op Android draaien.

Dit zijn de belangrijkste Android-interfaces

Google: stock-Android

Stock-Android is volgens de liefhebbers ‘Android zoals het bedoeld is’. Het is de meest pure versie van het besturingssysteem, zonder veel vooraf geĂŻnstalleerde apps of heftige aanpassingen. Mensen met een Google Pixel hebben stoc-Android. Ook veel Nokia-telefoons hebben weinig aanpassingen, net als toestellen van Motorola.

Gids Android-smartphone beveiliging

De voordelen zijn overduidelijk. Omdat de standaard Android-versie geen aanpassingen heeft, is het snel in gebruik. Bovendien zijn er weinig vooraf geĂŻnstalleerde apps, wat opslagruimte bespaart. Ook kun je stock-Android als een soort blanco canvas zien, dat alle ruimte voor personalisatie biedt.

Een nadeel is dat dit ‘rauwe’ besturingssysteem weinig origineel of vernieuwend is. Wanneer jij houdt van tierelantijntjes en verrassende animaties, kan stock-Android dus ietwat saai overkomen. De Android-interface van Motorola lijkt op de kale versie, maar heeft een paar kleine aanpassingen.

Android One

Android One lijkt heel erg op standaard Android, maar is net iets anders. Officieel is Android geen interface, maar een soort kwaliteitslabel waarmee consumenten verzekerd zijn van snelle updates. Fabrikanten die toestellen onder deze naam uitbrengen moeten beveiligingsupdates snel uitbrengen en weinig vooraf geĂŻnstalleerde apps meeleveren, ook wel bloatware genoemd.

Nokia 9 PureView vingerafdrukscanner

Een verschil met stock-Android is dat fabrikanten soms exclusieve functies toevoegen aan Android One-telefoons, zoals Lenovo doet met haar Moto Actions op de Motorola One Vision. Android One vind je ook op veel Nokia-smartphones, inclusief vlaggenschepen zoals de Nokia 9 PureView. De goedkoopste telefoons draaien op Android Go, de meest uitgeklede vorm van het besturingssysteem.

Samsung: OneUI

Samsung heeft door de jaren meerdere besturingssystemen gehad. Men begon met TouchWiz, wat later Samsung Experience werd. De nieuwste telefoons draaien inmiddels op OneUI, waaronder de Galaxy S9, Galaxy S10 en Galaxy Note 9.

Samsung Galaxy S10 prijsdaling

Door de jaren heen is Samsungs besturingssysteem steeds overzichtelijker geworden, al zie je nog steeds duidelijk verschillen met stock-Android. Zo is onder meer het kleurenschema anders, heb je andere app-iconen en kun je al aan de slag met een donkere modus.

Alhoewel OneUI een stuk ‘schoner’ aanvoelt dan eerdere versies, is het volgens sommigen nog steeds een te lomp besturingssysteem. Aan de andere kant beschikt het wel over unieke functies, zoals ondersteuning voor de stylus van Galaxy Note-telefoons en aanpasbare opslag.

Huawei: EMUI

Huawei-smartphones draaien op EMUI, wat staat voor Emotion User Interface. Het is een behoorlijk aangepaste Android-versie die ook te vinden is op Honor-toestellen. EMUI heeft een geheel eigen visuele stijl en wordt geleverd met zogeheten bloatware, oftewel vooraf geĂŻnstalleerde apps.

EMUI 9.1

Dankzij deze aanpassingen duurt het vaak wat langer totdat Huawei-telefoons Android-veiligheidsupdates ontvangen. Aan de andere kant beschikt EMUI over handige functies, zoals het automatisch afsluiten van achtergrondapps met betere prestaties als gevolg. Ook is er een PC Mode, waarmee je je smartphone omtovert in een desktop.

Let op: Vanwege de Huawei-blokkade is de toekomst van de fabrikant met betrekking tot Android onzeker. Voorlopig lijken bestaande toestellen nog te worden bijgewerkt met beveiligingsupdates, maar men zou bezig zijn met een geheel eigen besturingssysteem.

→ Lees meer over waarom Google haar Huawei-ondersteuning stopt

OnePlus: OxygenOS

OxygenOS vind je op smartphones van OnePlus en wordt weleens omschreven als een goede combinatie tussen stock-Android en een uitgebreide skin. OxygenOS is zodoende snel, maar heeft ook enkele handige functies waaronder een ingebouwde ‘kluis’ voor datagevoelige apps.

OnePlus 7 Pro scherm

Ook zijn er speciale veegbewegingen en kun je bijvoorbeeld twee WhatsApp-accounts op hetzelfde toestel draaien. Wel ontvangen OnePlus-smartphones beveiligingspatches over het algemeen iets later dan stock Android- en Android One-telefoons, al scheelt dit niet veel.

Xiaomi: MIUI

De meeste Xiaomi-smartphones draaien op MIUI, niet te verwarren met EMUI. De Chinese fabrikant brengt echter ook Android One-telefoons op de markt, zoals de Xiaomi Mi A2 en Mi A2 Lite. MIUI wijkt behoorlijk af van de standaard Android-versie en dat zie je aan de gebruikte kleuren, vormgeving en bijvoorbeeld het gewijzigde instellingenscherm.

xiaomi mi 9 review

Ook bevat de schil relatief veel toevoegingen om onder meer de accuduur te bevorderen. Het is uiteraard een kwestie van smaak of je dit wel of niet fijn vindt. Een objectief nadeel aan MIUI is dat de software-schil advertenties toont, zoals in de instellingen. Deze kun je wel via een adblocker wel uitzetten, maar het is niet chique.

Is er een beste Android-interface?

Zoveel mensen, zoveel meningen. Net als de eeuwige discussie tussen Android en iOS is het onmogelijk om objectief een beste Android-interface uit te kiezen. Iedere versie heeft duidelijke voor- en nadelen en het is aan jou om de beste keuze te maken.

Wanneer je niet direct wil overstappen naar een andere Android-interface, dan kun je een launcher-app op je smartphone installeren. Hiermee kun je Android geheel naar eigen wens instellen en krijgt je thuisscherm een make-over. Een populaire optie is de Poco Launcher, die onder meer een donkere modus heeft.

Lees ook meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu