De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Voicemail instellen, afluisteren, verwijderen en meer: alles wat je moet weten over het bericht na de pieptoon

Michel van 't Klaphek
19 augustus 2021, 16:52
4 min leestijd
Voicemail instellen, afluisteren, verwijderen en meer: alles wat je moet weten over het bericht na de pieptoon

“Hoi, met Michel van Android Planet. Van activeren, instellingen aanpassen tot aan verwijderen: in dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten over voicemail. Tot ziens!”

Lees verder na de advertentie.

Voicemail: alles wat je moet weten

Het idee achter voicemail is simpel. Ben je even niet in staat de telefoon op te nemen, dan laat de beller na de pieptoon achter waarom hij/zij je heeft proberen te bereiken. Deze berichten kun je vervolgens op een voor jou geschikt moment beluisteren en de ander eventueel terugbellen.

Wanneer je de telefoon niet binnen twintig seconden opneemt, krijgen bellers de mogelijkheid om je voicemail in te spreken. Deze ‘doorschakeltijd’ kun je overigens aanpassen zodra je een voicemail hebt aangemaakt, waarover later meer.

Voicemail instellen

Voor het zover is moet je voicemail nog wel eerst instellen. Dit is helemaal gratis. Hoe je voicemail instelt, verschilt per provider. Bij de meeste telecomaanbieders kun je voicemail echter inschakelen door op je mobiele telefoon naar nummer 1233 te bellen.

Vervolgens moet je tijdens de eerste keer de aanwijzingen volgen om je berichtenbox te configureren. Hierbij wordt onder meer gevraagd of je een welkomstboodschap wil inspreken. Deze krijgen anderen te horen op het moment dat je de telefoon niet opneemt. Je hebt hierbij meerdere opties om een begroeting in te stellen.

motorola moto g30 review

Leg bijvoorbeeld uit dat je momenteel niet in staat bent de telefoon op te nemen en geef aan op welke manier ze je het beste kunnen bereiken Je kunt ook kiezen voor een standaardboodschap. Hierbij hoef je alleen maar je naam in te spreken. De onbeantwoorde beller weet dan wiens berichtenbox hij/zij inspreekt.

De meest onpersoonlijke voicemailbegroeting is door te kiezen voor de standaard begroeting met telefoonnummer. Hierbij hoort de beller alleen maar jouw telefoonnummer bij het achterlaten van een boodschap.

Verder moet je bij het instellen van je voicemail een pincode invoeren. Bewaar deze code goed, want dit wachtwoord heb je nodig om op een later moment bijvoorbeeld je welkomstboodschap te kunnen veranderen.

Andere manieren om voicemail in te stellen

Je kunt voicemail dus (waarschijnlijk) instellen door naar 1233 te bellen, maar er leiden meer wegen naar Rome. Bij de meeste providers kun je dit bijvoorbeeld regelen door het woord “aan” te sms’en naar nummer 1233.

Bovendien hebben sommige providers een smartphone-app waarmee je (onder andere) je voicemail kunt instellen. Via deze applicatie kun je niet alleen je berichtenbox instellen, maar bijvoorbeeld ook je ontvangen spraakberichten terugluisteren. KPN heeft hiervoor bijvoorbeeld de KPN VoiceMail-app.

samsung galaxy s21 ultra review

Heeft je provider geen voicemail-app? Dan kun je de berichtenbox waarschijnlijk activeren via je persoonlijke profiel via de website. Onder meer Odido en Vodafone werken op deze manier. Bij Vodafone kun je je voicemail overigens ook instellen door te bellen naar telefoonnummer 12331.

Voicemail afluisteren

Zodra je een voicemail hebt aangemaakt, krijgen door jou onbeantwoorde bellers de mogelijkheid om een bericht achter te laten. Heb je een sms’je ontvangen met daarin de mededeling dat iemand een spraakbericht heeft achterlaten? Bel dan naar nummer 1233.

Vervolgens krijg je te horen hoeveel nog niet geluisterde voicemailberichten je hebt, waarna de audioberichten stuk voor stuk worden afgespeeld. Ben je momenteel in het buitenland? Dan moet je naar een ander nummer bellen voor het beluisteren van je voicemail. Dit nummer kun je navragen bij je provider.

motorola moto g9 power review

Onbeluisterde voicemailberichten worden meestal acht dagen bewaard door je provider. Beluisterde berichten worden in de regel 24 uur na het luisteren gewist. Wil je een voicemailbericht bewaren om later nog eens terug te luisteren? Dan moet je tijdens het afspelen op een telefoonknop drukken. Welke knop je moet indrukken, hangt van je provider af. Bij Vodafone moet je bijvoorbeeld 5 indrukken om voicemails te bewaren.

Instellingen aanpassen

Voicemail is een relatief ouderwets systeem, dus het aanpassen van de instellingen kan ietwat spartaans aanvoelen. Bij de meeste providers kun je dit regelen door te bellen naar nummer 1233 en vervolgens in het hoofdmenu op een bepaalde knop te drukken. Je komt nu in het instellingenmenu van je voicemail terecht.

Hier kun je onder meer de toegangscode aanpassen. Deze heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je de ingesproken berichten in het buitenland wil beluisteren. Ook kun je in de voicemailinstellingen de afspeelinstellingen aanpassen, zoals de doorschakeltijd. Zodoende kun je bijvoorbeeld aangeven dat bellers al na tien seconden de mogelijkheid krijgen om een spraakbericht achter te laten, in plaats van de standaard twintig seconden.

voicemail

Voicemail uitzetten

Wil jij je voicemail weer uitzetten? Dat kun je makkelijk zelf regelen. Bij de meeste providers regel je dit makkelijk en snel door het woord “uit” te sms’en naar nummer 1233. Vervolgens ontvang je een berichtje met daarin een bevestiging. Het kan een paar minuten duren voordat je dit sms’je ontvangt.

Het is ook mogelijk om je voicemail tijdelijk uit te schakelen. Daarvoor kun je het best de smartphone-app van je provider gebruiken, of inloggen op je persoonlijke profiel via de website. Hier kun je meestal aangeven hoelang je voicemail uitgeschakeld moet worden.

→ Lees ook: Voicemail uitzetten: zo doe je dat in 2 stappen

Meer tips voor je smartphone

Ben je nieuw in de wereld van smartphones? Onze missie is om jou alles uit je telefoon te halen, hoe kundig je ook bent. Een goed startpunt is onze Android-beveiligingsgids. Hierin leggen we in duidelijke taal uit hoe jij je smartphone zo veilig mogelijk kunt gebruiken, van gevaarlijke apps herkennen tot aan het voorkomen van ongewenste telefoontjes.

→ Lees verder: Beveiligingsgids: zo bescherm je jouw Android-smartphone

AndroidPlanet.nl

BigSpark

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu